Spinach Ginger Soup | पालक अदरक का सूप
Spinach Ginger Soup
Ingredients:
Fresh Spinach - 250 gm
Ginger - 1 tbsp (grated)
Green Chilly - 1 (chopped)
Salt - 1 tsp
Desi Ghee - 1 tsp
Butter - 1 tbsp
Cumin Seeds - 1/2 tsp
Lemon Juice - 1 tbsp
Freshly crushed black pepper - 1/2 tsp
Bread slice - 2
Method:
1. Remove crusts from bread slices2. Brush bread on both sides with melted butter
3. Cut bread slices into small cubes
4. Arrange cubes on an ungreased tray
5. Bake at 175 C for 15 minutes or until browned
6. Take out the croutons from oven and keep aside
7. Rinse spinach very well in water
8. Chop the spinach leaves
9. Boil chopped spinach, ginger and green chilly with 1 cup water for 3 whistles
10. Let the boiled spinach cool
11. Blend the spinach to a smooth paste
12. Heat ghee in a pan
13. Add cumin seeds and let them crackle
14. Now add blended spinach in it and stir
15. Now add 2 cup water and let it boil
16. When it starts boiling add salt and lower the flame
17. Cook it for 6-7 minutes on low flame
18. Add lemon juice and remove from fire
19. Serve spinach ginger soup sprinkled with freshly crushed black pepper
20. The spinach soup can be served plain or with some bread croutons
पालक अदरक का सूप
सामग्री:
पालक - २५० ग्रामअदरक - १ बड़ा चम्मच (कसी हुई)
हरी मिर्च - १ (कटी हुई)
नमक - १ छोटा चम्मच
देसी घी - १ छोटा चम्मच
मक्खन - १ बड़ा चम्मच
जीरा - १/२ छोटा चम्मच
निम्बू का रस- १ बड़ा चम्मच
काली मिर्च - १/२ छोटा चम्मच (कुटी हुई)
ब्रेड स्लाइस - २
विधि:
१. ब्रेड स्लाइस के किनारों को काट कर निकाल दें२. ब्रेड स्लाइस के दोनों तरफ पिघला हुआ मक्खन फैलाएं
३. ब्रेड स्लाइस को छोटे चौकोर टुकड़ों में काट लें
४. ब्रेड के टुकड़ों को एक बिना चिकना करी बेकिंग ट्रे में रखें
५. इसे १७५ डिग्री पर १५ मिनट या जब तक यह भूरे हो जाएँ बेक करें
६. ब्रेड क्रोटोन्स को ओवन से निकाल कर एक तरफ रख दें
७. पालक को अच्छे से धो लें
८. पालक के पत्तों को काट लें
९. कटी पालक, अदरक और हरी मिर्च को १ कप पानी डाल कर ३ सीटी तक उबाल लें
१०. उबली पालक को ठंडा होने दें
११. पालक को एक सार पीस लें
१२. एक बर्तन में घी गरम करें
१३. जीरा डालें और तड़कने दें
१४. अब इसमें पीसी पालक डालें और चलायें
१५. अब २ कप पानी डाल कर खौलने दें
१६. जब खौलने लगे नमक डालें और आंच धीमी कर दें
१७. धीमी आंच पर ६-७ मिनट पकायें
१८. निम्बू का रस डालें और आंच से उतार लें
१९. पालक अदरक के सूप को कुटी काली मिर्च से सजा कर परोसें
२०. पालक का सूप सादा या ब्रेड क्रोटोन्स के साथ परोसा जा सकता है
Comments
Post a Comment