Instant Mooli Mirch Ka Achar | Instant Radish Green Chilli Pickle | इंस्टेंट मूली मिर्च का अचार
Instant Mooli Mirch Ka Achar
Ingredients :
Radish (Mooli) - 500 gmGreen Chillies - 50 gm
Ginger - 50 gm
Salt - 3.25 tsp
Mustard oil - 3/4 cup (100 ml)
Fenugreek seeds - 1.5 tsp
Fennel seeds - 3 tsp
Yellow mustard seeds - 2.5 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/2 tsp
Turmeric powder - 1 tsp
Black pepper (coarsely crushed) - 1/2 tsp
Red Chilli powder - 1.5 tsp
Ajwain - 1/2 tsp
Kalonji - 1/2 tsp
Vinegar - 2 tbsp
Method :
1. Peel the ginger, wash it and dry it by wiping with a clean cloth
2. Wash radish, green chillies and dry them
3. Peel all the radishes
4. Chop them into your desired shape and size, rounds or long
5. Add 1.25 tsp salt and mix nicely
6. Cover it and leave aside for 1 hour
7. Chop ginger into long thin bite size pieces
8. Chop green chillies into bite size pieces using a scissor
9. After 1 hour sieve the radish pieces and leave them in sieve for 5 minutes to remove the water.
10. Spread a clean cotton cloth on a tray and spread the radish pieces on it in a single layer
11. Keep the chillies and ginger pieces also on the cloth
12. Keep them in Sun for 2 hours or under the fan to dry
13. In a bowl add dried radish, chillies and ginger pieces
14. Dry roast 1 tsp fenugreek seeds, 2 tsp fennel seeds, yellow mustard seeds in a pan on low flame
15. Coarsely grind these roasted spices
16. Heat 1/2 cup mustard oil in a pan
17. Switch off the flame when nicely hot and add coarsely grinded spices, Hing in it
18. Add turmeric powder and mix
19. Add this hot spiced oil in the bowl containing radish pieces
20. Add black pepper, red chilli powder, 2 tsp salt and mix
21. Heat 1/4 cup mustard oil in a tadka pan
22. When nicely hot switch off the flame
23. Add 1/2 tsp ajwain, 1 tsp fennel seeds, 1/2 tsp fenugreek seeds, kalonji
24. Pour the tadka on the pickle and mix
25. Finally add vinegar and mix nicely
26. You can start enjoying the pickle immediately but it will taste better after 2 days
27. When the pickle is completely cool transfer in a ceramic or glass container with a tight lid
28. You can enjoy this pickle easily for 6 months
Tips to Remember:
1. Radish should not be very thin or thick. Thin ones don't have enough pulp and thick ones are dry from inside and don't have a nice taste
2. Adding ginger is optional although the taste of ginger adds a nice flavour to the pickle
3. Add the spices in the tadka pan in the same order as mentioned in the recipe
4. Any type of vinegar can be added. Don't skip it because it gives a longer life and a nice taste tothe pickle
5. To avoid the pickle from getting spoiled, keep the pickle in a clean and dry container. Whenever you take out the pickle use clean and dry spoon
इंस्टेंट मूली मिर्च का अचार
सामग्री :
मूली - ५०० ग्राम
हरी मिर्च - ५० ग्राम
अदरक - ५० ग्राम
नमक - ३.२५ टी स्पून
सरसों का तेल - ३/४ कप
मेथी दाना - १.५ टी स्पून
सौंफ - ३ टी स्पून
पीली सरसों - २.५ टी स्पून
हींग - १/२ टी स्पून
हल्दी पाउडर - १ टी स्पून
काली मिर्च (कुटी हुई) - १/२ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १.५ टी स्पून
अजवाइन - १/२ टी स्पून
कलोंजी - १/२ टी स्पून
सिरका - २ टेबल स्पून
विधि :
१. अदरक को छील लें, धो कर एक साफ़ कपडे से पोंछ कर सुखा लें
२. मूली, हरी मिर्च को धो कर सुखा लें
३. सारी मूली को छील लें
४. मूली को अपनी इच्छा अनुसार आकार में काट लें, गोल या पतले लम्बे टुकड़े
५. इसमें १.२५ टी स्पून नमक डालें और मिलायें
६. ढक दें और १ घंटे के लिए एक तरफ रख दें
७. अदरक को लम्बाई में छोटे टुकड़ों में काट लें
८. हरी मिर्च को भी कैंची की सहायता से टुकड़ों में काट लें
९. १ घंटे बाद मूली को छान लें और ५ मिनट तक छलनी में छोड़ दें ताकि पानी अच्छे से निकल जाये
१०. एक ट्रे पर एक साफ़ सूती कपडा फैलायें और उस पर मूली के टुड़ों को इकहरी परत में बिछायें
११. इन्हे धुप में या पंखे के नीचे २ घंटे के लिए रखें ताकि इनका ऊपरी पानी सूख जाये
१२. हरी मिर्च और अदरक के टुकड़ों को भी सूखने के लिए रखें
१३. एक प्याले में सूखी मूली, हरी मिर्च, अदरक के टुकड़े डालें
१४. १ टी स्पून मेथी दाना, २ टी स्पून सौंफ, पीली सरसों के दानों को धीमी आंच पर सूखा भून लें
१५. भुने मसालों को दरदरा पीस लें
१६. एक पैन में १/२ कप सरसों का तेल गरम करें
१७. अच्छी तरह गरम हो जाने पर आंच बंद कर दें और इसमें दरदरे पिसे मसाले, हींग डालें
१८. हल्दी पाउडर डालें और मिलायें
१९. ये मसालों वाला गरम तेल मूली के टुकड़ों वाले प्याले में डालें
२०. काली मिर्च, लाल मिर्च पाउडर, २ टी स्पून नमक डालें और मिलायें
२१. एक तड़का पैन में १/४ कप सरसों का तेल गरम करें
२२. जब अच्छे से गरम हो जाये तब आंच बंद कर दें
२३. १/२ टी स्पून अजवाइन, १ टी स्पून सौंफ, १/२ टी स्पून मेथी दाना, कलोंजी डालें
२४. इस तड़का को अचार पर डाल कर मिलायें
२५. अंत में सिरका डालें और अच्छे से मिलायें
२६. आप चाहें तो अचार का आनंद तुरंत उठा सकते हैं पर इसका स्वाद २ दिन बाद बहुत अच्छा हो जायेगा
२७. जब अचार अच्छे से ठंडा हो जाये तब इसे किसी शीशे या चीनी मिटटी के बर्तन में कस कर बंद कर के रख दें
२८. आप इस अचार का मज़ा ६ महीने तक आराम से ले सकते हैं
सुझाव :
१. मूली न तो बहुत पतली हो न बहुत मोटी. पतली मूली में ज़्यादा गूदा नहीं होता और मोटी मूली अंदर से फुसफुसी होती है और स्वाद भी अच्छा नहीं होता
२. तड़का पैन में सामग्री को उसी क्रम में डालें जैसा रेसिपी में बताया है
३. आप किसी भी प्रकार का सिरका डाल सकते हैं. इसे डालिये ज़रूर क्यूंकि इससे अचार ज़्यादा समय तक रखा जा सकता है और स्वाद भी बढ़ जाता है
४. अचार को ख़राब होने से बचाने के लिए,अचार को साफ़ सूखे बर्तन में रखें. जब भी अचार निकालें सूखा और साफ़ चम्मच का प्रयोग करें
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