Moong Sprouts Dosa (Low Potassium) | मूंग स्प्राउट्स डोसा | अंकुरित मूंग डोसा

Moong Sprouts Dosa



Ingredients :

Whole Moong Dal : 1.5 cups
Green Chilli - 1
Ginger (grated) - 1 tsp
Amchur powder - 1 tsp
Turmeric powder - 1/4 tsp
Rice flour - 2 tbsp
Salt - 1/4 tsp
Oil for cooking Dosa

Method :

1. Soak moong dal in enough water for 10-12 hours
2. Remove moong dal from water and place them on a clean cotton wet cloth
3. Wrap it in this cloth, keep it in a bowl and cover it 
4. Store it for 12-14 hours in a dark place
5. If the cloth has dried sprinkle some water on the cloth
6. Wrap it and store for 10-12 hours again 
7. The beans should be sprouted to about 1.5" to 2" in length. If not then repeat steps 5 and 6.
8. Add moong sprouts, green chilli, ginger, amchur powder, turmeric powder, rice flour in a blender
9. Add 3/4 cup water and grind to a coarse batter
10. Transfer to a bowl. Add salt and mix
11. Grease a non-stick tawa with a few drops of oil and heat it on medium heat
12. Pour 1/3 cup batter into the centre of the tawa and using back of ladle, quickly spread the batter to form a thick dosa.
13. Let the dosa cook till the edges start to brown
14. Using a turning spatula, loosen the dosa from the tawa. Lossen the edges first and slowly move to the centre
15. Flip the dosa and let it cook for a few minutes
16. Serve immediately with any chutney of your choice

Tips to Remember :

  • Moong has to be really well sprouted for the potassium content to be really low
  • Using rice flour is a must or else the batter will be sticky and the Dosa will stick to the pan. 
  • Used green chillies as they have less potassium than red chilli powder
  • If you want a filling meal, serve it with Onion Rava Upma. Onion Upma is also a low potassium, renal diet recipe 

अंकुरित मूंग डोसा 

सामग्री :

साबुत मूंग दाल - १.५ कप 
हरी मिर्च - १ 
अदरक (कसा हुआ) - १ टी स्पून 
अमचूर पाउडर - १ टी स्पून
हल्दी पाउडर - १/४ टी स्पून 
चावल का आटा - २ टेबल स्पून 
नमक - १/४ टी स्पून
डोसा सेकने के लिए तेल 

विधि :

१. साबुत मूंग दाल को पर्याप्त पानी में १०-१२ घंटे के लिए भिगो दें 
२. मूंग दाल को पानी से निकाल कर एक साफ़ गीले सूती कपड़े पर फैला लें 
३. इस कपडे में इसे लपेट लें, एक प्याले में रख कर ढक दें  
४. इसे एक अँधेरी जगह में १२-१४ घंटे के लिए रख दें 
५. अगर कपडा सूख गया है तो थोड़ा पानी छिड़क दें 
६. लपेट कर फिर से १०-१२ घंटे के लिए रख दें 
७. दाल में १.५ से २ इंच बड़े अंकुर निकल जाने चाहिए. अगर नहीं निकले हैं तो स्टेप ५ और ६ को दोहरायें  
८. अंकुरित मूंग, हरी मिर्च, अदरक, अमचूर पाउडर, हल्दी पाउडर, चावल का आटा को ब्लेन्डर में डालें 
९. ३/४ कप पानी डालें और दरदरा पीस लें 
१०. एक प्याले में निकाल लें. नमक डाल कर मिलायें 
११. एक नॉन-स्टिक तवा को कुछ तेल की बूंदों से चिकना कर लें और मध्यम आंच पर गरम करें 
१२. १/३ कप घोल तवे के बीच में डाल कर कलछी के उलटी तरफ की मदद से जल्दी से फैलायें ताकि एक हलके मोटे डोसे का आकार बन जाये 
१३. डोसा को तब तक सिकने दें जब तक किनारों से भूरा होने लगे 
१४. पलटने वाली कलछी की सहयता से डोसा को तवा से उठायें. पहले किनारों से उठायें और धीरे धीरे बीच की तरफ जायें
१५. डोसा पलट दें और कुछ देर पकने दें 
१६. अपनी पसंद की चटनी के साथ तुरंत परोसें 

सुझाव :

  • पोटैशियम का स्तर कम रहे इसके लिए मूंग को अच्छे से अंकुरित होना चाहिये
  • चावल का आटा डालना ज़रूरी है वरना मिश्रण चिप चिप होगा और डोसा तवा पर चिपकेगा  
  • हरी मिर्च का प्रयोग करा है क्यूंकि उनका पोटैशियम स्तर लाल मिर्च से कम होता है  
  • अगर आपको पेट भर खाना चाहिये तो इसे कांदा रवा उपमा के साथ परोसें. कांदा रवा उपमा भी कम पोटैशियम का व्यंजन है 



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