Chhole Pulao | Chana Pulao | Chickpea Pilaf | छोले पुलाव | चना पुलाव

Chhole Pulao


Ingredients :

White Chickpeas - 3/4 cup
Basmati rice - 1 cup
Onion (sliced) - 1 (large)
Tomato (chopped) - 1 (medium)
Ginger (chopped) - 1 tbsp
Green chilli (chopped) - 2
Mint leaves (chopped) - 1 tsp
Coriander leaves (chopped) - 3 tbsp
Red Chilli powder - 1/4 tsp
Garam masala powder - 1/4 tsp
Turmeric powder - 1/4 tsp
Lemon juice - 1 tsp
Curd - 1 tbsp
Ghee / Oil - 2 tbsp
Salt - 1.5 tsp or as per taste
Coriander leaves (finely chopped) - 1 tbsp (for garnishing)
Caraway seeds (Shahi jeera) - 1/2 tsp
Black Cardamom -1
Green Cardamom - 2
Mace - 2 single thin strands
Bay leaf - 1
Cloves - 3
Cinnamon Stick - 1 inch

Method :

1. Rinse and soak white chickpeas (chhole) overnight or for 8 hours.
2. Drain them and transfer them in a pressure cooker. Add 3 cups water and 1/2 tsp salt
3. Pressure cook them on high flame till 1 whistle and then cook on low flame for 20 minutes
4. When the pressure settles down on its own, drain the cooked chickpeas and keep aside
5. Rinse the rice very well in water and then soak the rice in enough water for 30 minutes
6. After 30 minutes strain and keep aside
7. Make a coarse green paste of ginger, green chilli, 3 tbsp coriander leaves, mint leaves using only 1 tbsp water
8. In a pressure cooker heat ghee / oil and add caraway seeds, black cardamom, green cardamom, mace, cinnamon, cloves, bay leaf
9. Saute the whole spices for some seconds till fragrant
10. Add sliced onions
11. Saute the onions till golden brown
12. Now add green paste and saute till the aroma of rawness goes away
13. Add tomatoes and saute for 2 minutes
14. Add turmeric powder, red chilli powder and garam masala powder and mix well
15. Add the basmati rice and mix well. Saute it for a minute
16. Add the drained cooked chhole
17. Add curd, lemon juice and again mix everything well
18. Now add 1.75 cups of water
19. Add 1 tsp salt and pressure cook the pulao for 2 whistles
20. When the pressure settles down on its own, then open the lid of the cooker.
21. Gently fluff the rice. Garnish with coriander leaves or mint leaves
22. Serve Chhole Pulao hot with raita, pickle, papad, salad.

छोले पुलाव | चना पुलाव

सामग्री :

सफ़ेद छोले - ३/४ कप
बासमती चावल - १ कप
प्याज (लम्बाई में कटा हुआ) - १ (बड़े आकार का )
टमाटर (कटा हुआ) - १ (माध्यम आकार का)
अदरक (कटा हुआ) - १ बड़ा चम्मच
हरी मिर्च (कटी हुई) - २
पुदीने के पत्ते (कटे हुए) - १ छोटा चम्मच
धनिया पत्ती (कटी हुई) - ३ बड़े चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/४ छोटा चम्मच
गरम मसाला पाउडर - १/४ छोटा चम्मच
हल्दी पाउडर - १/४ छोटा चम्मच 
निम्बू का रस - १ छोटा चम्मच 
दही - १ बड़ा चम्मच 
घी / तेल - २ बड़े चम्मच
नमक - १.५ छोटा चम्मच या स्वाद अनुसार 
धनिया पत्ती (बारीक कटी हुई) - १ बड़ा चम्मच (सजाने के लिए)
शाही जीरा - १/२ छोटा चम्मच
बड़ी इलाइची - १
छोटी इलाइची - २
जावित्री - २ पतले टुकड़े
तेज पत्ता - १
लौंग - ३
दालचीनी - १ इंच टुकड़ा

विधि :

१. छोले को अच्छे से धो कर पानी में ८ घंटे या रात भर के लिए भिगो दें 
२. पानी से निकाल कर परसुरे कुकर में डालें. ३ कप पानी और १/२ छोटा चम्मच नमक डालें 
३. कुकर में तेज़ आंच पर १ सीटी तक पकायेंऔर फिर धीमी आंच पर २० मिनट तक पकायें 
४. जब का कुकर का प्रेशर अपने आप ख़तम हो जाये, उबले हुए छोले को छान कर निकाल लें और एक तरफ रख दें 
५. चावल को अच्छे से धो कर पर्याप्त मात्रा में पानी डाल कर ३० मिनट के लिए भिगोयें 
६. ३० मिनट बाद चावल को पानी से निकाल कर एक तरफ रख दें 
७. अदरक, हरी मिर्च, ३ बड़े चम्मच धनिया पत्ती,  पुदीने के पत्ते को १ बड़ा चम्मच पानी के साथ पीस कर एक दरदरा हरा पेस्ट बना लें 
८. प्रेशर कुकर में घी / तेल गरम करें और शाही जीरा, बड़ी इलाइची, छोटी इलाइची, जावित्री, दालचीनी, लौंग, तेज पत्ता डालें 
९. साबुत मसालों को थोड़ी देर तक भूनें जब तक खुशबू आने लगे
१०. कटा हुआ प्याज डालें
११. प्याज को सुनेहरा भूरा होने तक भूनें 
१२. अब हरा पेस्ट डालें और तब तक भूनें जब तक कच्चेपन की खुशबू चली जाए
१३. टमाटर डालें और २ मिनट तक भूनें 
१४. हल्दी पाउडर, लाला मिर्च पाउडर, गरम मसाला पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें
१५. बासमती केवल डालें और अच्छे से मिलायें. एक मिनट तक भूनें 
१६. छाने हुए उबले छोले डालें
१७. दही और निम्बू का रस डालें और फिर से सब कुछ अच्छे से मिलायें 
१८. अब १.७५ कप पानी डालें 
१९. १ छोटा चम्मच नमक डालें और २ सीटी तक कुकर में पकायें 
२०. जब कुकर का प्रेशर अपने आप ख़तम हो जाये, कुकर का ढक्कन खोलें 
२१. धीरे से चावल को चलायें. धनिया पत्ती या पुदीना पत्ती से सजायें
२२, गरम गरम छोले पुलाव को रायता, अचार, पापड़, सलाद के साथ परोसें 



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