Kala Chana Pulao | Black Chickpeas Pulao | काला चना पुलाव
Kala Chana Pulao
Ingredients :
Kala Chana (Black Chickpeas) - 3/4 cup
Basmati Rice - 1.5 cup
Green Chilli (Slit) - 2
Ginger (chopped) - 1 tsp
Onion (sliced) - 1 cup
Tomato (finely chopped) - 3/4 cup
Red Chilli powder - 1/2 tsp
Garam Masala powder - 1 tsp
Salt - 1.5 tsp or as per taste
Desi Ghee - 2 tbsp
Bay leaf (tej patta) - 1
Cinnamon stick - 1 (1" piece)
Black Cardamom - 3
Cloves - 6
Cumin Seeds - 1 tsp
Curd - 3/4 cup
Sugar - 1 pinch
Fried Onion for garnishing (optional)
Mint leaves for garnishing (optional)
Method :
1. Wash and soak the kala chana overnight
2. Pressure cook kala chana with 3 cups of water and 1/2 tsp salt.
3. Pressure cook on high flame until the first whistle, lower the heat and then cook for 10 minutes. Turn off the heat and allow to cool.
4. Once the pressure is fully released, strain the water from the chickpeas and reserve this water to be used to cook the rice
5. Wash and soak the basmati rice in enough water for 20 minutes
6. Heat ghee in a pressure cooker on medium heat
7. Add the bayleaf, cinnamon, cloves, black cardamom and let it leave its aroma into the ghee
8. Add the cumin seeds and let it splutter
9. Add onions and a pinch of sugar and saute until it turns golden brown
10. Add the slit green chillies, ginger, tomatoes and saute for 2 minutes
11. Now, whisk the curd to a smooth texture
12. Add the curd into the cooker and mix well
13. Add the red chilli powder,garam masala and let it coook for 2 minutes
14. Add the boiled Kala chana and 1 tsp salt and mix well
15. Now add the soaked and drained basmati rice, 3 cups of Kala chana broth saved from cooking chana
16. Close with the lid and let it pressure cook on high flame for 1 whistle
17. Lower the flame and cook for another 10-12 minutes
18. Let the pressure escape completely and serve the pulao garnished with fried onion and mint leaf
19. Enjoy the delicious and healthy Kala Chana Pulao with raita of your choice and enjoy the meal
Tips to Remember :
- Soak the chickpeas overnight or atleast for 8 hours. If you want to do it immediately and you forgot to soak, soak in hot water for 4 hours.
- Chickpeas is cooked twice in this recipe, so make sure for the first time cook for only 10 minutes on low flame after first whistle.
- Don't add soaked chickpeas without boiling in the pulao. It will make the rice into a messy mush.
- Cooked chickpeas left over water is preferred in place of plain water as it enhaces the taste of dish. So do not throw it and use it in the pulao
- We can make this pulao without onions too.
- You can also prepare this pulao in a regular pan instead of pressure cooker
काला चना पुलाव
सामग्री :
काला चना - ३/४ कप
बासमती चावल - १.५ कप
हरी मिर्च (लम्बाई में कटी) - २
अदरक (कटी हुई) - १ टी स्पून
प्याज (लम्बाई में कटी हुई) - १ कप
टमाटर (बारीक कटा हुआ) - ३/४ कप
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून
गरम मसाला पाउडर - १ टी स्पून
नमक - १ ५ टी स्पून या स्वाद अनुसार
देसी घी - २ टेबल स्पून
तेज पत्ता - १
दालचीनी - १ (१ " टुकड़ा)
बड़ी इलाइची - ३
लौंग - ६
जीरा - १ टी स्पून
दही - ३/४ कप
चीनी एक चुटकी
भुना प्याज सजाने के लिए (ऐच्छिक)
पुदीना पत्ते सजाने के लिए (ऐच्छिक)
विधि :
१. काला चना को धो कर रात भर के लिए पानी में भिगो दें
२. काला चना को ३ कप पानी और १/२ टी स्पून नमक डाल कर कुकर में पकायें
३. १ सीटी आने तक तेज़ आंच पर पकायें . आंच धीमी कर दें और१० मिनट पकायें
४. जब कुकर का प्रेशर निकल जाये चने को पानी से अलग रख दें और पानी को चावल पकने के लिए रख लें
५. बासमती चावल को धो कर पानी में २० मिनट के लिए भिगो दें
६. प्रेशर कुकर में माध्यम आंच पर घी गरम करें
७. तेजपत्ता, दालचीनी, लौंग, बड़ी इलाइची डालें और इसकी खुशबू घी में बसने दें
८. जीरा डालें और इसे तड़कने दें
९. प्याज और एक चुटकी चीनी डालें और सुनेहरा भूरा होने तक भूनें
१०. लम्बाई में कटी हरी मिर्च, अदरक और टमाटर डालें और २ मिनट तक भूनें
११. दही को फेंट कर एक दम चिकना कर लें
१२. दही को कुकर में डालें और अच्छे से मिलायें
१३. लाल मिर्च पाउडर, गरम मसाला पाउडर डालें और २ मिनट तक पकायें
१४. उबले हुए काला चने और १ टी स्पून नमक डालें और अच्छे से मिलायें
१५. अब भीगी हुए बासमती चावल को पानी से निकाल कर डालें उबले काले चना से बचा उबला पानी ३ कप डालें
१६. ढक्कन बंद कर दें और १ सीटी आने तक तेज़ आंच पर पकायें
१७. आंच धीमी कर दें और १०-१२ मिनट और पकायें
१८. प्रेशर को निकलने दें और पुलाव को भुने प्याज और पुदीना पत्ते से सजा कर परोसें
१९. स्वादिष्ट और पौष्टिक काला चना पुलाव का आनंद किसी भी रायते के साथ लीजिये
सुझाव :
- काले चने का रात भर या ८ घंटे के लिए कम से कम ज़रूर भिगोयें .अगर तुरंत बनाना है तो गरम पानी में ४ घंटे भिगोयें
- काला चना इस रेसिपी में दो बार पकाया जाता है, इसलिए पहली बार पकाते समय एक सीटी आने के बाद धीमी आंच पर १० मिनट ही पकायें
- भीगे हुए चने का बिना उबाले पुलाव में न डालें. इससे चावल एक दम भुर्ता हो जायेगा
- उबाले हुए चने का बचा हुआ पानी सादे पानी की जगह उपयोग करना चाहिए क्योंकि इस से स्वाद बढ़ जाता है. इसलिए चने के पानी का फेंके नहीं और पुलाव में डाल दें
- आप इस पुलाव को बिना प्याज के भी बना सकते हैं
- इस पुलाव का प्रेशर कुकर की जगह पैन में भी बना सकते हैं
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