Broccoli Potato Stir Fry (Indian style) | ब्रोक्कोली आलू फ्राई (इंडियन स्टाइल)

Broccoli Potato Stir Fry (Indian style)



Ingredients :

Potato (cubed) - 1 cup (1/2 inch pieces)
Broccoli - 250 gm
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1/2 tsp
Green chilli (chopped) -1
Garlic (chopped) - 1 tbsp 
Turmeric powder - 1/8 tsp
Red chilli powder - 1/4 tsp
Garam masala powder - 1/2 tsp
Cumin powder - 1/4 tsp
Coriander powder - 1/4 tsp
Salt - 3/4 tsp or as per taste
Lemon Juice - 1 tbsp
Sesame seeds (toasted) - 1 tsp

Method :

1. Cut the broccoli florets to your preferrable size
2. Add them to warm water and leave for 2-3 minutes
3. Drain and set aside
4. Heat 1.5 tbsp oil in a pan and add cumin seeds
5. When they crackle add chopped garlic and green chillies
6. Saute for 30 seconds
7. Add cubed potatoes to the pan and stir fry for a minute
8. Cover and cook on medium heat until done al dente
9. Add turmeric powder, red chilli powder, coriander powder, cumin powder, garam masala powder
10. Mix and saute for 30 seconds
11. Sprinkle 2 to 3 tbsp water
12. Add broccoli florets and stir fry for a minute
13. Add 1/2 tbsp oil and salt
14. Toss and fry until the broccoli is done to your liking
15. Remove from heat when it is tender
16. Transfer Broccoli Potato Stir fry in a serving bowl
17. Sprinkle some sesame seeds and lemon juice
18. Serve with rice, roti or as a side dish

Tips to Remember :

  • On a low medium heat toast the sesame seeds until they begin to smell nutty and aromatic
  • Make sure the potatoes are al dente before adding broccoli and not too soft
  • Keep the chopped potatoes immersed in a bowl of water until used
  • You can substitute potato in this recipe with green peas, sweet potatoes or even capsicum

ब्रोक्कोली आलू फ्राई (इंडियन स्टाइल)

सामग्री :

आलू (चौकोर टुकड़े)  - १ कप (१/२ इंच टुकड़े)
ब्रोक्कोली - २५० ग्राम 
तेल - २ टेबल स्पून 
जीरा - १/२ टी स्पून 
हरी मिर्च (कटी हुई) - १
लहसुन (कटा हुआ) - १ टेबल स्पून 
हल्दी पाउडर - १/८ टी स्पून 
लाल मिर्च पाउडर - १/४ टी स्पून 
गरम मसाला पाउडर - १/२ टी स्पून 
जीरा पाउडर - १/४ टी स्पून 
धनिया पाउडर - १/४ टी स्पून 
नमक - ३/४ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
निम्बू का रस - १ टेबल स्पून 
तिल (भुने हुए) - १ टी स्पून 

विधि :

१. ब्रोक्कोली को अपने पसंद के अनुसार टुकड़ों में काट लें 
२. इन टुकड़ों को गरम पानी में २-३ मिनट के लिए डाल दें 
३. छान कर एक तरफ रख दें 
४. एक पैन में १.५ टेबल स्पून तेल गरम करें और जीरा डालें 
५. जब जीरा तड़क जाये कटा हुआ लहसुन और हरी मिर्च डालें
६. इसे ३० सेकंड भूनें 
७. चौकोर कटे हुए आलू के टुकड़े डालें और करीब एक मिनट तक भूनें 
८. ढक कर मध्यम आंच पर आलू के कट कटा गल जाने तक पकायें 
९. हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, जीरा पाउडर, गरम मसाला पाउडर डालें 
१०. मिलाएं और ३० सेकंड भूनें 
११. २-३ टेबल स्पून पानी छिड़कें 
१२. ब्रोक्कोली के टुकड़ों को डालें और एक मिनट भूनें 
१३. नमक और १/२ टेबल स्पून तेल डालें 
१४. ऊपर नीचे करते हुए ब्रोक्कोली को अपनी पसंद के अनुसार पकने तक भूनें 
१५. मुलायम होने के बाद आंच से उतार लें 
१६. ब्रोक्कोली आलू फ्राई को एक प्याले में परोसें 
१७. कुछ तिल और निम्बू का रस छिड़कें 
१८. इसे चावल, रोटी या साइड डिश की तरह परोसें 

सुझाव :

  • धीमी आंच पर तिल के दानों को तब तक भूनें जब तक इनसे नट्टी और स्वादिष्ट खुशबू आने लगे 
  • ब्रोक्कोली डालने से पहले ध्यान रखें की आलू कट कटा है और बहुत मुलायम नहीं है 
  • कटे हुए आलू को प्रयोग करने से पहले तक पानी के प्याले में डाल कर रखें 
  • अगर चाहें तो आलू की जगह हरी मटर, शकरकंद या शिमला मिर्च डाल कर भी बना सकते हैं 

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