Aloo Bhujia Mini Samosa | Cocktail Mini Samosa | आलू भुजिया मिनी समोसा | कॉकटेल मिनी समोसा
Aloo Bhujia Mini Samosa
Ingredients:
All Purpose Flour (Maida) - 3 cupOil - 1/2 cup
Salt - 2 tsp
Aloo Bhujia - 1 cup
Moong Dal Namkeen - 1 cup
Fennel (Saunf) powder - 2 tsp
Chat masala - 1 tsp
Amchur Powder - 1 tsp
Cashewnuts (Chopped finely) - 2 tbsp
Raisins (Chopped) - 2 tsp
Red Chilli powder - 1 tsp
Sugar - 1 tsp
Oil for frying
2. Add Oil and mix and rub nicely in the Refined Flour
3. Make a tight dough by adding little water at a time
4. Wrap the dough in a clean dry cloth for 15 minutes
5. Grind aloo bhujia, moong dal namkeen, fennel powder, amchur powder, red chilli powder, chat masala and sugar
6. Keep this filling in a bowl
7. Add chopped cashew and raisins in this filling and mix
8. In 1/4 cup water add 1/2 tsp Refined Flour to form a liquid mix
9. Take small portions of the dough and press them with both hands to form smooth balls
Salt - 2 tsp
Aloo Bhujia - 1 cup
Moong Dal Namkeen - 1 cup
Fennel (Saunf) powder - 2 tsp
Chat masala - 1 tsp
Amchur Powder - 1 tsp
Cashewnuts (Chopped finely) - 2 tbsp
Raisins (Chopped) - 2 tsp
Red Chilli powder - 1 tsp
Sugar - 1 tsp
Oil for frying
Method:
1. Add Salt to Refined Flour and mix well2. Add Oil and mix and rub nicely in the Refined Flour
3. Make a tight dough by adding little water at a time
4. Wrap the dough in a clean dry cloth for 15 minutes
5. Grind aloo bhujia, moong dal namkeen, fennel powder, amchur powder, red chilli powder, chat masala and sugar
6. Keep this filling in a bowl
7. Add chopped cashew and raisins in this filling and mix
8. In 1/4 cup water add 1/2 tsp Refined Flour to form a liquid mix
9. Take small portions of the dough and press them with both hands to form smooth balls
10. Cover the dough balls with a cloth. Roll out a ball, to a round shape
11. Cut the circular shape into two parts
12. Take one cut part and apply the liquid paste slightly on the entire border on one side
13. Keeping the wet side inside fold to form a triangular cup shape
14. Fill this cup with little filling mixture
15. Close the triangular cup and fold the top at very close interval to form a design
16. Repeat the same process for the second part and also other balls of the dough
11. Cut the circular shape into two parts
12. Take one cut part and apply the liquid paste slightly on the entire border on one side
13. Keeping the wet side inside fold to form a triangular cup shape
14. Fill this cup with little filling mixture
15. Close the triangular cup and fold the top at very close interval to form a design
16. Repeat the same process for the second part and also other balls of the dough
17. Keep the samosas covered inside the cloth
18. Heat Oil in a Kadahi to fry the samosas
19. Add 8-10 samosas in the oil when it is medium hot
20. Lower the flame. Flip the samosas after 2 minutes
21. Deep fry these triangulars (Samosas) by flipping till golden brown from all sides
22. Let it cool and then serve them with tea/ coffee / drink
21. Deep fry these triangulars (Samosas) by flipping till golden brown from all sides
22. Let it cool and then serve them with tea/ coffee / drink
आलू भुजिया मिनी समोसा
सामग्री :
मैदा - २ कप
तेल - १/२ कप
नमक - २ टी स्पून
आलू भुजिया - १ कप
मूंग दाल नमकीन - १ कप
सौंफ पाउडर - १ टी स्पून
चाट मसाला - १ टी स्पून
अमचूर पाउडर - १ टी स्पून
काजू (बारीक कटा) - २ टेबल स्पून
किशमिश (कटी हुई) - २ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १ टी स्पून
चीनी - २ टी स्पून
तलने के लिए तेल
विधि :
१. मैदा में नमक डाल कर अच्छे से मिलायें
२. तेल डालें और मैदा में अच्छे से रगड़ें
३. थोड़ा थोड़ा पानी डालते हुए मैदा को सख्त गूंथ लें
४. गूँथी हुई मैदा को साफ़ सूखे कपडे से लपेट कर १५ मिनट के लिए रख दें
५. आलू भुजिया,मूंग दाल नमकीन, सौंफ पाउडर, अमचूर पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, चाट मसाला और चीनी को पीस लें
६. इस भरावन को एक बर्तन में निकाल लें
७. कटे हुए काजू और किशमिश को भरावन में डालें और अच्छे से मिलायें
८. १/४ कप पानी में १/२ टी स्पून मैदा डाल कर मिलायें और एक घोल बना लें
९. गूँथी हुई मैदा की छोटी छोटी लोइयां बना लें
१०. लोईयों को साफ़ कपड़े से ढक दें . एक लोई को बेल कर गोल आकार दें
११. गोल आकर को दो भाग में काटें
१२. एक भाग लें और मैदा के घोल को हल्का हल्का इस भाग के किनारों पर लगायें
१३. गीला हिस्सा अंदर रखते हुए इस भाग को तिकोना कप आकार में मोड़ें
१४. इस कप में थोड़ा सी भरावन डालें
१५. तिकोने कप को बंद करें और पास पास से मोड़ें जिससे डिज़ाइन बन जाये
१६. इसी प्रकार दुसरे भाग से और बाकी लोइयों से भी समोसा बना लें
१७. समोसों को कपड़े से ढक कर रखें
१८. समोसे तलने के लिए कड़ाही में तेल गरम करें
१९. जब तेल मध्यम गरम हो जाये तब इसमें ८-१० समोसे डालें
२०. आंच धीमी कर दें २ मिनट बाद समोसों को पलट दें
२१. इन समोसों को पलटते हुए सब तरफ से सुनेहरा भूरा होने तक तल लें
२२. इनको ठंडा होने दें और चाय कॉफ़ी या जूस के साथ इनका आनंद लें
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