Falahari Lauki Kuttu Pakora | फलाहारी लौकी कुट्टू पकोड़ा
Falahari Lauki Kuttu Pakora
Ingredients :
Lauki / Doodhi (Bottle gourd) - 500 gm
Kuttu Atta (Buckwheat) / Singhara Atta (Water chestnut) - 5 tbsp
Rock Salt (Sendha Namak) - 1 tsp
Black Pepper (crushed) - 1/2 tsp
Green Chilly (chopped) - 1 tsp
Peanut Oil for frying
Method (Koftas) :
1. Wash and peel the lauki / bottle gourd
2. Grate the lauki in a big bowl from the thinner side of the grater
3. Add 1/2 tsp rock salt, 1/2 tsp crushed black pepper, chopped green chilly
4. For binding add 5 tbsp Kuttu / Singhara atta
5. Now mix all these ingredients nicely to make a thick batter
6. Heat Oil for frying
7. Take a spoonful of batter and try to give a round shape
2. Grate the lauki in a big bowl from the thinner side of the grater
3. Add 1/2 tsp rock salt, 1/2 tsp crushed black pepper, chopped green chilly
4. For binding add 5 tbsp Kuttu / Singhara atta
5. Now mix all these ingredients nicely to make a thick batter
6. Heat Oil for frying
7. Take a spoonful of batter and try to give a round shape
8. Put it in the oil from the side of the pan
9. Similarly make some more pakoras and drop in the oil
10. Deep fry the pakoras on medium heat till golden brown
11. Take them out on a plate lined with kitchen paper
12. Similarly make pakoras of the remaining batter. Serve Falahari Lauki Kuttu Pakora with curd or tea
11. Take them out on a plate lined with kitchen paper
12. Similarly make pakoras of the remaining batter. Serve Falahari Lauki Kuttu Pakora with curd or tea
फलाहारी लौकी कुट्टू पकोड़ा
सामग्री :
लौकी / दूधी - ५०० ग्राम कुट्टू आटा / सिंघारा आटा -५ बड़े चम्मच सेंधा नमक - १ छोटा चम्मच काली मिर्च (कुटी हुई) - १/२ छोटा चम्मच हरी मिर्च (कटी हुई) - १ छोटा चम्मच तलने के लिए मूंगफली का तेलविधि :
१. लौकी को धो कर छील लीजिये २. एक बड़े बाउल में लौकी को कस लीजिये ३. १/२ छोटा चम्मच सेंधा नमक, काली मिर्च, कटी हुई हरी मिर्च डालें४. ५ बड़े चम्मच कुट्टू आटा या सिंघारा आटा डालें
५. सब सामग्री को अच्छे से मिलायें और गाढ़ा मिश्रण बना लें
६. तलने के लिए तेल गरम करें
७. एक चम्मच भर मिश्रण लें और इसे गोल आकार देने की कोशिश करें
८. इसे तेल में पैन के किनारे से डालें
९. इसी प्रकार कुछ और कोफ्ते बनायें और तेल में डालें
१०. कोफ्तों को मध्यम आंच पर सुनेहरा होने तक तल लें
११. इन्हे एक पेपर नैपकिन बिछी प्लेट पर निकाल लीजिये
१२. इसी प्रकार बाकी मिश्रण की भी पकोड़ी बना लीजिये. फलाहारी लौकी कुट्टू की पकोड़ी को दही या चाय के साथ गरम गरम परोसें
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