Dry Fruit Gujiya - No Sugar, No Jaggery, No Mawa-Milk Powder | ड्राई फ्रूट्स गुझिया - ना चीनी, ना गुड़, ना मावा - मिल्क पाउडर

Gujiya - No Sugar/Jaggery, No Mawa-Milk Powder 



Ingredients :

Refined flour (Maida) - 3 cups
Salt - a pinch
Ghee - 1/2 cup + 1 tbsp
Dates - 10
Almond flakes - 4 tbsp
Cashew (chopped) - 4 tbsp
Dry coconut (grated) - 1/2 cup
Raisins (chopped) - 3 tbsp
Walnuts (chopped) - 2 tbsp
Pistachios (chopped) - 1 tbsp
Green Cardamom - 7-8
Ghee for frying gujiya

Method :

1. Take maida in a large bowl and add a pinch salt in it
2. Add 1/2 cup ghee and mix nicely. 
3. Adding lukewarm water little by little make a bit hard dough (like poori dough)
4. Cover it and keep it aside for 20 minutes
5. Remove seeds from dates and grind them 
6. In a pan add 1 tbsp ghee and let it melt
7. Add almond flakes, chopped cashews, chopped walnuts, chopped pistachios and roast them a bit, for less than a minute
8. Now add grated coconut, chopped raisins and roast for 30 seconds
9. Add grinded dates and switch off the flame
10. Mix dates with other nuts nicely
11. Add crushed green cardamom and mix
12. Take out the stuffing in a bowl and let it cool
13. Knead the dough again to make it smooth
14. Divide the dough into small equal portions. 
15. Take one portion at a time and press with palms into peda shape. Cover with slightly wet cotton cloth
16. Lift one dough ball at a time and roll out into a bit oval shape.
17. 
Put about a table spoon stuffing in the center 
18. A
pply some water on the edges.
19. Fold it into half circle. Seal the edges by pressing it
20. Keep folding and twisting the edges to form pleated design at the edges
21. Place the prepared gujiya over a plate and cover with a cloth
22. Likewise make the rest of the gujiyas as well and place the stuffed gujiyas on a plate
23. Heat some ghee in a wok.
24. When the ghee is medium hot, place 4 to 5 or as many gujiyas as possible in the wok
25. Fry them on low-medium flame until they get golden brown from both sides.
26. Fry rest of the gujiyas in the same manner
27. Let the gujiyas cool down and then store them in any container and relish eating for up to 10 to 12 days.

Tips to Remember :

  • As the gujiya is sugar free, adding a pinch of salt in the dough will give a nice taste
  • Take soft quality dates to get a nice taste and binding
  • You can adjust the amount of dry fruits as per your choice. You can also add watermelon seeds, khuskhus, anjeer or any other dry fruit of your choice
  • While rolling the dough ball into circle, make sure it is not very thin or thick. It should be a bit towards thinner side
  • If you have gujiya mould, you can use it instead of making pleats with your hand

गुझिया - ना चीनी, ना गुड़, ना मावा - मिल्क पाउडर 

सामग्री :

मैदा - ३ कप 
नमक - एक चुटकी 
घी - १/२ कप + १ टेबल स्पून 
खजूर - १० 
बादाम कटे हुए - ४ टेबल स्पून  
काजू (कटा हुआ) - ४ टेबल स्पून
सूखा नारियल (कसा हुआ) - १/२ कप 
किशमिश (कटी हुई) - ३ टेबल स्पून
अखरोट (कटा हुआ) - २ टेबल स्पून
पिस्ता (कटा हुआ) - १ टेबल स्पून
हरी इलाइची - ७-८ 
गुझिया तलने के लिए घी 

विधि :

१. मैदा को एक बड़े प्याले में लें और एक चुटकी नमक डालें 
२. १/२ कप घी डालें और अच्छे से मिलायें  
३. गुनगुना पानी थोड़ा थोड़ा दाल कर थोड़ा सख्त मैदा गूंथ लें (पूरी के आटे की तरह) 
४. ढक कर २० मिनट के लिए एक तरफ रख दें 
५. खजूर से बीज निकाल कर खजूर को पीस लें 
६. एक पैन में १ टेबल स्पून घी गरम करे और पिघलने दें 
७. कटे हुए बादाम, काजू, अखरोट, पिस्ता डालें और थोड़ा सा भूनें, एक मिनट से भी कम भूनें 
८. अब कसा हुआ नारियल, कटी हुई किशमिश दाल कर ३० सेकंड भूनें 
९. पिसा हुआ खजूर डालें और आंच बंद कर दें 
१०. खजूर और बाकी मेवा को अच्छे से मिला लें 
११. हरी इलाइची को कूट कर मिला लें 
१२. भरावन को एक प्याले में निकाल कर ठंडा होने दें 
१३. मैदा को एक बार फिर थोड़ा मसल लें
१४. मैदा को छोटे छोटे बराबर भागों में बाट लें 
१५. एक बार में एक भाग लें और उसे हथेलियों के बीच दबाते हुए पेड़ा का आकार दें एक हलके गीले कपड़े से ढक दें 
१६. एक मैदा का पेड़ा ले कर उसे थोड़ा अंडाकार बेलें 
१७. करीब एक टेबल स्पून मिश्रण को पूरी के बीच में रखें 
१८. पूरी के किनारों पर हल्का पानी लगायें
१९. आधे में मोड़ कर किनारे दबाते हुए गुझिया को बंद कर दें 
२०. किनारों को मोड़ते और उमेठते हुए चुन्नटें बना लें
२१. तैयार गुझिया को प्लेट में रख कर कपड़े से ढक दें  
२२. इसी प्रकार बाकी गुझिया भी बना लें और एक प्लेट में रखते जायें
२३  एक कड़ाही में घी गरम करें 
२४  जब घी मध्यम गरम हो तो ४-५ गुझिया या जितने आपकी कड़ाही में आये, डालें 
२५. गुझिया को मध्यम धीमी आंच पर सुनेहरा भूरा होने तक तलें 
२६. इसी प्रकार बाकी गुझिया भी बना लें 
२७. गुझिया को ठंडा होने दें और फिर एक डिब्बे में रख कर १० -१२ दिन तक इसका आनंद लें 

सुझाव :

  • क्यूंकि ये गुझिया शुगर फ्री है, मैदा में एक चुटकी नमक डालने से स्वाद और अच्छा हो जायेगा 
  • मुलायम खजूर लीजियेगा ताकि स्वाद भी अच्छा आये और मिश्रण में अच्छे बंध जाये  
  • आप अपनी पसंद के अनुसार मेवा को ज़्यादा या कम कर सकते हैं. आप तरबूज के बीज, खरबूजे के बीज, खुसखुस, अंजीर या कोई भी और अपनी पसंद का मेवा भी डाल सकते हैं 
  • मैदा बेलते समय ध्यान रखें की बहुत पतला या मोटा न बेलें. बेला हुआ गोला थोड़ा पतले की तरफ ही होना चाहिए 
  • अगर आपके पास गुझिया बनाने का साँचा है, तो आप हाथ से चुन्नटें बनाने की जगह उसका प्रयोग कर सकते हैं 

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