Kali Gajar Ki Kanji | Black Carrot Drink (Kanji)

Kali Gajar Ki Kanji



Ingredients :

Black Carrot - 250 gm
Mustard seeds - 2 tbsp
Salt - 1 tsp or as per taste 
Hing (Asafetida) - 1 tsp
Water - 1 liter
Mustard Oil - 1/2 tsp

Method :

1. Soak mustard seeds in 4 tbsp lukewarm water for 30 minutes
2. Peel and wash the carrots properly
3. Cut the carrots into batons about 3-4 inch long
4. Boil 1 liter water in a sauce pan
5. In the boiling water add carrots and let it come to a boil again
6. Remove from heat and cover it for 5 minutes
7. Grind mustard seeds to a fine paste
8. Add mustard seeds paste, salt, hing and oil to the carrot water and mix nicely
9. Transfer the carrot mixture to a glass or ceramic or earthen container after it cools to room temperature
10. Cover it and keep this container in the sunlight to ferment for 4-5 days
11. If there isn't ample sunlight, keep it in a warm place and let it ferment
12. Once done, taste the Kanji to check if it is ready. If it is sour, then pour it into glasses and serve

काली गाजर की कांजी 

सामग्री :

काली गाजर - २५० ग्राम
राई - २ टेबल स्पून
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार
हींग - १ टी स्पून
पानी - १ लीटर  
सरसों का तेल - १/२ टी स्पून 

विधि :

१. राई को ४ टेबल स्पून गुनगुने पानी में ३० मिनट के लिए भिगो दें 
२. गाजर को छील कर धो लें 
३. गाजर को लम्बाई में ३-४ इंच बड़े टुकड़ों में काट लें 
४. १ लीटर पानी को उबलने रखें 
५. उबलते पानी में गाजर डालें और पानी में फिर उबाल आने दें 
६. आंच से उतार लें और ढक कर ५ मिनट के लिए रख दें  
७. राई को पीस कर पेस्ट बना लें 
८. गाजर के पानी में राई का पेस्ट, नमक, हींग, तेल डालें और मिला लें 
९. जब गाजर मिश्रण सामान्य तापमान तक ठंडा हो जाये तो इसे एक शीशे, चीनी मिटटी के या मिटटी के बर्तन में डाल दें
१०. ढक कर इस बर्तन को धूप में ४-५ दिन रखें 
११. अगर धूप ज़्यादा नहीं है तो किसी गरम जगह पर रखें 
१२. जब हो जाये, तब चख कर देख ले।  अगर खट्टी हो गयी है तो ग्लासेज में डाल कर पेश करें 


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