Falahari Lauki Kuttu Pakora | फलाहारी लौकी कुट्टू पकोड़ा

 🥔 Falahari Lauki Kuttu Pakora

A light, crispy, and vrat-friendly snack made with bottle gourd and buckwheat flour


🧾 Ingredients:

Lauki / Doodhi (Bottle gourd) - 500 gm
Kuttu Atta (Buckwheat) / Singhara Atta (Water chestnut) - 5 tbsp
Rock Salt (Sendha Namak) - 1 tsp
Black Pepper (crushed) - 1/2 tsp
Green Chilly (chopped) - 1 tsp
Peanut Oil for frying

Method:


🥒 Step 1: Prepare the Bottle Gourd

  1. Wash and peel the lauki (bottle gourd).

  2. Using the fine side of a grater, grate the lauki into a large mixing bowl.


🌿 Step 2: Season and Mix

  1. Add the following spices and aromatics to the grated lauki:

    • ½ tsp rock salt (sendha namak)

    • ½ tsp crushed black pepper

    • Chopped green chilies (adjust to taste)

  2. For binding, add 5 tablespoons of Kuttu atta (or Singhara atta).

  3. Mix all the ingredients well to form a thick, sticky batter.


🍳 Step 3: Shape and Fry the Pakoras

  1. Heat oil in a deep frying pan over medium heat.

  2. Take a spoonful of the batter and gently shape it into a rough ball or round fritter.

  3. Carefully drop the batter into the hot oil from the side of the pan.

  4. Repeat with more batter to add multiple pakoras at once.


🔥 Step 4: Fry Until Golden

  1. Deep-fry the pakoras on medium heat, turning occasionally, until they are golden brown and crisp.

  2. Remove the pakoras and place them on a paper towel-lined plate to drain excess oil.

  3. Repeat the process with the remaining batter.


🍽️ Step 5: Serve Hot

  1. Serve the hot Falahari Lauki Kuttu Pakoras with a side of curd (yogurt) or a hot cup of tea — perfect for Navratri or as an evening snack!

फलाहारी लौकी कुट्टू पकोड़ा

सामग्री :

लौकी / दूधी - ५०० ग्राम कुट्टू आटा / सिंघारा आटा -बड़े चम्मच सेंधा नमक - १ छोटा चम्मच काली मिर्च (कुटी हुई) - १/२ छोटा चम्मच हरी मिर्च (कटी हुई) - १ छोटा चम्मच तलने के लिए मूंगफली का तेल

विधि :

१. लौकी को धो कर छील लीजिये २. एक बड़े बाउल में लौकी को कस लीजिये ३. १/२ छोटा चम्मच सेंधा नमक, काली मिर्च, कटी हुई हरी मिर्च डालें
४. ५ बड़े चम्मच कुट्टू आटा या सिंघारा आटा डालें
५. सब सामग्री को अच्छे से मिलायें और गाढ़ा मिश्रण बना लें  ६. तलने के लिए तेल गरम करें ७. एक चम्मच भर मिश्रण लें और इसे गोल आकार देने की कोशिश करें ८. इसे तेल में पैन के किनारे से डालें ९. इसी प्रकार कुछ और कोफ्ते बनायें और तेल में डालें १०. कोफ्तों को मध्यम आंच पर सुनेहरा होने तक तल लें ११. इन्हे एक पेपर नैपकिन बिछी प्लेट पर निकाल लीजिये १२. इसी प्रकार बाकी मिश्रण की भी पकोड़ी बना लीजिये. फलाहारी लौकी कुट्टू की पकोड़ी को दही या चाय के साथ गरम गरम परोसें

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