Stir Fried Tori | Stir Fried Torai | स्टिर फ्राइड तोरी | तोरई की सूखी सब्जी
Stir Fried Tori
Ingredients :
Tori / Turai - 1 kgDry red chillies - 2
Onions - 2
Oil - 4 tbsp
Cumin seeds - 1/2 tsp
Hing - 1/4 tsp
Coriander powder - 1 tsp
Turmeric powder - 1/4 tsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Garam masala powder - 1/2 tsp
Method :
1. Peel and cut tori into 3 inches pieces long and further cut each piece to two or four parts lengthwise.
2. Thinly slice onion
3. Cut red chillies into halves.
4. Heat oil in a pan
5. Add cumin seeds and hing
6. Add onions and red chillies and fry till onion turns pleasant golden
7. Add coriander powder, turmeric powder, salt and mix
8. Add tori pieces and mix nicely
9. Cover the pan and cook on low medium flame till done.
10. Add garam masala powder and mix well.
11. Turn the flame to high and dry water as much as you want the consistency to be
12. Serve Stir fried Tori with roti/rice.
Tips to Remember :
- Torai should be deep green colour, free of soft spots, blemishes and darkened areas
- Chillies can be added more as per your taste
- You can also add finely chopped garlic if you like
- Sometimes turai is bitter and that we will know when we taste the prepared dish. If it is slightly bitter, you can add lemon juice to suppress it and it has no health problem. But if you find the turai more bitter, don't eat it as it may be dangerous for your health
तोरई की सूखी सब्जी
सामग्री :
तोरी / तुरई - १ किलो
सूखी लाल मिर्च - २
प्याज - २
तेल - ४ टेबल स्पून
जीरा - १/२ टी स्पून
हींग - १/४ टी स्पून
धनिया पाउडर - १ टी स्पून
हल्दी पाउडर - १/४ टी स्पून
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार
गरम मसाला पाउडर - १/२ टी स्पून
विधि :
१. तोरी को छील कर ३ इंच बड़े टुकड़े काटे और हर एक टुकड़े को २ या ४ लम्बे टुकड़ों में काटें
२. प्याज को पतला पतला काट लें
३. लाल मिर्च को दो टुकड़ों में काटें
४. एक पैन में तेल गरम करें
५. इसमें जीरा और हींग डालें
६. प्याज और लाल मिर्च डालें और प्याज के हल्का सुनहरे होने तक भूनें
७. धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर, नमक डालें और मिलायें
८. तोरी के टुकड़ों को डालें और अच्छे से मिलायें
९. पैन को ढक कर धीमी मध्यम आंच पर तोरी के गलने तक पकायें
१०. गरम मसाला पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें
११. आंच को तेज़ कर के तब तक पकायें जब तक पानी सूख जाये
१२. तोरई की सूखी सब्जी को रोटी या चावल के साथ परोसें
सुझाव :
- तुरई ऐसी चुनें जिसका गहरे हरे रंग का छिलका हो, जो नरम धब्बों और काले धब्बों से मुक्त हो
- आप अपने स्वाद अनुसार और मिर्च डाल सकते हैं
- अगर आप चाहें तो बारीक कटा हुआ लहसुन भी डाल सकते हैं
- कभी कभी तुरई कड़वी होती है और यह हमें तैयार सब्जी चख कर पता चलता है .अगर ये हलकी कड़वी है, आप निम्बू का रस डाल कर उसे दबा सकते हैं और इससे कोई स्वास्थ सम्बन्धी परेशानी भी नहीं होगी. पर अगर तुरई ज़्यादा कड़वी है , तो इसे मत खाइये क्यूंकि यह स्वास्थ के लिए हानिकारक हो सकती है .
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