Rice Kheer (Sharad Purnima Special) | चावल की खीर (शरद पूर्णिमा स्पेशल)

Rice Kheer



Ingredients :

Basmati rice - ¼ cup
Whole milk – 1 litre 
Sugar - 6 tablespoons or add as required
Cardamom powder - ½ teaspoon
Saffron strands - 14 to 16
Almonds - 12 
Cashews (chopped) - 1 tablespoon
Unsalted pistachios (chopped) - 1 tablespoon
Golden raisins - 1 tablespoon
Chironji - 1 teaspoon

Method :

1. Rinse ¼ cup basmati rice a couple of times till the water runs clear of the starch.
2. Then soak the rice in enough water for 15 to 20 mins.
3. In a small bowl take 1 cup boiling water and then add 12 almonds to it. Cover and keep aside for 30 minutes. 
4. Then peel and slice almonds. 
5. Take whole or full fat milk in a heavy wide pan or saucepan or kadai.
6. Keep the pan on medium-low heat. Stir at intervals so that the milk does not stick at the bottom of the pan.
7. Let the milk come to a boil.
8. Take 1 tablespoon milk from the pan in a small bowl. Let the milk become warm. 
9. Then add a few saffron strands in the milk in the bowl. Keep aside.
10. After the milk in the pan begins to boil, drain all the water from the rice and add it to the hot boiling milk. 
11. mix very well.
12. Simmer and cook rice on a low heat. No need to cover the pan when the rice is cooking.
13. Cook the rice grains till they are 50% done or half-cooked.
14. Then add sugar. Mix the sugar in the milk with a spoon.
15. Continue to cook rice on a low heat. Do stir at intervals. Simmer till the rice is almost cooked.
16. Then add ½ teaspoon cardamom powder. Add blanched and peeled sliced almonds
17. Add chopped cashews, chironji and sliced pistachios. Mix well.
18. Then add the saffron infused milk.
19. Again mix and continue to cook on a low flame till the rice kheer thickens and the rice grains have completely cooked.
20. Switch off the heat. Scrape milk solids from sides and add to kheer.
21. Lastly add 1 tablespoon golden raisins. 
22. Pour the kheer in individual serving bowls. You can serve the rice kheer, hot or warm or chilled. 

Tips to Remember :

  • Preferably use basmati rice for that fragrant aroma. If you don’t have basmati rice then use any fragrant rice variety or long-grained rice or your regular rice.
  • You can add more or less sugar according to your preferences. 
  • You can also blanch almonds in a microwave. In a microwave safe bowl, take the almonds and cover it with water. Microwave on high for 2 to 3 minutes. 
  • Amount of dry fruits, nuts and sugar can be adjusted as per your taste.
  • 1 tablespoon rose water can also be added to the rice kheer.
  • Refrigerate leftover rice kheer in a closed container and eat it in 1 to 2 days.

चावल की खीर (शरद पूर्णिमा स्पेशल)

सामग्री :

बासमती चावल - १/४ कप 
फुल क्रीम दूध - १ लीटर 
चीनी - ६ टेबलस्पून या स्वाद अनुसार 
इलाइची पाउडर - १/२ टी स्पून 
केसर - १४-१६
बादाम - १२ 
काजू (कटे हुए) - १ टेबल स्पून 
पिस्ता (कटे हुए) - १ टेबल स्पून
सुनहरी किशमिश - १ टेबल स्पून 

विधि :

१. चावल को २ बार धो लें जब तक चावल से स्टार्च निकल जाये 
२. अब चावल को पर्याप्त पानी में १५ से २० मिनट के लिए भिगो दें 
३. एक छोटे बाउल में १ कप उबलता पानी लें और १२ बादाम डाल दें, ढक कर ३० मिनट के लिए रख दें 
४. फिर बादाम को छील कर काट लें 
५. एक भारी पैन या कड़ाई में दूध डालें 
६. पैन को मध्यम आंच पर रखें. बीच बीच में चलाते रहें ताकि दूध पैन में नीचे न चिपके 
७. दूध में उबाल आने दें 
८. पैन में से १ टेबल स्पून दूध एक बाउल में लें और उसे हल्का गरम होने दें 
९. अब बाउल के दूध में केसर डाल दें. एक तरफ रख दें 
१०. जब पैन में दूध उबलने लगे, चावल को पानी से निकाल कर उबलते दूध में डालें 
११. अच्छे से मिलायें 
१२. चावल को धीमी आंच पर पकायें. पैन को चावल पकते समय ढकें नहीं 
१३. चावल को आधा पकने तक पकायें 
१४. अब चीनी डाल दें चीनी को चम्मच से अच्छे से मिलायें 
१५. चावल को धीमी आंच पर पकाते रहें. बीच बीच में चलाते रहें. तब तक पकायें जब तक चावल करीब करीब पक जाये 
१६. अब १/२ टी स्पून इलाइची पाउडर डालें. कटे हुए बादाम डालें 
१७. कटे हुए काजू और पिस्ता डालें अच्छे से मिलायें 
१८. अब केसर भीगा हुआ दूध डालें 
१९. फिर से मिलायें और धीमी आंच पर तब तक पकायें जब तक चावल  की खीर गाढ़ी हो जाये और चावल पूरी तरह से पक जाये 
२०. आंच बंद कर दें. पैन के किनारों से चिपका हुआ दूध खुरच कर खीर में डाल दें
२१. अंत में १ टेबल स्पून किशमिश डालें
२२. खीर को कटोरियों में निकाल लें. आप खीर को गरम या ठंडा परोस सकते हैं  

सुझाव :

  • बासमती चावल का प्रयोग अपनी खुशबू के कारण श्रेष्ठ रहेगा अगर बासमती चावल नहीं है तो कोई और खुशबूदार चावल या लम्बे चावल या साधारण चावल प्रयोग करें 
  • आप अपने स्वाद अनुसार चीनी ज़्यादा या कम डाल सकते हैं 
  • आप बादाम को माइक्रोवेव में भी ब्लांच कर सकते हैं एक माइक्रोवेव बाउल में बादाम को पानी में डुबो दें २-३ मिनट के लिए माइक्रोवेव करें  
  • मेवा और बादाम को अपने स्वाद अनुसार डाल सकते हैं
  • १ टेबल स्पून गुलाब जल भी आप चावल की खीर में डाल सकते हैं
  • बची हुई खीर को एक बंद बर्तन में फ्रिज में रख दें और १ से २ दिन तक खायें



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