Instant Poha / Aval Dosa (No Rice , No Dal) | इंस्टेंट पोहा / अवल डोसा (ना चावल, ना दाल)

Instant Poha Dosa



Ingredients :

Poha - 1 cup
Suji / Rava - 1/2 cup
Fresh Curd - 1/4 cup
Baking Soda - a pinch
Salt - 1 tsp or as per taste
Oil to cook Dosa

Method :

1. In a bowl add Poha, Suji and mix
2. Add water enough to immerse both the ingredients
3. Soak for 10-15 minutes
4. Check by pressing poha in between your fingers, it should be mashable
5. Add the soaked ingredients to a blender 
6. Grind to a smooth paste adding water as needed
7. Add curd, salt and blend again
8. Let the batter rest for 10 minutes
9. Adjust the consistency by adding water as needed. It should not be too thick
10. Mix a pinch of baking soda just before making the Dosa
11. Heat a flat tawa and once hot, set the flame to medium and brush little oil on it
12. Pour about 2 ladles of batter in the center of tawa. Spread it gently to form little thick dosa
13. Drizzle oil around the edges
14. Cover and cook on medium flame for 1-2 minutes until the Dosa is cooked and bottom is golden
15. Flip the Dosa and cook it from the other side as well
16. Take it out in a plate
17. Serve hot with coconut chutney and sambhar

Tips to Remember :

  • Using thin flattened rice or poha makes it easier to soak in lesser time. If you are using thick poha, adjust the soaking time accordingly.
  • You can skip adding baking soda as it does not make any difference in taste or texture. It just makes it fluffy 
  • Do not be tempted to spread the dosa batter too thin. This dosa tastes better when the dosa is thicker & fluffier.
  • You can also add grated carrots, finely chopped onions, coriander leaves to the batter for a colorful dosa.
  • This dosa is usually cooked on one side only, by cooking it covered with a lid. But I prefer it to be cooked on both sides.

इंस्टेंट पोहा डोसा 

सामग्री :

पोहा - १ कप 
सूजी / रवा - १/२ कप 
ताज़ा दही - १/४ कप 
बेकिंग सोडा - एक चुटकी 
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
डोसा सेकने के लिए तेल 

विधि :

१. एक बाउल में पोहा, सूजी डालें और मिलायें 
२. दोनों चीज़ों को भिगोने के लिए पर्याप्त मात्रा में पानी डालें 
३. १०-१५ मिनट तक भिगोयें
४. पोहा को ऊँगली से दबा कर चेक करें, आसानी से मसल जाना चाहिये  
५. भीगी हुई सामग्री को ब्लेंडर में डालें 
६. आवश्यकता अनुसार पानी डाल कर महीन पीस लें 
७. दही, नमक डालें और फिर पीसें 
८. मिश्रण को १० मिनट के लिए रख दें 
९. मिश्रण का गाढ़ापन पानी डाल कर ठीक कर लें बहुत गाढ़ा नहीं होना चाहिये 
१०. डोसा बनाने के तुरंत पहले एक चुटकी सोडा डाल कर मिलायें 
११. एक चपटा तवा गेम करें और जब गरम हो जाये तब आंच को मध्यम कर दें और थोड़ा तेल से ब्रश करें 
१२. करीब  २ कलछी मिश्रण तवे के बीच में डालें. धीरे से फैलाएं ताकि एक मोटा डोसा बने  
१३. किनारों पर थोड़ा तेल डालें 
१४. ढक कर मध्यम आंच पर १-२ मिनट पकाएं या जब तक डोसा नीचे से सुनेहरा हो जाये
१५. डोसा पलट दें और दूसरी तरफ से भी पकायें 
१६. इसे एक प्लेट में निकाल लें 
१७. गरम गरम डोसा सांभर और चटनी के साथ परोसें 

सुझाव :

  • पतला पोहा का प्रयोग करें ताकि ये कम समय में भीग जाये. अगर मोटा पोहा है तो भीगोने का समय इसी हिसाब से ठीक कर लें 
  • अगर आप चाहें तो बेकिंग सोडा न डालें क्यूंकि इससे स्वाद में कोई अंतर नहीं पड़ता. इससे केवल फूला हुआ बनता है 
  • डोसा को बहुत फैलाने की कोशिश न करें. ये डोसा तभी स्वादिष्ट लगता है जब मोटा और फूला हुआ हो 
  • आप चाहें तो कसी हुई गाजर, बारीक कटी प्याज, धनिया पत्ती मिश्रण में डाल लें जिससे रंग बिरंगा डोसा बने 
  • ये डोसा ढक्कन से ढक कर वैसे एक तरफ से ही सेका जाता है.  पर मुझे ये दोनों तरफ से सिका ही पसंद है    


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