Khatti Achari with Garam Masala (No Oil Pickle) | खट्टी अचारी गरम मसाला वाली (बिना तेल का अचार)
Khatti Achari with Garam Masala
Ingredients :
Raw mango - 2 kgsSalt - 5 tbsp
Hing - 1 tsp
Red chilli powder - 1 tbsp
Sugar - 400 gm
Black cardamom - 8
Cloves - 20
Cumin seeds - 3 tsp
Black peppercorns - 1.5 tsp
Cinnamon (2" piece) - 2
Method :
1. Wash and wipe the mangoes
2. Peel the mangoes and cut them into about 1 inch big pieces
3. Add Salt, Hing in mangoes and mix well.
2. Peel the mangoes and cut them into about 1 inch big pieces
3. Add Salt, Hing in mangoes and mix well.
4. Cover with a muslin cloth and keep in Sun for 2 days and keep mixing it with a clean and dry spoon once a day.
5. Slightly dry roast cumin seeds, cloves, black pepper, cinnamon, pods of black cardamoms
on low flame for 2-3 minutes to remove moisture from them
6. Grind these masalas coarsely
7. Add coarsely ground masala, red chilli powder in mangoes and mix
8. Add sugar and mix
9. Cover with a muslin cloth and keep this Pickle in Sun for 10 days and keep mixing it with a clean and dry spoon once a day.
10. Store the pickle in Glass Jar or Bottle.
11. Pickle is ready to be enjoyed with Dal - Chawal, Mathari, Stuffed Paranthas etc.
11. Pickle is ready to be enjoyed with Dal - Chawal, Mathari, Stuffed Paranthas etc.
खट्टी अचारी गरम मसाला वाली
सामग्री :
कच्चे आम - २ किलो
नमक - ५ टेबल स्पून
हींग - १ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १ टेबल स्पून
चीनी - ४०० ग्राम
बड़ी इलाइची - ८
लौंग - २०
जीरा - ३ टी स्पून
साबुत काली मिर्च - १.५ टी स्पून
दालचीनी (२" टुकड़ा) - २
विधि :
१. आम को धो कर पोंछ लें
२. आम को छील लें और करीब १ इंच बड़े टुकड़ों में काट लें
३. आम में नमक हींग डालें और अच्छे से मिलायें
४. मलमल के कपड़े से ढक कर धूप में २ दिन रखें. दिन में एक बार साफ़ सूखे चम्मच से अच्छे से मिला लें
५. जीरा, लौंग, काली मिर्च, दालचीनी, इलाइची के दानों को धीमी आंच पर सिर्फ नमी हटाने के लिए हल्का सा सूखा भून लें
६. इन मसालों को दरदरा पीस लें
७. आम में दरदरा पिसा मसाला,लाल मिर्च पाउडर डालें और मिलायें
८. चीनी डालें और मिलायें
९. मलमल के कपड़े से ढक कर इस अचार को १० दिन धूप में रखें. दिन में एक बार साफ़ सूखे चम्मच से अच्छे से मिला लें
१०. अचार को शीशे की बोतल या मर्तबान में रखें
११. अचार दाल-चवा, मठरी, भरवा पराठा आदि के साथ आनंद उठाने के लिए तैयार है
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