Veg Vermicelli Upma (Renal & Diabetes Diet) | वेज सेवइयां उपमा
Veg Vermicelli Upma
Ingredients :
Whole wheat roasted Vermicelli - 2 cupOnion (finely chopped) - 1 cup
Carrots (finely chopped) - 1/2 cup
Peas (blanched) - 1/2 cup
Tomato (finely chopped) - 1/2 cup
Green capsicum (finely chopped) - 3/4 cup
Oil - 1 tbsp
Mustard seeds - 1 tsp
Curry leaves - 2 sprigs
Green chilli (finely chopped) - 2
Salt - 1/2 tsp
Lemon juice - 1 tbsp
Method :
1. Heat oil in a Kadahi
2. Add mustard seeds and let them crackle
3. Add curry leaves and stir for a while
4. Add chopped onions, green chilli, carrot, peas and mix nicely
5. Add tomatoes and salt and mix nicely
6. Cover and cook for 2 minutes
7. Remove cover, add capsicum and mix
8. Cover and cook till vegetables are soft.
9. Add 4 cups of water and bring it to a boil.
10. Once the water starts boiling, add the roasted vermicelli
11. Mix nicely
12. Cover and cook till the water is absorbed.
13. Remove from fire, add lemon juice and mix
14. Serve Veg Vermicilli Upma hot as breakfast.
वेज सेवइयां उपमा
सामग्री :
आटे की भुनी सेवइयां - २ कप
प्याज (बारीक कटा) - १ कप
गाजर (बारीक कटी) - १/२ कप
मटर (हलकी उबली) - १/२ कप
टमाटर (बारीक कटा) - १/२ कप
हरी शिमला मिर्च (बारीक कटी) - ३/४ कप
तेल - १ टेबल स्पून
सरसों - १ टी स्पून
करी पत्ते - २ डंडी
हरी मिर्च (बारीक कटी) - २
नमक - १/२ टी स्पून
निम्बू का रस - १ टेबल स्पून
विधि :
१. एक कड़ाही में तेल गरम करें
२. सरसों डालें और तड़कने दें
३. करी पत्ते डालें और थोड़ा भूनें
४. कटा हुआ प्याज़, हरी मिर्च, गाजर, मटर डालें और अच्छे से मिलायें
५. टमाटर और नमक डालें और अच्छे से मिलायें
६. ढक कर २ मिनट तक पकायें
७. ढक्कन हटायें, शिमला मिर्च डालें और मिलायें
८. ढक कर सब्जियों के मुलायम होने तक पकायें
९. ४ कप पानी डालें और उबाल आने दें
१०. जब पानी उबलने लगे, भुनी हुई सेवइयां डालें
११. अच्छे से मिलायें
१२. ढक कर तब तक पकायें जब तक सारा पानी सूख जाये
१३. आंच से उतारें, निम्बू का रस डालें और मिलायें
१४. वेज सेवइयां उपमा को गरम गरम नाश्ते में परोसें
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