Moong Dal Khasta Kachori | मूंग दाल खस्ता कचौरी

Moong Dal Khasta Kachori



Ingredients :

Maida - 2 cup
Oil - 1/2 cup
Salt - 1 tsp
Moong dal - 1/2 cup (soaked for 2 hours)
Green chilly (finely chopped) - 2 
Coriander powder - 1 tsp
Fennel powder - 1 tsp
Red chilly powder - 1/4 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Ginger powder - 1/2 tsp (or 1 inch piece grated)
Garam masala powder - 1/4 tsp
Cumin seeds - 1/2 tsp
Oil for frying kachoris

Method :

1. Take maida in a big bowl or plate, add 1/2 tsp salt and mix well.
2. Add 1/4 cup oil and mix well
3. Now add little water at a time and knead soft dough same as required for making chapatti. Don't knead the dough too much. 
4. Cover the dough and keep it aside for 15-20 minutes to set.
5. Coarsely ground the soaked moong dal. 
6. Heat  1/4 cup oil in a pan 
7. When oil is sufficiently hot, add cumin seeds and saute for a while. 
8. After sauteing cumin seeds add hing, green chilly, coriander powder, fennel powder and saute the spices for few minutes. 
9. Now add grounded dal
10. Add 1/2 tsp salt, garam masala, ginger powder and red chilly powder and mix all ingredients really well. 
11. Stir constantly and cook dal until it dries up and nice aroma can be smelled
12. Take out the roasted dal in a bowl so that it cools quickly. 
13 .Take little amount of dough, equal to size of lemon, and press between your palms to give a peda shape. 
14. Take the peda shaped dough and flatten it with help of your fingers giving it a shape like bowl. 
15. Now fill this bowl with 1 tsp stuffing and lift from all sides for sealing the stuffing.
16. Likewise prepare all kachoris. 
17. Heat oil till medium hot in a wok for frying kachoris. 
18. Press the stuffed dough ball with your hand or fingers gently into thick kachori. 
19. Place the kachori in medium hot oil for frying. 
20. Place as many kachoris as possible in the wok at one time. 
21. Flip the side when kachoris turn puffy and are slightly brown from beneath. 
22. Keep flipping the kachoris and fry until they turn golden brown in color. 
23. Place the fried kachoris over a plate with absorbent paper. 
24. Likewise fry all kachoris. 
25. Crusty moong dal kachoris are ready. 
26. Serve kachoris with green coriander chutney or sweet chutney or you can even eat them as it, as these have very appetizing taste. 

Tips to Remember :

  • In place of ginger powder you can use 1 inch grated ginger piece
  • While roasting if dal sticks to the bottom of pan then add some more oil
  • Knead soft dough for making kachoris
  • While stuffing kachoris, make sure you close the stuffing nicely. 
  • Roll the kachoris gently else they may splatter. 
  • Fry the kachoris on low-medium flame to get crunchy kachoris.

मूंग दाल खस्ता कचौरी

सामग्री :

मैदा - २ कप 
तेल - १/२ कप 
नमक - १ टी स्पून 
मूंग दाल - १/२ कप ( २ घंटे पानी में भीगी हुई)
हरा धनिया (बारीक कटा)  - २ टेबल स्पून
हरी मिर्च (बारीक कटी) - २ 
धनिया पाउडर - १ टी स्पून
सोंफ पाउडर - १ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १/४ टी स्पून
हींग - १/४ टी स्पून 
अदरक पाउडर - १/२ टी स्पून 
गरम मसाला पाउडर - १/४ टी स्पून
जीरा - १/२ टी स्पून 
कचौरियां तलने के लिये तेल

विधि :

१. मैदा को किसी बड़े डोंगे या परात में डाल लीजिये, १/२ टी स्पून नमक डालकर अच्छी तरह मिला लीजिये
२. १/४ कप तेल मैदा में डालकर अच्छी तरह मिला लीजिये
३. थोड़ा थोड़ा पानी डालकर नरम चपाती के आटे जैसा आटा गूंथ कर तैयार कर लीजिये, आटे को ज्यादा मसल कर चिकना मत कीजिये. 
४. आटे को ढककर १५-२० मिनिट के लिये रख दीजिये, आटा फूल कर सैट हो जायेगा. 
५. मूंग की भीगी हुई दाल को दरदरा पीस लीजिये
६. पैन में १/४ कप तेल गरम कीजिये
७. तेल गरम होने पर, जीरा डाल दीजिये
८. जीरा भुनने पर हींग डालिये, हरी मिर्च, धनियां पाउडर, सोंफ पाउडर और मसाले को हल्का सा भून लीजिये
९. पिसी हुई दाल डाल दीजिये
१०. १/२ टी स्पून नमक, गरम मसाला, अदरक पाउडर और लाल मिर्च पाउडर भी डालकर मिला दीजिये
११. दाल को लगातार चलाते हुये एकदम सूखने तक और अच्छी महक आने तक भून लीजिये 
१२. भुनी दाल को प्याले में निकाल लीजिये ताकि वह जल्दी से ठंडी हो जाय.
१३. आटे से छोटे नीबू के आकार की लोई तोड़कर, हथेली से दबाते हुए पेड़ा जैसा आकार बनायें.
१४. एक पेड़ा उठाइये और हाथ पर रखकर उसे उंगलियों की सहायता से बड़ा कर, टोकरी जैसा बना लीजिये. 
१५. आटे की इस टोकरी में १ चम्मच दाल की पिठ्ठी डाल दीजिये और आटे को चारों ओर से उठाकर पिठ्ठी को अच्छी तरह बन्द कर दीजिये
१६. सारी कचौरियां इसी तरह भरकर तैयार कर लीजिये.
१७. कचौरियां तलने के लिये कढ़ाई में तेल डालकर मीडियम गर्म कीजिये. 
१८. भरी हुई कचौरी को हाथ से या बेलन से हल्का दबाव देते हुये मोटी कचौरी बेल कर तैयार कर लीजिये
१९. कचौरी बेल कर मीडियम गरम तेल में डाल दीजिये
२०. जितनी कचौरी एक बार कढ़ाई में आ जाय उतनी कचौरी कढ़ाई में डाल दीजिये. 
२१. कचौरियां जब फूल कर तैरने लगे और नीचे की ओर से थोड़ी सिक जाय तब उन्हैं पलट दीजिये
२२. कचौरियों को पलट पलट कर सुनेहरा भूरा होने तक तल लीजिये 
२३. सुनहरी भूरी कचौरियों को प्लेट में लगे नैपकिन पर निकाल कर रख लीजिये. 
२४. सारी कचौरियां इसी तरह तल कर तैयार कर लीजिये.
२५. मूंग की दाल की खस्ता कचौरियां तैयार है
२६. कचौरियों को हरे धनिये की चटनी या मीठी चटनी के साथ परोसिये, कचौरियां इतनी स्वादिष्ट बनी है, इन्हैं बिना चटनी के ही खा सकते हैं.

सुझाव :

  • अदरक पाउडर के स्थान पर १ इंच अदरक को कद्दूकस करके ले सकते हैं 
  • अगर दाल भूनते समय कढ़ाई में चिपक रही हो तो थोड़ा तेल और डाल लीजियेगा 
  • कचौरियों के लिये आटा नरम लगायें.
  • कचौरियों को भरते समय पिठ्ठी को अच्छी तरह आटे से बन्द कीजिये.
  • कचौरियों को बेलते समय हल्के दबाव से बेले कचौरियां फटनी नहीं चाहिये.
  • कचौरियों को तलते समय धीमी या मीडियम गैस पर तलें. कचौरियां एकदम खस्ता और बहुत अच्छी बनकर तैयार होंगी.

Comments

Popular posts from this blog

Winter Special Healthy Carrot Spinach Tomato Soup | पौष्टिक गाजर पालक टमाटर का सूप

Falahari Singhara Chaat | Water Chestnut Fry | फलाहारी सिंघाड़े की चाट | छौंके हुए सिंघाड़े

Namkeen Papdi | Swal Papdi | Triangular Papdi | नमकीन पापड़ी | स्वाल पापड़ी | तिकोनी पापड़ी