Mango Kulfi (without condensed milk / khoya) | मैंगो कुल्फी | आम की कुल्फी (बिना कंडेंस्ड मिल्क / खोया )

Mango Kulfi 



Ingredients:

Full fat milk - 1 litre
Fresh Mango pulp - 1/2 cup
Fresh mango chunks - 1/2 cup
Kesar strands - 1/4 tsp
Cornflour - 1 tbsp
Sugar - 5 tbsp
Cardamom powder - 1/4 tsp

Method :

1. Combine the saffron strands and 1 tbsp warm milk in a bowl, mix well and keep aside
2. Combine the cornflour and 2 tbsp of water in another bowl, mix well and keep aside
3. Heat milk in a deep pan or kadahi
4. Boil it on medium flame for 6 minutes by stirring occassionally
5. Add the cornflour water mixture, sugar and mix well
6. Cook on low flame for 20-25 minutes , while stirring occassionally and scraping the sides
7. Switch off the flame and allow the mixture to cool completely
8. Once cooled, add mango pulp, saffron milk, cardamom powder and mix well using a whisk
9.  Add the mango chunks and mix gently
10.Pour the mixture into kulfi moulds and freeze for 10 hours
11. To unmould the kulfi,  allow the moulds to remain outside the freezer for 2-3 minutes 
12. Take out Mango Kulfi from moulds and serve immediately

Tips to Remember :

  • Choose a fleshy variety of mango that is not fibrous as fibers in the kulfi are very unpleasant and not at all appealing. 
  • Increase the sugar if your mangoes are not very sweet. You can also reduce the sugar if your mangoes are really sweet 
  • In place of cornflour you can add grated or crumbled mawa / khoya
  • You can freeze this mango kulfi mixture in any popsicle mold, or disposable plastic or paper cups.
  • You can use canned mango in place of fresh mango, but then skip adding sugar as canned mango pulp is usually sweetened with sugar

मैंगो कुल्फी | आम की कुल्फी 

सामग्री :

फुल क्रीम दूध - १ लीटर 
ताज़ा आम का गुदा - १/२ कप
ताज़ा आम के टुकड़े - १/२ कप
केसर के धागे - १/४ टी स्पून
कॉर्नफ्लोर - १ टेबल स्पून 
चीनी - ५ टेबल स्पून 
इलाइची पाउडर - १/४ टी स्पून 

विधि :

१. एक प्याले में केसर के धागों को १ टेबल स्पून गरम दूध में मिलाएं और एक तरफ रख दें 
२. एक दुसरे प्याले में कॉर्नफ्लोर और २ टेबल स्पून पानी को मिलाएं और एक तरफ रख दें 
३. दूध को एक गहरे पैन या कड़ाही में गरम करने रखें 
४. इसे मध्यम आंच पर बीच बीच में चलाते हुए ६ मिनट तक उबालें 
५. कॉर्नफ्लोर पानी का मिश्रण और चीनी डालें और अच्छे से मिलायें      
६. धीमी आंच पर २०-२५ मिनट तक पकायें, बीच बीच में चलाते रहें और किनारों को खुरचते रहें 
७. आंच बंद कर दें और मिश्रण को ठंडा होने दें 
८. जब ठंडा हो जाये, आम का गूदा, केसर दूध, इलाइची पाउडर डालें और व्हिसक की सहायता से अच्छे से मिलायें 
९. आम के टुकड़े डालें और हलके हाथ से मिलायें 
१०. मिश्रण को कुल्फी के साचों में डालें और १० घंटे के लिए फ्रीज करें
११.  कुल्फी को सांचों से बाहर निकालने के लिए, सांचों को फ्रीजर के बाहर २-३ मिनट के लिए रखें 
१२. आम की कुल्फी को सांचों से निकालें और तुरंत परोसें 

सुझाव : 

  • अच्छे गूदे वाले आम का प्रयोग करें जिसमे रेशे न हों क्यूंकि कुल्फी में रेशे अप्रिय लगते हैं और बिल्कुल भी मज़ा नहीं रहता 
  • अगर आम ज़्यादा मीठे नहीं हैं तो चीनी की मात्रा बड़ा दें और अगर ज़्यादा मीठे हैं तो चीनी की मात्रा घटा दें 
  • कॉर्नफ्लोर के स्थान पर आप कैसा हुआ खोया डाल सकते हैं 
  • आप इस आम की कुल्फी के मिश्रण को पॉप्सीकल सांचे, या डिस्पोजेबल प्लास्टिक या कागज़ के कप में भी जमा सकते हैं  
  • ताज़े आम के स्थान पर आप डब्बे वाला आम का गूदा प्रयोग कर सकते हैं, पर तब चीनी मत डालियेगा क्यूंकि डब्बे वाले आम में पहले से चीनी होती है 





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