Pudina Paratha | Mint Flat Bread | Mint Paratha | पुदीना पराठा
Pudina Paratha
Ingredients :
Fresh mint leaves - 1 cup tightly packed
Whole wheat flour - 1 cup
Oil - 2 tsp + as required for roasting parathas
Salt - 3/4 tsp
Cumin seeds - 1 tsp
Fennel seeds - 1/2 tsp
Dry red chilli - 1 (broken and seeds removed )
Chaat masala - 1 tbsp
Method :
1. Wash 1 cup tightly packed mint leaves
2. Finely chop 1/2 cup tightly packed mint leaves
3. In a mixing bowl take whole wheat flour, 2 tsp oil and salt
4. Mix very well
5. Then add finely chopped mint leaves and again mix very well
6. Add about 1/3 cup water, mix and begin to knead the dough
7. Add more water as required and knead to a smooth dough .
8. Cover the dough and keep aside for 30 minutes
9. In a pan add 1/2 cup tightly packed mint leaves
10. On a low flame with frequent stirs, roast the mint leaves.
11. Some mint leaves will darken, but continue to roast them till they turn crisp
12. Once the leaves are roasted and dried, remove from pan and keep aside
13. In the same pan, add cumin seeds, fennel seeds and roast for half minute on low flame
14. Add dry red chilli and roast till the cumin seeds become fragrant
15. Remove aside and let them cool little
16. Add the roasted spices and dried mint leaves in a dry grinder
17. Grind to a fine powder
18. Remove in a plate. Add chaat masala and mix very well
19. After 30 minutes, make medium size balls of the dough
20. Take the dough ball on a rolling board and sprinkle some flour on both sides
21. Roll the ball to a large thin chapati of about 9 to 10 inches
22. Spread or brush some oil all over and sprinkle some flour evenly
23. Now sprinkle the mint spice mixture that we had prepared
24. Begin to fold from one edge like a fan with pleats
25. Fold towards the end and then roll tightly to a circle. Press the loose end at the center downwards
26. Prepare the pleated roll balls like these and keep aside covered to rest for 12-15 minutes
27. Now take one pleated ball and dust some flour on both sides
28. Roll to a paratha of about 5 to 6 inches
29. Place the paratha on a hot tawa. Keep the flame high
30. When the paratha starts puffing up at some places and its 1/4th cooked then flip it
31. Spread some oil on this side
32. Flip again and spread some oil on this side too
33. Flip a couple of times to get even roasting and cooking of the parathas
34. Press the edges with a spatula so that they are cooked well
35. Remove and place the pudina paratha on a plate
36. Sprinkle the spice mix on top and serve pudina paratha plain or with some pickle or curd or with a dal fry or a veg curry
Tips to Remember :
- Fresh mint leaves are used in this recipe but you can also use dried mint leaves
- Depending on the quality of flour, the amount of water required to knead the dough may be less or more
- Don't roast the paratha on a low flame as then they will become hard or dense and you won't get a good taste
- While roasting the parathas do press the edges with spatula because sometimes the edges are not cooked well
- Mint parathas have to be served hot or warm to enjoy the flavours of mint
- Do not use less mint leaves as in mint paratha the star ingredient is mint leaves
पुदीना पराठा
सामग्री :
ताज़ा पुदीना पत्ते - १ कप ठूस के भरे हुए
आटा - १ कप
तेल - २ टी स्पून + पराठे सेकने के लिये
नमक - ३/४ टी स्पून
जीरा - १ टी स्पून
सौंफ - १/२ टी स्पून
सूखी लाल मिर्च - १ (तोड़ कर बीज निकाले हुए)
चाट मसाला - १ टेबल स्पून
विधि :
१. पुदीना पत्तों को धो कर एक तरफ रख दें
२. ठूस के भरे हुए १/२ कप पुदीना पत्तों को बारीक काट लें
३. एक बड़े बाउल या थाली में आटा लें और इसमें २ टी स्पून तेल और नमक डालें
४. अच्छे से मिलायें
५. अब बारीक कटी हुई पुदीना पत्ते डालें फिर से अच्छे से मिलायें
६. करीब १/३ कप पानी डालें, मिलायें और आटा गूंथे
७. ज़रुरत के अनुसार और पानी डाल कर मुलायम आटा गूंथ लें
८. ढक कर गुंथे हुए आटे को ३० मिनट के लिये एक तरफ रख दें
९. एक पैन में १/२ कप ठूस कर भरी हुई पुदीना पत्ते डालें
१०. धीमी आंच पर चलाते हुए पुदीना पत्तों को भून लें
११. कुछ पुदीना पत्ते काले हो जायेंगे, पर भूनते रहें जब तक सब एकदम कुरकुरे हो जाये
१२. जब पत्ते भून जायें और सूख जायें, पैन से निकाल कर एक तरफ रख दें
१३. इसी पैन में जीरा, सौंफ डालें और धीमी आंच पर आधा मिनट भूनें
१४. सूखी लाल मिर्च डालें और जीरा की खुशबु आने तक भूनें
१५. एक तरफ रख दें और थोड़ा ठंडा होने दें
१६. एक ग्राइंडर में भुनी हुई पुदीना पत्ती और मसाले डालें
१७. एक दम महीन पीस लें
१८. एक प्लेट में निकाल लें चाट मसाला डाल कर अच्छे से मिला लें
१९. ३० मिनट बाद गूंथे हुए आटे के मध्यम आकार के गोले बना लें
२०. एक आटे का गोला चकले पर लें और दोनों तरफ थोड़ा सूखा आटा लगायें
२१. गोले को करीब ९ से १० इंच बड़ी पतली चपाती में बेल लें
२२. इस पर थोड़ा तेल ब्रश करें और थोड़ा सूखा आटा छिड़कें
२३. अब जो पुदीना मसाला मिश्रण बनाया था उसे छिड़कें
२४. अब किनारों से मोड़ें जैसे पंखे की चुन्नटें होती हैं
२५. अंत तक मोड़ें और फिर कस कर घुमा कर एक गोलाकार बना लें किनारों को बीच में नीचे की तरफ दबा दें
२६. इसी प्रकार परतों के गोले बना कर ढक कर १२-१५ मिनट के लिये रख दें
२७. अब एक परत वाला गोला लें और दोनों तरफ थोड़ा सूखा आटा लगायें
२८. करीब ५ से ६ इंच बड़ा पराठा बेलें
२९. गरम तवा पर पराठा डालें और आंच तेज़ रखें
३०. जब पराठा कुछ जगह से फूलने लगे ये १/४ पक गया है और इसे पलट दें
३१. इस तरफ हल्का तेल लगायें
३२. पलट दें और अब इस तरफ भी हल्का तेल लगायें
३३. दो चार बार पलट पलट कर सेकें ताकि पराठा एक सार पक जाये
३४. किनारों को अच्छे से दबा कर सेकें ताकि ये अच्छे से पक जायें
३५. पुदीना पराठा को प्लेट में निकाल लें
३६ थोड़ा मसाला मिश्रण छिड़कें और पुदीना पराठा को ऐसे ही या किसी अचार या दही या दाल फ्राई या किसी सब्जी के साथ परोसें
सुझाव :
- इस रेसिपी में ताज़ा पुदीना पत्ते लिये है लेकिन आप चाहें तो सूखे हुए पुदीना पत्ते भी डाल सकते हैं
- आटे की वैरायटी के अनुसार आटे को गूंथने के लिये कम या ज़्यादा पानी लग सकता है
- पराठा को धीमी आंच पर मत सेकें वर्ना वो बिलकुल सख्त और ठोस हो जायेगा और आपको अच्छा स्वाद नहीं मिलेगा
- पराठा सेकते समय किनारों को ज़रूर दबायें क्यूंकि कई बार किनारे अच्छे से नहीं पके होते
- पुदीना पराठा को गरम या गुनगुना परोसें
- पुदीना पराठा में पुदीना कम न डालें क्यूंकि पुदीना पराठा का विशेष आकर्षण पुदीना ही है
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