Aloo Pyaz Kadhi | आलू प्याज़ कढ़ी
Aloo Pyaz Kadhi
Ingredients :
Besan (Gram flour) - 2 tbspCurd - 2 cup or Chhachh - 4 cup
Onion (Sliced lengthwise) - 1 cup
Potato (Sliced lengthwise) - 1 cup
Green chillies (finely chooped) - 2
Fenugreek (methi) seeds - 1/2 tsp
Mustard seeds - 1/2 tsp
Cumin seeds - 1/2 tsp
Dry red chillies - 2
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Curry leaves - 6-7
Salt - 1.5 tsp or as per taste
Turmeric powder - 1/2 tsp
Mustard Oil - 2 tbsp
Desi ghee - 2 tsp
Coriander leaves for garnishing
Method :
1. In a kadahi heat oil
2. Lower the flame and add fenugreek seeds, cumin seeds, hing
3. Once they splutter add chopped onion slices and stir
4. Add green chillies and stir till onion becomes transparent
5. Add potato slices and stir for a while
6. Add 1/2 tsp salt and mix nicely
7. Cover it and let it cook till potato becomes soft
8. Add besan, 1 tsp salt, turmeric powder, curd / chhachh in a mixer jar and blend to get a smooth mixture
9. When potatoes have become soft, add besan mixture and give it a mix. If required add some water.
10. Let it come to a boil on high flame
11. When a boil comes, lower the flame to medium and cook for 15 minutes and keep stirring in between
12. In a tadka pan heat ghee
13. Add mustard seeds, curry leaves, dry red chillies broken into two and switch off the flame
14. Pour the tadka over the Kadhi
15. Garnish with coriander leaves and serve it hot with roti or rice
आलू प्याज़ कढ़ी
सामग्री :
बेसन - २ टेबल स्पून
दही - २ कप या छाछ - ४ कप
प्याज (लम्बाई में कटा) - १ कप
आलू (लम्बाई में कटा) - १ कप
हरी मिर्च (बारीक कटी) - २
मेथी दाना - १/२ टी स्पून
राइ / सरसों - १/२ टी स्पून
जीरा - १/२ टी स्पून
सूखी लाल मिर्च - २
हींग - १/४ टी स्पून
करी पत्ता - ६-७
नमक - १.५ टी स्पून या स्वाद अनुसार
हल्दी पाउडर - १/२ टी स्पून
सरसों का तेल - २ टेबल स्पून
देसी घी - २ टी स्पून
धनिया पत्ती सजाने के लिए
विधि :
१. एक कड़ाही में तेल गरम करें
२. आंच धीमी कर दें और मेथी दाना, जीरा, हींग डालें
३. जब ये तड़क जाये तब कटा हुआ प्याज डालें और भूनें
४. हरी मिर्च डालें और प्याज़ के पारदर्शी होने तक भूनें
५. आलू के टुकड़े डालें और थोड़ी देर भूनें
६. १/२ टी स्पून नमक डालें और अच्छे से मिलायें
७. ढक दें और आलू के मुलायम होने तक पकने दें
८. मिक्सर जार में बेसन, १ टी स्पून नमक, हल्दी पाउडर, दही / छाछ डालें और अच्छे से चला लें और एकसार मिश्रण तैयार कर लें
९. जब आलू मुलायम हो जाये तब उसमे बेसन का मिश्रण डालें और मिला लें. अगर आवश्यकता हो तो थोड़ा पानी डाल लें
१०. तेज़ आंच पर एक उबाल आने दें
११. जब उबाल आ जाये, तब आंच मध्यम कर दें और १५ मिनट तक पकने दें और बीच बीच में मिलाते रहें
१२. एक तड़का पैन में घी गरम करें
१३. इसमें सरसों, करी पत्ता, सूखी लाल मिर्च छोटे टुकड़ों में तोड़ी हुई डालें और आंच बंद कर दें
१४. तड़का को कढ़ी के ऊपर डालें
१५. धनिया पत्ती से सजाएँ और गरम गरम कढ़ी को रोटी या चावल के साथ परोसें
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