Lauki Amritsari Badi Curry - Recipe that will be loved by even those who never like Lauki Sabji

Lauki Amritsari Badi Curry



Ingredients :

Lauki (Bottlegourd) - 500 gm
Amritsari Urad Badi (Wadi) - 1
Tomato puree - 1/2 cup
Salt - 1 tsp or as per taste
Turmeric powder - 1/2 tsp
Coriander powder - 1 tsp
Cumin seeds - 1/2 tsp
Hing - 1/4 tsp
Oil - 2 tbsp

Method :

1. Wash and peel the Bottle gourd 
2. Chop it into about 1 inch big pieces and keep them in a vessel filled with water
3. Crush Amritsari Badi into very small pieces
4. Heat 1/2 tbsp Oil in a pan and roast the crushed badi on low heat
5. Take it out in a plate and keep it aside
6. Heat 1.5 tbsp oil in a cooker on medium heat
7. Add cumin seeds and let them crackle
8. Now add hing, tomato puree, coriander powder, turmeric powder, salt
9. Cook stirring occassionally till spice mix starts leaving the oil
10. Add bottle gourd pieces, roasted badies and 1/2 cup water
11. Mix nicely and close the lid of the cooker
12. Cook on high flame till the first whistle
13. After first whistle, lower the flame and cook for 7-8 minutes
14. Switch off the flame and let the pressure of cooker release on its own
15. After the release of pressure, open the cooker lid and check the consistency of the curry. 
16. As per your liking, if you want you can add some more water and then give it a boil
17. Serve Lauki Badi Curry hot with rice or roti

Tips to Remember :

  • Keep the chopped pieces of bottle gourd in water so that their colour doesn't change and also to retain their freshness
  • Keep the pieces of badi small, as bigger pieces will need more time to get cooked and bottle gourd gets cooked quickly
  • You can also use Moong Badi in place of Urad Badi
  • Amritsari Urad Badi already has lots of spices and so no chilli powder has been added. But if you like it more spicy you can add red chilli powder with other spices

लौकी अमृतसरी बड़ी सब्जी 

सामग्री :

लौकी - ५०० ग्राम 
अमृतसरी उड़द बड़ी (वड़ी) - १ 
टमाटर प्यूरी - १/२ कप 
नमक - १  टी स्पून या स्वाद अनुसार 
हल्दी पाउडर - १/२  टी स्पून 
धनिया पाउडर - १ टी स्पून 
जीरा - १/२ टी स्पून 
हींग - १/४ टी स्पून 
तेल - २ टेबल स्पून 

विधि :

१. लौकी को धो कर छील लें  
२. इसे १ इंच बड़े टुकड़ों में काट लें और एक पानी भरे बर्तन में डाल कर के रखें
३ अमृतसरी बड़ी को छोटे छोटे टुकड़ों में तोड़ लें   
४ एक पैन में १/२ टेबल स्पून तेल गरम करें और धीमी आंच पर तोड़ी हुई बड़ी को भून लें 
५ इसे प्लेट में निकाल कर एक तरफ रख दें 
६ एक कुकर में १५ टेबल स्पून तेल माध्यम आंच पर गरम करें 
७ जीरा डाल कर तड़कने दें 
८ अब हींग, टमाटर प्यूरी, धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर, नमक डालें 
९ बीच बीच में चलाते हुए तब तक पकायें जब तक मसाले तेल से अलग होने लगे 
१० लौकी के टुकड़े, भुनी हुई बड़ियाँ, १/२ कप पानी डालें 
११ अच्छे से मिलाएं और कुकर का ढक्कन बंद कर दें 
१२ पहली सीटी आने तक तेज़ आंच पर पकायें 
१३ पहली सीटी के बाद, आंच धीमी कर दें और ७-८ मिनट तक पकायें 
१४ आंच बंद कर दें और कुकर का प्रेशर अपने आप निकलने दें 
१५ प्रेशर निकलने के बाद, कुकर का ढक्कन खोल कर सब्जी की तरी देख लें 
१६ अपनी पसंद अनुसार, यदि आप चाहें तो थोड़ा पानी डाल लें और एक बार उबाल लें 
१७ लौकी बड़ी सब्जी को गरम गरम चावल या रोटी के साथ परोसें 

सुझाव :

  • लौकी के कटे हुए टुकड़ों को पानी में रखें ताकि उनका रंग न बदले और उनकी ताज़गी बानी रहे 
  • बड़ी के टुकड़ों को छोटा ही रखें, क्यूंकि बड़े टुकड़े पकने में ज़्यादा समय लेंगे और लौकी जल्दी पक जाती है 
  • आप उड़द बड़ी के स्थान पर मूंग बड़ी का भी प्रयोग कर सकते हैं  
  • अमृतसरी उड़द बड़ी में पहले से ही काफी मसाले होते है इसलिए कोई भी मिर्च पाउडर नहीं डाला है पर अगर आपको ज़्यादा तीखा पसंद हो तो अन्य मसलों के साथ लाल मिर्च पाउडर भी डाल लें 




Comments

Popular posts from this blog

Winter Special Healthy Carrot Spinach Tomato Soup | पौष्टिक गाजर पालक टमाटर का सूप

Falahari Singhara Chaat | Water Chestnut Fry | फलाहारी सिंघाड़े की चाट | छौंके हुए सिंघाड़े

Namkeen Papdi | Swal Papdi | Triangular Papdi | नमकीन पापड़ी | स्वाल पापड़ी | तिकोनी पापड़ी