Lemon Coriander Soup | नींबू धनिया सूप
Lemon Coriander Soup
Ingredients :
Oil - 1 tbspGarlic (finely chopped) - 1 tbsp
Ginger (finely chopped) - 1 tbsp
Green chillies (finely chopped) - 1 tbsp
Cabbage (finely chopped) - 1/2 cup
Carrot (finely chopped) - 1/2 cup
Cauliflower (finely chopped) - 1/2 cup
French beans (finely chopped) - 2 tbsp
Onion (finely chopped) - 1/2 cup
Mushrooms (finely chopped) - 1/2 cup
Salt - 1 tsp or as per taste
Black pepper (crushed) - 1 tsp
Lemon Juice - 2 tbsp
Cornflour - 3 tbsp
Green coriander (finely chopped) - 3 tbsp
Spring onion (greens chopped) - 1 tbsp
Method :
1. Heat oil in a pan2. Add garlic, ginger and saute for a minute
3. Add green chillies and saute till its rawness goes
4. Add cabbage, carrot, french beans, cauliflower, onion, mushrooms
5. Saute for 2-3 minutes or till carrot and beans soften
6. Add 4 cups of water, salt, black pepper, lemon juice and let it come to a boil
7. In a bowl take cornflour, add 1/2 cup water and mix to get a slurry (ghol)
8. When the soup is boiling nicely add the corn starch slurry and mix
9. Let it come to a boil again
10. Now add green coriander, spring onion and mix
11. As soon as a boil comes take it out in a soup bowl and serve it hot
Tips to Remember :
- Vegetables can be added according to your taste and availability. Garlic, green chillies, cabbage, carrot, onions, green coriander, lemon are the essential ones.
- Make sure the vegetables are finely chopped
- Green chillies and black pepper can be adjusted as per your taste
- To keep the soup absolutely healthy you can skip adding cornflour. Although cornflour gives thickness to the soup which helps the vegetables to stay afloat or else they might settle down at the bottom
नींबू धनिया सूप
सामग्री :
तेल - १ टेबल स्पून
लहसुन (बारीक कटा) - १ टेबल स्पून
अदरक (बारीक कटी) - १ टेबल स्पून
हरी मिर्च (बारीक कटी) - १ टेबल स्पून
पत्ता गोभी (बारीक कटी) - १/२ कप
गाजर (बारीक कटी) - १/२ कप
गोभी (बारीक कटी) - १/२ कप
फ्रेंच बीन्स (बारीक कटी) - २ टेबल स्पून
प्याज (बारीक कटा) - १/२ कप
मशरुम (बारीक कटे) - १/२ कप
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार
काली मिर्च (कुटी हुई) - १ टी स्पून
निम्बू का रस - २ टेबल स्पून
कोर्नफ्लॉर - ३ टेबल स्पून
हरा धनिया (बारीक कटा) - ३ टेबल स्पून
हरा प्याज (पत्ते कटे हुए) - १ टेबल स्पून
विधि :
१. एक पैन में तेल गरम करें
२. लहसुन, अदरक डालें और एक मिनट भूनें
३. हरी मिर्च डालें और तब तक भूनें जब तक उनका कच्चापन ख़तम हो जाये
४. पत्ता गोभी, गाजर, फ्रेंच बीन्स, गोभी, प्याज, मशरुम डालें
५. २-३ मिनट भूनें या जब तक गाजर और बीन्स मुलायम हो जायें
६. ४ कप पानी, नमक, काली मिर्च, निम्बू का रस डालें और एक उबाल आने दें
७. एक प्याली में कोर्नफ्लॉर लें, १/२ कप पानी डालें और मिला कर घोल बना लें
८. जब सूप अच्छे से खौलने लगे तब कोर्नफ्लॉर का घोल डालें और मिलायें
९. इसमें फिर से उबाल आने दें
१०. हरी धनिया, हरा प्याज डालें और मिलायें
११. जैसे ही उबाल आये इसे सूप बाउल में निकालें और गरम गरम परोसें
सुझाव :
- सब्जियों को अपनी पसंद के अनुसार या उपलब्धता के अनुसार डालें . लहसुन, हरी मिर्च, पत्ता गोभी, गाजर, प्याज, हरा धनिया, निम्बू ज़रूरी हैं
- ध्यान रखें की सब्जियां बारीक कटी हुई हों
- हरी मिर्च और काली मिर्च को अपने स्वाद अनुसार कम - ज़्यादा कर सकते हैं
- सूप को एकदम स्वास्थवर्धी रखने के लिए कोर्नफ्लॉर को छोड़ सकते हैं . हालाँकि कोर्नफ्लॉर से सूप में गाढ़ापन आता है जिससे सब्जियां नीचे डूबती नहीं हैं और ऊपर ही रहती हैं
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