Meethi (Sweet) Mathri | Karvachauth Mathi | मीठी मठरी | करवाचौथ मट्ठी

Meethi (Sweet) Mathri | Karvachauth Mathi



Ingredients:

Maida (All purpose flour) - 1/2 cup
Sooji (Semolina) - 1 tbsp
Salt - a pinch
Ghee - 1 tbsp
Oil for frying
Sugar - 3 tbsp
Green Cardamom powder - 1/2 tsp
Method:
1. Mix maida, sooji and salt together
2. Add ghee to above and rub between your fingers till the dough turns like breadcrumbs
3. Add warm water (1/4 cup) little by little and knead a dough for 3-4 minutes
4. Cover with a cotton cloth and let it rest for 30 minutes
5. After 30 minutes divide the dough into 8 equal parts and make balls
6. Press the balls between your palms to give peda like shape
7. Now roll each peda in about 1/4 inch thick and 2-3 inch diameter
8. Poke the rolled up mathris with fork or knife so that it doesn't fluff up while frying
9. Heat Oil in a Kadahi for frying mathris 
10. When it is medium hot fry the mathris 2-3 minutes on each side till golden brown
11. Keep aside for cooling
12. In a heavy bottom pan boil 1/2 cup water, sugar and cardamom powder
13. Reduce the heat once it starts boiling and continue to cook till the syrup is of the two string consistency
14. Switch off the heat and dip the pre fried mathri in the sugar syrup
15. Keep the mathris submerged in sugar syrup for about 30 seconds and then take out
16. Keep on a flat tray till completely dry
17. Repeat for all the mathris and keep them spread out
18. Sweet Mathris for Karva Chauth are ready
19. Store in an airtight container when completely dry and cool

Tips to Remember :

  • If you want you can use oil in place of ghee, but for sweets ghee is always a better option
  • Make sure the sugar syrup is of 2 thread consistency. If it is less cooked, the meethi mathris will be sticky as the sugar coated will not dry
  • You can also make big size mathris, which are also called as mathees
  • Let the mathris cool completely before coating them with sugar syrup

मीठी मठरी  | करवाचौथ मट्ठी 

सामग्री:

मैदा - १/२ कप
सूजी -  बड़े चम्मच
नमक - एक चुटकी 
घी- १ बड़ा चम्मच 
तलने के लिए तेल
चीनी -   बड़े चम्मच 
छोटी इलाइची पाउडर - १/२  छोटा चम्मच 

विधि:

१. मैदा, सूजी और नमक को अच्छे से मिला लें
२. इसमें घी डालें और उँगलियों से रगड़ कर मिलाएं जिससे यह ब्रेड क्रम्ब्स जैसा लगने लगे
३. गरम पानी (१/४ कप) थोड़ा थोड़ा डालते हुए ३-४ मिनट तक गूंथे
४. सूती कपड़े से ढक  कर ३० मिनट के लिए रख दें
५. ३० मिनट बाद गूंथे हुए मैदा के  बराबर हिस्से कर लीजिये और उनके गोले बना लीजिये
६. हर गोले को हथेलियों के बीच में दबा कर पेड़े जैसा आकार दें 
७. अब हर गोले को करीब १/४ इंच मोटा और २-३  इंच व्यास का गोलाकार बेल लोजिये
८.  बेली हुई मठरी में चाकू या कांटे से छेद कर लीजिये ताकि ये तलते समय फूले नहीं 
९. एक कड़ाही में तेल गरम करें
१०. जब यह मध्यम गरम हो जाये तो मठरी को सनेहरा भूरा होने तक हर तरफ २-३ मिनट तक तल लें
११. ठंडा होने के लिए एक तरफ रख दें 
१२. एक बर्तन में १/२ कप पानी, चीनी और इलाइची पाउडर डाल कर उबलने रखें
१३. जब उबलने लगे तब आंच धीमी कर दें और दो तार की चाशनी बनने तक पकायें
१४. आंच से उतर लें और पहले से तली हुई मठरी को इसमें डुबोयें
१५. मठरी को करीब ३० सेकंड तक चाशनी में डुबो कर निकाल लें 
१६. एक प्लेट में सूखने तक रखें 
१७. इसी प्रकार सभी मठरी चाशनी में लपेटें और प्लेट में फैला कर रखें 
१८. करवा चौथ के लिए मीठी मठरी तैयार है 
१९. जब ठंडी हो जाये तो हवा बंद डब्बे में रख दें 

सुझाव :

  • अगर आप चाहें तो घी के स्थान पर तेल का उपयोग कर सकते हैं पर मिठाई में घी का स्वाद ज्यादा अच्छा लगता है
  • ध्यान रखें की चाशनी २ तार की बने अगर कम पकेगी तो मठरी चिपचिपी हो जाएगी क्यूंकि चाशनी सूखेगी नहीं
  • आप बड़े आकार की मठरी भी बना सकते हैं, जिन्हे हम मठ्ठी कहते हैं 
  • चाशनी में डालने से पहले मठरियों को एकदम ठंडा होने दें 


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