Crispy Moong Dal Cheela (Vegan - Gluten Free) | मूंग दाल चीला
Moong Dal Cheela
Ingredients :
Yellow Moong Dal - 1 cupGinger - 1 inch piece
Green chillies - 1-2
Salt - 3/4 tsp or as per taste
Oil for toasting Cheela
Method :
1. Wash and soak moong dal for 4-5 hours
2. Remove dal from water and add in grinder with ginger chopped roughly and green chillies
3. Grind to a smooth paste by adding no water or very liitle water
4. Take it out in a mixing bowl, add salt, water as required and mix
5. Heat and grease a tawa with some oil
6. Put about 2 ladle batter in center and then spread it in circular manner using the back of the ladle
7. Let it cook for a minute and then flip it and let it cook from other side
8. After about 1-2 minutes again flip it and cook till the side turns golden brown
9. Take it out in a plate and serve it hot with green chutney, pickle or sauce
मूंग दाल चीला
सामग्री :
पीली मूंग दाल - १ कप
अदरक - १ इंच टुकड़ा
हरी मिर्च - १ - २
नमक - ३/४ टी स्पून या स्वाद अनुसार
चीला सेकने के लिए तेल
विधि :
१. मूंग दाल को धो कर पानी में ४-५ घंटे के लिए भिगो दें
२. दाल को पानी से निकाल कर, अदरक और हरी मिर्च के साथ ग्राइंडर में डालें
३. बिना पानी या बहुत काम पानी डाल कर महीन पीस लें
४. इसे एक प्याले में निकालें, नमक और आवश्यकता अनुसार पानी डाल कर मिलायें
५. एक तवा को गरम कर के तेल से हल्का चिकना करें
६. करीब २ करछी घोल बीच में डाल कर करछी के पीछे से गोल फैलायें
७. एक मिनट तक पकने दें और फिर पलट कर दूसरी तरफ से भी सिकने दें
८. करीब १-२ मिनट के बाद फिर पलट दें और उस तरफ के सुनेहरा भूरा होने तक सेकें
९. एक प्लेट में निकाल कर हरी चटनी, अचार या सॉस के साथ गरम गरम परोसें
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