Chilled Tomato Gazpacho Soup (Indian) | टमाटर का ठंडा गैज़्पाचो सूप

Chilled Tomato Gazpacho Soup



Ingredients :

Ripe tomatoes - 1 kg
Cucumber (peeled, chopped) - 1
Green Capsicum (chopped) - 100 gm
Red Capsicum (chopped) - 100 gm
Red Onion (chopped) - 1
Garlic cloves (peeled, crushed) - 2
Mint (chopped) - 1 tbsp
White bread slice - 2
Salt - 1 tsp or as per taste
Cumin powder - 1/4 tsp
Lemon Juice - 1 tbsp
Olive Oil - 4 tbsp

Method :

1. Keep about 1 liter water to boil in a vessel
2. Wash the tomatoes
3. Make cross slits at the bottom of each tomato
4. Put the tomatoes in boiling water for 30 seconds
5. Take ice cold water in a large bowl
6. Switch off the flame after 30 seconds
7. Immediately take out the tomatoes and add in ice water
8. Leave them in ice water for a minute
9. Take out and peel each tomato
10. Cut each tomato into quarters, remove seeds and chop roughly.
11. In a large bowl add tomatoes, cucumber, green capsicum, red capsicum, onion, garlic, mint, salt, cumin powder, lemon juice, olive oil
12. Mix nicely
13. Cover and chill. Leave to marinate overnight.
14. Cut off the sides of the bread and cut into cubes
15. Blend the vegetables and bread until smooth
16. Add about three cups of chilled water to adjust the consistency. 
17. Chill at least for an hour or two before serving.
18. Garnish with mint leaves and cream at the top and serve it chilled

टमाटर का ठंडा गैज़्पाचो सूप 

सामग्री :

टमाटर - १ किलो 
खीरा (छीला , कटा) - १ 
हरी शिमला मिर्च (कटी हुई) - १०० ग्राम 
लाल शिमला मिर्च (कटी हुई) - १०० ग्राम 
प्याज (कटा हुआ) - १ 
लहसुन काली (छीली, कुचली) - २ 
पुदीना (कटा हुआ) - १ टेबल स्पून 
ब्रेड स्लाइस - २ 
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
जीरा पाउडर - १/४ टी स्पून 
निम्बू रस - १ टेबल स्पून 
जैतून का तेल - ४ टेबल स्पून 

विधि :

१. करीब १ लीटर पानी को उबलने के लिए एक बर्तन में रखें 
२. टमाटर धो लें 
३. हर टमाटर के नीचे की तरफ चाकू से क्रॉस की तरह निशान बना लें 
४. टमाटर को उबलते पानी में डाल कर ३० सेकंड पकायें 
५. एक बड़े प्याले में बर्फ का पानी ले लें  Take ice cold water in a large bowl
६. ३० सेकंड बाद आंच बंद कर दें 
७. तुरनर टमाटर को उबलते पानी से निकाल कर बर्फ के पानी में डाल दें 
८. टमाटर को बर्फ के पानी में १ मिनट के लिए रहने दें 
९. हर एक टमाटर को निकाल कर छील लें 
१०. टमाटर को चार टुकड़ों में काट कर, बीज निकाल दें और काट लें 
११. एक बड़े प्याले में टमाटर, खीरा, हरा शिमला मिर्च, लाल शिमला मिर्च, प्याज, लहसुन, पुदीना, नमक, जीरा पाउडर, निम्बू रस, जैतून का तेल डालें 
१२. अच्छे से मिलायें
१३. ढक कर फ्रिज में ठंडा करें मेरिनेट होने के लिए रात भर रखा रहने दें   
१४. ब्रेड के किनारे काट कर निकाल दें और चौकोर टुकड़ों में काट लें 
१५. ब्रेड और सब्जियों को ब्लेंडर में अच्छे से पीस लें 
१६. गाढ़ापन काम करने के लिए करीब तीन कप या अपनी पसंद अनुसार ठंडा पानी डालें 
१७. परोसने से पहले करीब एक या दो घंटे के लिए ठंडा होने रख दें 
१८. पुदीना पत्ती और क्रीम से सजा कर ठंडा ठंडा परोसें 

Comments

Popular posts from this blog

Winter Special Healthy Carrot Spinach Tomato Soup | पौष्टिक गाजर पालक टमाटर का सूप

Falahari Singhara Chaat | Water Chestnut Fry | फलाहारी सिंघाड़े की चाट | छौंके हुए सिंघाड़े

Namkeen Papdi | Swal Papdi | Triangular Papdi | नमकीन पापड़ी | स्वाल पापड़ी | तिकोनी पापड़ी