Whole Moong Dal with Spinach (Dal Fry) | Sabut Moong Dal Palak | साबुत मूंग दाल पालक

Whole Moong Dal with Spinach



Ingredients :

Whole Moong dal - 1 cup
Mustard Oil - 2 tbsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Turmeric powder - 1/2 tsp
Red chilli powder - 1/2 tsp
Coriander powder - 1 tsp
Garam masala powder - 1/4 tsp
Tomatoes (cut into halves) - 2 
Green chilly (roughly chopped) - 1
Spinach leaves - 250 gm
Cumin seeds - 1 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Slit green chilly - 1
Dry red chilly (broken into pieces) - 1
Onion (Finely chopped) - 1/2 cup
Ginger (grated) - 1/2 tsp
Garlic (finely chopped) - 1/2 tsp

Method :

1. Wash and soak moong dal for 4-5 hours
2. Heat 1 tbsp mustard ol in a cooker till smoky
3. Add soaked moong dal without water in it
4. Roast for 2-3 minutes on high flame
5. Add 3/4 tsp salt and 1/4 tsp turmeric powder and roast again till the raw smell of turmeric gets over 
6. After roasting for about 1 minute add the tomatoes, chopped green chilly and 2 cups of water
7. Close the lid and cook the Dal for 3 whistles
8. Let the pressure of cooker release on its own
9. Wash the spinach leaves nicely 3-4 times in water and then chop them finely
10. Heat 1 tbsp mustard oil in a kadahi nicely
11. Lower the flame and add cumin seeds, hing, slit green chilly, broken red chilly
12. Fry for a few seconds and then add finely chopped onion
13. When the onion turn light brown add ginger and garlic and saute for a minute
14. Add 1/4 tsp turmeric powder, red chilli powder, coriander powder, garam masala powder, 1/4 tsp salt 
15. Saute the masalas nicely
16. Add chopped spinach, lower the flame, don't mix , just cover it for 2 minutes 
17. Now remove the lid and saute it for 2-3 minutes or till the water of spinach gets dried
18. Take out the tomato pieces from the dal and remove their skin
19. Put them again in the dal and mash them with a ladle
20. Now add this dal in spinach and mix nicely
21. If you feel that it is too thick then you can add 3/4 - 1 cup hot water and mix
22. Cover and cook for another 2 minutes
23. Tasty, healthy Sabut Moong Dal Palak is ready
24. Garnish it with green coriander, top it with 1 tsp ghee and serve it with plain roti, missi roti or rice

Tips to Remember :

  • Washing spinach nicely is very necessary because it contains a lot of dirt
  • You can adjust the quantity of green chillies and red chillies as per your taste
  • Usually Dal are prepared in ghee but do try it with mustard oil, you will surely like it as it will give you the special feeling of Dal Fry Bengali Style
  • Skip adding ghee in the end if you want to keep it Vegan

साबुत मूंग दाल पालक 

सामग्री :

साबुत मूंग दाल - १ कप 
सरसों का तेल - २ टेबल स्पून 
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
हल्दी पाउडर - १/२ टी स्पून 
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून 
धनिया पाउडर - १ टी स्पून 
गरम मसाला पाउडर - १/४ टी स्पून 
टमाटर (दो टुकड़ों में कटे  - २  
हरी मिर्च (कटी हुई) - १ 
पालक के पत्ते - २५० ग्राम 
जीरा - १ टी स्पून 
हींग - १/४ टी स्पून 
हरी मिर्च (लम्बाई में चीरी हुई) - १ 
सूखी लाल मिर्च (टुकड़ों में तोड़ी हुई) - १ 
प्याज (बारीक कटा) - १/२ कप
अदरक (कसी हुई) - १/२ टी स्पून  
लहसुन (बारीक कटा) - १/२ टी स्पून 

विधि :

१. मूंग दाल को धो कर ४-५ घंटे के लिए भिगो दें 
२. एक कुकर में १ टेबल स्पून सरसों का तेल धुआं आने तक गरम करें 
३. भीगी हुई मूंग दाल बिना पानी के इसमें डालें 
४. तेज़ आंच पर २-३ मिनट तक भूनें 
५. इसमें ३/४ टी स्पून नमक और १/४ टी स्पून हल्दी पाउडर डालें और कच्ची हल्दी की खुशबू जाने तक भूनें  
६. करीब १ मिनट तक भुनने के बाद  टमाटर, कटी हुई हरी मिर्च और २ कप पानी डालें 
७. ढक्कन बंद करें और दाल को ३ सीटी आने तक पकायें
८. कुकर का प्रेशर अपने आप निकलने दें 
९. पालक के पत्तों को अच्छे से ३-४ बार पानी से धो लें और फिर बारीक काट लें 
१०. एक कड़ाही में १ टेबल स्पून सरसों का तेल अच्छे से गरम करें 
११. आंच धीमी कर के जीरा, हींग, चीरी हुई हरी मिर्च, लाल मिर्च के टुकड़े डालें 
१२. कुछ सेकंड भूनें और फिर बारीक कटा हुआ प्याज डालें 
१३. जब प्याज हलके भूरे हो जायें, अदरक और लहसुन डालें और १ मिनट भूनें 
१४. १/४ टी स्पून हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, गरम मसाला पाउडर, १/४ टी स्पून नमक डालें 
१५. मसलों को अच्छे से भूनें 
१६. कटी हुई पालक डालें, आंच धीमी करें, मिलायें नहीं, और २ मिनट के लिए ढक दें   
१७. अब ढक्कन हटाएँ और २-३ मिनट या पालक के पानी के सूखने तक भूनें 
१८. दाल में से टमाटर क टुकड़े निकाल कर उनका छिलका निकाल दें 
१९. इसे फिर से दाल में डाल कर कलछी से मसल लें 
२०. अब इस दाल को पालक में डाल कर मिलायें 
२१. अगर आपको लगे की ये बहुत गाढ़ी है तो आप ३/४ - १ कप गरम पानी डालें और मिलायें 
२२. ढक दें और २ मिनट और पकायें 
२३. स्वादिष्ट, सेहतमंद साबुत मूंग डाल पालक तैयार है 
२४. हरी धनिया से सजायें, १ टी स्पून घी डालें और सादी रोटी, मिस्सी रोटी या चावल के साथ परोसें 

सुझाव :

  • पालक को अच्छे से धोना बहुत ज़रूरी है क्यूंकि इसमें बहुत मिटटी होती है 
  • हरी मिर्च और लाल मिर्च की मात्रा आप अपने स्वाद अनुसार डाल सकते हैं 
  • दाल अधिकतर घी में बनायीं जाती है पर सरसों के तेल बना के देखें, आपको ज़रूर अच्छी लगेगी क्यूंकि इसमें आपको बंगाली स्टाइल दाल फ्राई का आनंद आएगा 
  • अगर आप इसे वेगन रखना चाहते हैं तो अंत में घी न डालें 




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