New Style Arbi ke Patod (Patra) | नए तरीके के अरबी के पतोड़ (पात्रा)
Arbi Ke Patod (Patra)
Ingredients :
Arbi Leaves - 250 gm
Besan - 1 cup
Green Chilli - 4 (roughly chopped)
Ginger - 1 inch piece (roughly chopped)
Amchur powder - 1 tsp
Red Chilli powder - 1/2 tsp
Turmeric powder - 1/2 tsp
Coriander powder - 1 tbsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Garam masala - 1/4 tsp
Hing - 1/2 tsp
Cumin seeds - 1/4 tsp
Oil - 2 tbsp
Method :
1. Wash the arbi leaves very nicely in clean water
2. Apply oil on your palms and then remove the thick stems of the big leaves. Small leaves have tender stems and can be left as it is.
3. Roll 2-3 leaves and holding them together chop them finely
4. Similarly chop all the arbi leaves
5. In a small mixer jar take ginger and green chilli and grind them to a smooth paste
6. Take a big bowl and add chopped arbi leaves, ginger chilli paste, amchur powder, red chilli powder, turmeric powder, coriander powder, salt, garam masala, 1/4 tsp hing
7. Mix every thing nicely
8. Now add besan little by little and keep mixing it
9. Add water little by liitle and make a soft dough
10. Take a colander and brush it with oil.
11. Now apply oil on your palm and take about 1/3 or 1/4 portion from the mixture
12. Rolling between your palms make rolls of the two parts
13. Similarly make rolls from the rest of the mixture and keep them on the colander
14. In a deep pan add water till half level and keep it boil
15. Keep the colander on the pan with boiling water and cover it
16. Let it steam for 25-30 minutes on medium flame
17. To check take a knife and insert it in the patod, it should come out clean
18. Now remove it from heat and let it cool
19. Once the rolls are cool, cut them into discs
20. Heat Oil in a shallow pan and add 1/4 tsp hing, cumin seeds and let them crackle
21. Lower the flame to medium and add the discs and let them fry from one side for a minute
22. Now flip them to fry from the other side
23. Keep flipping them till they turn golden brown from both sides
24. Take them out in a plate and serve them hot with green chutney
अरबी के पतोड़ (पात्रा)
सामग्री :
अरबी के पत्ते - २५० ग्राम
बेसन - १ कप
हरी मिर्च - २ (मोटी कटी)
अदरक - १ इंच (कटी हुई)
अमचूर पाउडर - १ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून
हल्दी पाउडर - १/२ टीएसपी
धनिया पाउडर - १ टेबल स्पून
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार
गरम मसाला पाउडर - १/४ टी स्पून
हींग - १/२ टी स्पून
जीरा - १/४ टी स्पून
तेल - २ टेबल स्पून
विधि :
१. अरबी के पत्तों को अच्छे से धो लें
२. अपनी हाथों पर तेल लगा कर बड़े पत्तों के बीच की मोटी डंठल को हटा दें . छोटे पत्तों के डंठल मुलायम होते हैं उन्हें ऐसे ही रहने दें
३. २-३ पत्तियों को रोल करके एक साथ पकड़ें और बारीक काट लें
४. इसी प्रकार सारे पत्तों को काट लें
५. एक छोटे मिक्सर जार में अदरक मिर्च डाल कर महीन पीस लें
६. एक बड़ा बाउल लें और उसमे अरबी के पत्ते, अदरक मिर्ची पेस्ट, अमचूर पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर,धनिया पाउडर, नमक, गर्म मसाला, १/४ टी स्पून हींग डालें
७. सब चीज़ों को अच्छे से मिला लें
८. अब थोड़ा थोड़ा कर के बेसन डालें और मिलते जायें
९. थोड़ा थोड़ा पानी डाल कर मुलायम गूँथ लें
१०. एक छलनी पर तेल लगायें
११. हाथ में तेल लगा कर इस मिश्रण को ३-४ भाग में बाँट लें
१२. हथेलियों के बीच घुमाते हुए रोल बना लें
१३. छलनी में रोल रख दें
१४. एक गहरे बर्तन को आधा पानी से भर कर उबलने रखें और
१५. छलनी को खौलते पानी के बर्तन के ऊपर रख दें और ढक दें
१६. २५-३० मिनट तक मध्यम आंच पर भाप में पकायें
१७. चेक करने के लिए एक चाकू पतोड़ में डालें, एक दम साफ़ निकलना चाहिये
१८. आंच से उतार दें और ठंडा होने दें
१९. जब रोल ठन्डे हो जायें, चक्र आकर में काट लें
२०. एक पैन में तेल गरम करें और १/४ टी स्पून हींग, जीरा डालें और तड़कने दें
२१. आंच धीमी कर दें और पतोड़ के चक्र को पैन में डालें और एक तरफ से एक मिनट तक सेकें
२२. अब पलट दें ताकि दूसरी तरफ से भी सेक लें
२३. पलट पलट कर दोनों तरफ से सुनेहरा भूरा होने तक सेकें
२४. एक प्लेट में निकाल लें और हरी चटनी के साथ गरम गरम परोसें
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