Chutney Ke Aloo | Baby Potatoes with Green Chutney | चटनी के आलू

Chutney Ke Aloo



Ingredients :

Small baby potatoes - 500 gm
Coriander leaves - 100 gm (2 cup)
Mint leaves - 2 tbsp 
Ginger (chopped) - 1 tbsp
Green Chillies - 4-5
Salt - 1 tsp
Dry mango powder - 1/2 tsp
Lemon Juice - 1-2 tbsp
Chaat masala - 1/2 tsp
Sesame seeds (dry roasted) - 1 tsp

Method :

1. Remove the thick stems of coriander and cut the coriander leaves roughly
2. In a blender add chopped coriander leaves, mint leaves, ginger, green chiliies, 1/2 tsp salt, dry mango powder and make a fine paste after adding 2-3 tbsp water
3. Add lemon juice and mix well
4. Transfer the prepared chutney in a bowl
5. Boil the potatoes. Let them cool down.
6. Peel the potatoes and cut them into halves horizontally
7. In a big bowl take green chutney, 1/2 tsp salt, chaat masala, chopped potatoes and mix nicely
8. Taste and adjust salt and lemon juice. Chutney ke Aloo is ready
9. Garnish with sesame seeds and enjoy this quick and delicious chaat recipe of Chutney Ke Aloo in cold winter afternoons.

Tips to Remember :

  • You can increase or decrease the amount of green chillies as per taste
  • You can also add about 2 tbsp yogurt(dahi) to chutney. Yogurt gives nice light green colour to the chutney
  • To make it super spicy you can add chopped green chillies to the chutney ke aloo while serving
  • If you don't have baby potatoes, you can use big potatoes. Boil them and cut them into bite size portion

चटनी के आलू 

सामग्री :

छोटे आलू - ५०० ग्राम
धनिया पत्ती - १०० ग्राम (२ कप)
पुदीना पत्ते - २ टेबल स्पून
अदरक (कटी हुई) - १ टेबल स्पून
हरी मिर्च - ४-५
नमक - १ टी स्पून
अमचूर पाउडर - १/२ टी स्पून
निम्बू रास - १-२ टेबल स्पून
चाट मसाला - १/२ टी स्पून 
तिल (सूखे भुने) - १ टी स्पून

विधि :

१. धनिया की मोटी डंडी हटा कर धनिया को मोटा मोटा काट लें 
२. एक ब्लेंडर में कटी हुई धनिया पत्ती, पुदीना पत्ते, अदरक, हरी मिर्च, १/२ टी स्पून नमक, अमचूर पाउडर डालें और २-३ टेबल स्पून पानी डाल कर पीस लें 
३. निम्बू का रस डाल कर मिला लें   
४. चटनी को एक प्याले में निकाल लें 
५. आलू को उबाल लें. इन्हे ठंडा होने दें 
६. आलू को छील लें और बीच से दो भाग में काट लें 
७. एक बड़े प्याले में चटनी लें, १/२ टी स्पून नमक, चाट मसाला, कटे हुए आलू डालें और अच्छे से मिला लें 
८. चख लें और नमक और निम्बू को स्वाद अनुसार डाल लें.  चटनी के आलू तैयार हैं 
९. तिल से सजायें और इस फटाफट और स्वादिष्ट चटनी के आलू की चाट का किसी भी सर्दियों के दोपहर में आनंद लें 

सुझाव :

  • अपने स्वाद अनुसार हरी मिर्च की मात्रा घटा लें या बड़ा लें 
  • आप चटनी में २ टेबल स्पून दही भी डाल सकते हैं . दही से चटनी में एक सूंदर हल्का हरा रंग आ जाता है 
  • एक दम तीखा बनाने के लिए चटनी के आलू में परोसते समय कटी हुई हरी मिर्च डाल सकते हैं 
  • अगर आपके पास छोटे आलू नहीं हैं, तो आप बड़े आलू का प्रयोग करें. उबाल कर इन्हे छोटा छोटा काट लें 


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