रबड़ी कुल्फी | खोया कुल्फी | मावा कुल्फी | Rabdi Kulfi | Khoya Kulfi | Mawa Kulfi

Khoya Kulfi



Ingredients :

Full cream Milk - 1 litre
Khoya - 1 cup
Sugar - 1/2 cup
Green Cardamom powder - 1 tsp
Almonds (peeled and chopped) - 1 tbsp
Pistachios (chopped) - 1 tbsp

Method :

1. Keep milk to boil in a pan on high flame
2. When it comes to boil lower the flame and give it a stir
3. Let it cook on low flame till it reduces to half
4. Add khoya, sugar and mix nicely 
5. Cook for 7-8 minutes and let it thicken a bit  
6. Add cardamom powder and mix it
7. Switch off the flame and let the mixture cool down
8. After the mixture cools down, transfer it into a blender jar and blend it to make it a smooth mixture
9. Keep the blender jar with mixture in freezer for 2-3 hours
10. After 2-3 hours take it out and again blend it
11. Pour the mixture into the kulfi molds and garnish with almonds and pistachios
12. Keep them in the freezer to set overnight or for eight hours
13. After setting keep the mold outside for 30 seconds
14. Take out the kulfi comfortably and serve it chilled garnished with few nuts

खोया कुल्फी

सामग्री :

फुल क्रीम दूध - १ लीटर 
खोया - १ कप
चीनी - १/२ कप
हरी इलाइची पाउडर - १ टी स्पून 
बादाम (छीले काटे) - १ टेबल स्पून
पिस्ता (काटे हुए) - १ टेबल स्पून 

विधि :

१. एक पैन में दूध को तेज़ आंच पर उबालने रखें 
२. जैसे ही उबाल आये आंच धीमी कर दें और और कलछी से चला लें 
३. इसे धीमी आंच पर आधा होने तक पकायें
४. खोया, चीनी डालें और अच्छे से मिलायें 
५. करीब ७-८ मिनट तक पकायें और थोड़ा गाढ़ा होने दें  
६. इलाइची पाउडर डालें और मिलायें 
७. आंच बंद कर दें  और मिश्रण को ठंडा होने दें 
८. जब मिश्रण ठंडा हो जाये, इसे ब्लेंडर जार में डाल दें और ब्लेंड कर के चिकना मिश्रण बना लें 
९. ब्लेंडर जार को मिश्रण के साथ २-३ घंटे के लिए फ्रीजर में रख दें 
१०. करीब २-३ घंटे बाद इसे बाहर निकालें और फिर से ब्लेंड करें 
११. मिश्रण को कुल्फी के साचों में डालें और बादाम पिस्ता से सजायें
१२. इन्हे फ्रीजर में जमने के लिए पूरी रात या ८ घंटे के लिए रखें 
१३. जब कुल्फी जम जाये तब सांचे को बाहर निकाल कर ३० सेकंड के लिए रखें  
१४. कुल्फी को सांचे से निकालें और इसे थोड़े और मेवा से सजा कर ठंडा ठंडा परोसें 

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