Sprouted Moong Salad | अंकुरित मूंग सलाद

Sprouted Moong Salad



Ingredients :

Sprouted moong (whole green gram) - 1.5 cups
Cabbage (finely chopped) - 3/4 cup
Tomato (desseded and finely chopped) - 1/2 cup
Carrot (grated) - 1/2 cup
Green coriander (finely chopped) - 1 tbsp
Onion (finely chopped) - 1/4 cup
Lemon Juice - 2 tsp
Green Chillies (finely chopped) - 1/2 tsp
Black Salt - 1/2 tsp
Salt - 1/2 tsp or as per taste

Method :

1. Put the sprouted moong dal in a colander
2. Place the colander on a sauce pan of boiling water
3. Cover and steam for 7-8 minutes
4. Let the sprouts cool
5. In a large bowl add steamed sprouts, cabbage, tomato, carrot, onion, green chillies 
6. Toss well
7. Add green coriander, lemon juice, black salt, salt and mix well
8. Serve the sprouted moong salad immediately or refrigerate for 1 hour and serve chilled

Tips to Remember :

  • If you wish you can add yogurt and red chilli powder
  • Pan tossed nuts like walnuts, pistachios or silvered almonds can be added to give a nice bite
  • You can drizzle little honey if you wish
  • If you do not have lemon juice available, replace with chaat masala or dried mango powder
  • Aromatic spices like roasted cumin seeds powder can also be added to elevate the flavour of salad

अंकुरित मूंग सलाद 

सामग्री :

अंकुरित मूंग - १.५ कप 
पत्ता गोभी (बारीक कटी) - ३/४ कप 
टमाटर (बीज निकाल कर बारीक कटा) - १/२ कप 
गाजर (कसी हुई) - १/२ कप 
हरी धनिया (बारीक कटी) - १ टेबल स्पून 
प्याज (बारीक कटा) - १/४ कप 
निम्बू का रस - २ टी स्पून 
हरी मिर्च (बारीक कटी) - १/२ टी स्पून 
काला नमक - १/२ टी स्पून 
नमक - १/२ टी स्पून या स्वाद अनुसार 

विधि :

१. अंकुरित मूंग को एक छलनी में डालें 
२. छलनी को एक खौलते पानी के पतीले के ऊपर रखिये 
३. ढक कर ७-८ मिनट भाप में पकायें
४. अंकुरित मूंग को ठंडा होने दें 
५. एक बड़े प्याले में पके हुए अंकुरित मूंग, पत्ता गोभी, टमाटर, गाजर, प्याज, हरी मिर्च डालें  
६. अच्छे से मिला लें 
७. हरा धनिया, निम्बू का रस, काला नमक, नमक डालें और मिलायें
८. अंकुरित मूंग सलाद को तुरंत परोसें या फ्रिज में १ घंटा रख कर ठंडा हांडा परोसें 

सुझाव :

  • अगर आप चाहें तो दही और लाल मिर्च पाउडर डाल सकते हैं 
  • हलके भुने मेवा जैसे अखरोट, पिस्ता या बादाम के टुकड़े डाल कर सलाद में कुरकुरा स्वाद ला सकते हैं 
  • अगर चाहें तो थोड़ा सा शहद डाल लें 
  • अगर आपके पास निम्बू न हो तो चाट मसल या अमचूर पाउडर डाल दें 
  • सलाद का स्वाद बढ़ाने के लिए इसमें कुछ खुशबूदार मसाले जैसे भुना जीरा पाउडर भी डाल सकते हैं 






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