Mangodi (Moong Badi) Kadhi | मंगोड़ी (मूंग बड़ी) कढ़ी
Mangodi Kadhi
Ingredients :
Gram Flour (Besan) - 1/2 cupMoong Dal Mangodi - 1/2 cup
Curd - 1.5 cup
Oil - 1 tbsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Cumin seeds - 3/4 tsp
Fenugreek seeds - 1/2 tsp
Green Chillies (finely chopped) - 2
Ginger (finely chopped) - 1 tsp
Turmeric powder - 1/2 tsp
Red Chilly powder - 1/2 tsp
Salt - 1.5 tsp or as per taste
Desi Ghee - 2 tbsp
Method :
1. Heat 1 tbsp oil in a pan or kadahi
2. Put moong dal mangodi in it and fry till it turns light brown
3. Take out fried mangodi in a plate
4. Transfer curd in a blender
5. Add gram flour in it and blend it to get a homogeneneous mixture
6. Take this mixture in a large bowl and add 6 cups of water to it
7. Heat 1 tbsp ghee in a kadahi or pan
8. Add fenugreek seeds, 1/2 tsp cumin seeds and hing
9. After fenugreek and cumin seeds are roasted add turmeric powder, green chillies and ginger
10. Saute for a while
11. Add fried mangodis, 1/2 tsp salt and 1 cup water in these spices and cover
12. As soon as the water boils, lower the flame and cook till mangodis become soft
13. After mangodis are cooked, add gram flour mixture and stir
14. Cook on high flame till kadhi comes to boil
15. After kadhi comes to boil, add 1 tsp salt and lower the flame
16. Cook Kadhi on medium flame for 15-20 minutes
17. Keep stirring the kadhi every 3-4 minutes
18. Heat 1 tbsp ghee in a small pan and add 1/4 tsp cumin seeds
19. As soon as the seeds crackle remove from fire and add red chilly powder
20. Take out Kadhi in a serving bowl and garnish with this tadka
21. Serve hot Kadhi with rice, chapati or paratha
Tips to Remember :
- The besan curd mixture should be homogeneous. So even if you don't have blender, make sure you combine besan and curd nicely without any lumps
- Make sure the mangodis are soft before adding besan curd mixture because otherwise the mangodis may not taste good
- Kadhi froths while cooking, so always cook in a large or roomy pan for that extra space.
- If curd is fresh and not sour, squeeze in juice of lemon after it is cooked to make Kadhi tasty and sour
मंगोड़ी (मूंग बड़ी) कढ़ी
सामग्री :
बेसन - १/२ कप
मूंग दाल बड़ी - १/२ कप
दही - १.५ कप
तेल - १ टेबल स्पून
हींग - १/४ टी स्पून
जीरा - ३/४ टी स्पून
मेथी दाना - १/२ टी स्पून
हरी मिर्च (बारीक कटी) - २
अदरक(बारीक कटी) - १ टी स्पून
हल्दी पाउडर - १/२ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून
नमक - १.५ टी स्पून या स्वाद अनुसार
देसी घी - २ टेबल स्पून
विधि :
१. एक पैन या कड़ाही में तेल गरम करें
२. इसमें मूंग दाल बड़ी डालें और हल्का भूरा होने तक भूनें
३. भुनी हुई मंगोड़ी को प्लेट में निकाल लें
४. दही को ब्लेंडर में डालें
५. इसमें बेसन डालें और ब्लेंड कर के एक मिश्रण बना लें
६. इस मिश्रण को बड़े बाउल में निकाल लें और इसमें ६ कप पानी डालें
७. एक कड़ाही या गहरे पैन में १ टेबल स्पून घी गरम करें
८. इसमें महि दाना , १/२ टी स्पून जीरा और हींग डालें
९. जब मेथी दाना और जीरा तड़क जाये तब हल्दी पाउडर, हरी मिर्च हुए अदरक डालें
१०. थोड़ा भूनें
११. अब भुनी हुई मंगोड़ी, १/२ टी स्पून नमक और १ कप पानी डालें और ढक दें
१२. धीमी आंच पर मंगोड़ी के मुलायम होने तक पकायें
१३. जब मंगोड़ी पाक जाये, तब बेसन का घोल डालें और मिलायें
१४. तेज़ आंच पर एक उबाल आने तक पकायें
१५. जब उबाल आ जाये तब १ टी स्पून नमक डालें और आंच को धीमा कर दें
१६. कढ़ी को धीमी आंच पर १५-२० मिनट पकायें
१७. ३-४ मिनट में कढ़ी को चला लें ताकि नीचे से बेसन चिपक न जाये
१८. एक छोटे पैन में १ टेबल स्पून घी गरम करें और १/४ टी स्पून जीरा डालें
१९. जैसे ही जीरा तड़के आंच बंद कर दें और लाल मिर्च दाल दें
२०. सर्विंग डिश में कढ़ी निकालें और इस तड़के से सजायें
२१. गरम गरम कढ़ी को चावल, चपाती, रोटी या पराठे के साथ परोसें
सुझाव :
- बेसन दही का मिश्रण एकसार होना चाहिए अगर आपके पास ब्लेंडर नहीं है, तो ध्यान रखें की बेसन दही को ऐसे मिलाएं की कोई गुठली ना रह जाये
- इस बात का ध्यान रखें की बेसन दही मिश्रण डालने से पहले मंगोड़ी अच्छे से मुलायम हो जाये वर्ना मगोड़ी का स्वाद अच्छा नहीं लगेगा
- कढ़ी में पकते समय झाग ऊपर आता है,इसलिए कढ़ी को बड़े या फैले हुए बर्तन में ही पकायें
- अगर दही ताज़ा है और खट्टा नहीं है, एक निम्बू का रस कढ़ी के पकने के बाद डाल दें जिससे कढ़ी स्वादिष्ट और खट्टी हो जाये
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