Spinach Ginger Soup | पालक अदरक का सूप

Spinach Ginger Soup


Ingredients:

Fresh Spinach - 250 gm
Ginger - 1 tbsp (grated)
Green Chilly - 1 (chopped)
Salt - 1 tsp
Desi Ghee - 1 tsp
Butter - 1 tbsp
Cumin Seeds - 1/2 tsp
Lemon Juice - 1 tbsp 
Freshly crushed black pepper - 1/2 tsp
Bread slice - 2

Method:

How to Make Crispy Bread Croutons 🍞✨

  1. Remove the crusts from bread slices.

  2. Brush both sides of the bread with melted butter.

  3. Cut the bread slices into small cubes.

  4. Arrange the cubes on an ungreased baking tray.

  5. Bake in a preheated oven at 175°C (350°F) for 15 minutes or until golden brown.

  6. Remove from the oven and set aside.

Preparing the Spinach and Ginger Base 🥬🫚

  1. Rinse the spinach thoroughly under running water.

  2. Chop the spinach leaves roughly.

  3. In a pressure cooker, boil the chopped spinach, ginger, and green chili with 1 cup of water for 3 whistles.

  4. Allow the boiled spinach mixture to cool down.

Making the Spinach Ginger Soup 🍲

  1. Blend the cooled spinach mixture into a smooth paste.

  2. Heat ghee in a pan.

  3. Add cumin seeds and let them crackle.

  4. Pour the blended spinach paste into the pan and stir well.

  5. Add 2 cups of water and bring the soup to a boil.

  6. Once boiling, add salt and reduce the flame to low.

  7. Let it simmer for 6-7 minutes on low heat.

  8. Stir in lemon juice and remove the pan from heat.

Serving Suggestion 🍋🌶️

  1. Serve the Spinach Ginger Soup hot, garnished with freshly crushed black pepper.

  2. Enjoy it plain or topped with crispy bread croutons for added texture and flavor.

पालक अदरक का सूप

सामग्री:

पालक - २५० ग्राम
अदरक - १ बड़ा चम्मच (कसी हुई)
हरी मिर्च - १ (कटी हुई)
नमक - १ छोटा चम्मच
देसी घी - १ छोटा चम्मच
मक्खन - १ बड़ा चम्मच 
जीरा - १/२ छोटा चम्मच 
निम्बू का रस- १ बड़ा चम्मच
काली मिर्च - १/२ छोटा चम्मच (कुटी हुई)
ब्रेड स्लाइस - २ 

विधि:

१. ब्रेड स्लाइस के किनारों को काट कर निकाल दें
२. ब्रेड स्लाइस के दोनों तरफ पिघला हुआ मक्खन फैलाएं
३. ब्रेड स्लाइस को छोटे चौकोर टुकड़ों में काट लें
४. ब्रेड के टुकड़ों को एक बिना चिकना करी बेकिंग ट्रे में रखें
५. इसे १७५ डिग्री पर १५ मिनट या जब तक यह भूरे हो जाएँ बेक करें 
६. ब्रेड क्रोटोन्स को ओवन से निकाल कर एक तरफ रख दें 
७. पालक को अच्छे से धो लें
८. पालक के पत्तों को काट लें
९. कटी पालक, अदरक और हरी मिर्च को १ कप पानी डाल कर ३ सीटी तक उबाल लें 
१०. उबली पालक को ठंडा होने दें
११. पालक को एक सार पीस लें 
१२. एक बर्तन में घी गरम करें
१३.  जीरा डालें और तड़कने दें 
१४. अब इसमें पीसी पालक डालें और चलायें
१५. अब २ कप पानी डाल कर खौलने दें 
१६. जब खौलने लगे नमक डालें और आंच धीमी कर दें
१७. धीमी आंच पर ६-७ मिनट पकायें
१८. निम्बू का रस डालें और आंच से उतार लें
१९. पालक अदरक के सूप को कुटी काली मिर्च से सजा कर परोसें
२०. पालक का सूप सादा या ब्रेड क्रोटोन्स के साथ परोसा जा सकता है 

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