Capsicum Raita | शिमला मिर्च रायता
Capsicum Raita
Ingredients:
Curd / Yogurt - 1 cupOil - 2 tsp
Mustard Seeds - 1/2 tsp
Curry Leaves (Kari Patta) (Chopped) - 1 tsp
Onion (Finely chopped) - 1/4 cup
Green Chilly (Finely chopped) - 1
Capsicum (Finely chopped) - 1/4 cup
Red Chilli Powder - 1/4 tsp
Roasted cumin powder -1/4 tsp
Salt - 3/4 tsp
Method:
1. Whisk the curd till smooth and keep aside2. Heat oil in a pan
3. Add mustard seeds and let them crackle
4. Add onion, curry leaves , green chilly
5. On a medium flame saute onions for 1 or 2 minutes
6. Add capsicum and mix it nicely
7. Saute on low flame for 6-7 minutes, till the capsicum are half done
8. Switch off the flame and add red chilli powder,Cumin powder, salt and mix well.
9. Pour the capsicum mixture in whisked curd and mix
10. Serve capsicum raita with any Indian meal.
शिमला मिर्च रायता
सामग्री :
दही - १ कप
तेल - २ टी स्पून
सरसों / राई - १/२ टी स्पून
करी पत्ता (कटे हुए) - १ टी स्पून
प्याज (बारीक कटा) - १/४ कप
हरी मिर्च (बारीक कटी) - १
शिमला मिर्च (बारीक कटी) - १/४ कप
लाल मिर्च पाउडर - १/४ टी स्पून
भुना जीरा पाउडर - १/४ टी स्पून
नमक - ३/४ टी स्पून
विधि :
१. दही को फेंट कर एक दम चिकना कर लीजिये
२. एक पैन में तेल गरम करें
३. सरसों / राई दाल कर तड़कने दें
४. प्याज, करी पत्ता, हरी मिर्च डालें
५. माध्यम आंच पर प्याज को १ तो २ मिनट तक भूनें
६. शिमला मिर्च डालें और अच्छे से मिलायें
७. धीमी आंच पर ६-७ मिनट तक पकायें, जब तक शिमला मिर्च आधी पक जाये
८. आंच बंद कर दें और लाल मिर्च पाउडर, जीरा पाउडर, नमक डालें और अच्छे से मिलायें
९. शिमला मिर्च का मिश्रण फेंटे हुए दही में डालें और मिलायें
१०. शिमला मिर्च का रायता किसी भी भारतीय भोजन के साथ परोसें
Spiced flavourful raita made with sauted capsicum and spices. This is a south indian style raita. Green capsicum tastes very good in this recipe. For a mellowed flavour of capsicum, use yellow or red capsicum. It tastes very good with Roti-Sabzi, Dal Tadka, Aloo Paratha, Gobhi Paratha.
Comments
Post a Comment