Falahari Apple Burfi | फलाहारी सेब की बर्फी

Falahari Apple Burfi 



Ingredients :

Apples - 3 (medium size)
Sugar - 1 cup
Cashew nuts - 1/2 cup
Almond flakes - 3 tbsp
Dessicated coconut - 100 gm
Cardamom powder - 1 tsp
Desi Ghee - 3 tsp

Method :

1. Grind the cashews to a coarse powder
2. Wash the apples and peel them nicely
3. Grate the apples with the thinner side of the grater
4. Keep rotating the apple while grating and discard the middle portion of seeds
5. Heat ghee in a pan
6. Add the apple pulp in the pan and cook on medium flame by stirring continuously
7. Cook till a nice fragrance starts coming and the apples are nicely mashed
8. Add sugar and mix nicely
9. Keep cooking till the sugar melts
10. Now add the cashew powder and mix nicely
11. Add dessicated coconut and mix 
12. Keep cooking by stirring on low medium flame till the mixture reaches the consistency of getting solidified
13. Add cardamom powder and 2 tbsp almond flakes and combine well
14. Apply ghee on a tray or plate to grease it
15. Transfer the burfi mixture in thid tray and spread the mixture evenly
16. Apply little ghee on the back of a spoon and using it spread the mixture evenly
17. Sprinkle the remaining almond flakes on the mixture for garmishing
18. Press with the spoon so that they stick in the burfi
19. Let it cool and leave it aside for 2 hours
20. Cut the burfi in desired shape and size
21. Soft and tasty Falahari Apple Burfi is ready 

Tips to Remember :

  • Grate the apples when you are ready to make the burfi. If you grate it beforehand the apples will oxidise
  • In place of cashew nuts, roasted and peeled peanuts can be used
  • Sugar can be replaced with jaggery
  • Cook on low medium flame for the entire cooking process
  • Keep cooking till the mixture reaches curdling consistency
  • You can keep it in fridge and enjoy the burfi for 9-10 days 

फलाहारी सेब की बर्फी 

सामग्री :

सेब -३ (मध्यम आकार) 
चीनी - १ कप
काजू - १/२ कप
बादाम लच्छे - ३ टेबल स्पून
नारियल बुरादा - १०० ग्राम
इलाइची पाउडर - १ टी स्पून
देसी घी - ३ टी स्पून

विधि :

१. काजू को मिक्सर में दरदरा पीस लें 
२. सेब को अच्छे से धो कर छील लें 
३. सेब को कद्दूकस के महीन तरफ से कस लें 
४. सेब कस्ते समय उसे घुमाते रहें और फिर बीच वाला बीज का हिस्सा हटा दें
५. एक पैन में घी गरम करें 
६. कसा हुआ सेब पैन में डालें और मध्यम आंच पर बराबर चलाते हुए पकायें
७. तब तक पकायें जब तक सेब से अच्छी से खुशबू आने लगे और सेब थोड़ा मसल जायें
८. चीनी डाल कर अच्छे से मिलाएं 
९. चीनी के घुलने तक पकायें 
१०. अब काजू पाउडर डाल कर मिलायें
११. नारियल बुरादा डाल कर मिला लें 
१२. चलाते हुए धीमी मध्यम आंच पर पकाते रहें जब तक मिश्रण जमने के लिए गाढ़ा हो जाये
१३. इलाइची पाउडर और २ टेबल स्पून बादाम लच्छे डाल कर मिला लें
१४. एक ट्रे या प्लेट को घी से चिकना कर लें 
१५. बर्फी मिश्रण को इस ट्रे में निकाल लें और एकसार फैला लें 
१६. एक चम्मच के पीछे हल्का घी लगा करvउससे दबाएं ताकि मिश्रण एकसार फैल जाये
१७. बचे हुए बादाम के लच्छों को मिश्रण पर छिड़क दें 
१८. चम्मच से दबाएं ताकि बादाम बर्फी में चिपक जाये
१९. इसे ठंडा होने के लिए २ घंटे रख दीजिये
२०. अब मनचाहे आकर में बर्फी काट लें
२१. मुलायम स्वादिष्ट फलाहारी सेब की बर्फी तैयार है 

सुझाव :

  • सेब को तभी कसें जब आप बर्फी बनाने के लिए तैयार हैं. अगर पहले से कस के रखेंगे तो सेब ऑक्सीडाइज हो जायेंगे
  • काजू की जगह, भुने और छिलका हटाए हुए मूंगफली दानों का भी प्रयोग कर सकते हैं 
  • चीनी की जगह गुड़ डाल सकते हैं
  • बर्फी के मिश्रण को पकाते समय बराबर धीमी मध्यम आंच का प्रयोग करें 
  • मिश्रण को तब तक पकायें जब तक वो जमने लायक न हो जाये 
  • बर्फी का आनंद आप ९-१० दिन तक फ्रिज में रख कर ले सकते हैं 



No Khoya!!! No Milk Powder !!!! No Sugar syrup !!!
Very tasty easy and healthy recipe for Navratri fasting days or any other time as well...
This burfi contains the goodness of apples and richness of dry fruits and is absolutely delicious...

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