Falahari Makhana Cutlet | फलाहारी मखाना टिक्की
Falahari Makhana Cutlet
Ingredients :
Makhana (Lotus seeds) - 2 cupsPotato (boiled) - 4 (medium size)
Green chilli (finely chopped) - 2
Coriander leaves (finely chopped) - 2 tbsp
Roasted Cumin powder - 1 tsp
Rock Salt (sendha namak) - 1 tsp
Black Pepper powder - 1 tsp
Cashew nuts - 10 (chopped into big pieces)
Raisins -10 (cut into half)
Buckwheat flour (Kuttu Aata) - 2 tbsp
Peanut Oil -1/2 cup
Method :
1. Soak Makahana in 2 cup water for 2 hours.2. Strain the soaked makhanas in a strainer
3. In a mixing bowl mash or grate the boiled potato.
4. Add soaked makhana, green chilli, green coriander, rock salt, cumin powder and black pepper powder
5. Mix it well with your hands while mashing the makhanas
6. Add buckwheat flour and mix it well.
7. Take lemon size portions from the mixture and make round balls of them
8. Take one round ball, flat it between your palm and make space in center
9. Place 1 piece cashew and 1 piece raisin in it.
10. Gather from all sides, seal it and make round ball again
11. Press it between your palm to make a round tikki / cutlet
12. Similarly make round patty of all the balls
13. Heat oil in a frying pan.
14. Fry the cutlets in batches in medium flame.
15. Cook till golden brown.
16. Repeat this for the rest of the cutlets.
17. Serve the cutlets hot with falahari chutney, curd or hot tea
11. Press it between your palm to make a round tikki / cutlet
12. Similarly make round patty of all the balls
13. Heat oil in a frying pan.
14. Fry the cutlets in batches in medium flame.
15. Cook till golden brown.
16. Repeat this for the rest of the cutlets.
17. Serve the cutlets hot with falahari chutney, curd or hot tea
फलाहारी मखाना टिक्की
सामग्री :
मखाना - २ कप
आलू (उबले हुए) - ४ (मध्यम आकार)
हरी मिर्च (बारीक कटी) - २
हरा धनिया (बारीक कटा) - २ टेबल स्पून
भुना जीरा पाउडर - १ टी स्पून
सेंधा नमक - १ टी स्पून
काली मिर्च पाउडर - १ टी स्पून
काजू - १० (दो टुकड़ों में कटे)
किशमिश - १० (दो टुकड़ों में कटी)
कुट्टू आटा - २ टेबल स्पून
मूंगफली का तेल - १/२ कप
विधि :
१. मखाने को २ कप पानी में २ घंटे के लिए भिगो दें
२. भीगे हुए मखानों को छान लें
३. एक बड़े बाउल में आलू को मसल लें या कस लें
४. इसमें भीगा हुआ मखाना, हरी मिर्च, हरा धनिया, सेंधा नमक, जीरा पाउडर और काली मिर्च पाउडर डालें
५. हाथ से मखानों को मसलते हुए अच्छे से मिलायें
६. कुट्टू अट्टा डालें और मिलायें
७. निम्बू के बराबर के मिश्रण लें और गोल आकार दें दें
८. एक गोला लें और हाथ से दबाते हुए टिक्की का आकार दें और बीच थोड़ा ज़्यादा दबायें
९. एक टुकड़ा काजू और एक टुकड़ा किशमिश का रखें
१०. सब तरफ से इकठ्ठा कर के बंद करें और फिर गोल आकार बना लें
११. हथेली से दबा कर टिक्की का आकार दें
१२. इसी प्रकार साड़ी टिक्कियां बना लें
१३. एक फ्राइंग पैन में तेल डालें और गरम करें
१४. थोड़ी थोड़ी कर के टिक्कियों को तल लें या सेक लें
१५. सुनेहरा भूरा होने तक तलें
१६. इसी प्रकार सारे टिक्कियां तल लें
१७. गरम गरम टिक्कियों का आनंद फलाहारी चटनी, दही या चाय के साथ लें
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