Falahari Samvat Ke Chawal | फलाहारी समवत के चावल

Falahari Samvat Ke Chawal



Ingredients :

Sama ke chawal (barnyard millet) - 1 cup
Cumin seeds - 1/2 tsp
Roasted peanuts crushed - 3 tbsp
Potato (chopped) - 1/2 cup
Green chillis (chopped) - 2
Ginger (chopped) - 1 tsp
Green coriander (finely chopped) - 1 tbsp
Lemon juice - 1 tbsp
Chilli flakes - 1/2 tsp
Sendha namak (rock salt) 1 tsp or to taste
Ghee (clarified butter) - 1 tbsp

Method :

1. Wash and soak the millet in water for 1 hour.
2. Drain the water and set aside.
3. Heat ghee in a pan
4. Add cumin seeds and let them crackle
5. Add green chillis, ginger and peanuts and saute for 1-2 minutes.
6. Add the potatoes and saute for 1-2 minutes.
7. Now add the millet, rock salt, chilli flakes and saute for 1-2 minutes.
8. Pour in 3 cups of water and stir well. 
9. Once it starts to boil reduce the heat 
10. Cover and let it cook for 4-5 minutes
11. Keep stirring in between for even cooking
12. When the water gets absorbed and millets are cooked switch off the heat.
13. Now add the lemon juice, coriander and mix gently.
14. Serve it hot with any falahari chutney, raita or curd

फलाहारी समवत के चावल 

सामग्री :

समा के चावल - १ कप 
जीरा - १/२ टी स्पून 
भुनी मूंगफली कुटी हुई - ३ टेबल स्पून 
आलू (कटे हुए) - १/२ कप 
हरी मिर्च (कटु हुई) - २ 
अदरक (कटी हुई) - १ टी स्पून 
हरी धनिया (बारीक कटी) - १ टेबल स्पून 
निम्बू का रस - १ टेबल स्पून 
कुटी लाल मिर्च - १/२ टी स्पून 
सेंधा नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
घी - १ टेबल स्पून 

विधि :

१. समा के चावल को धो कर पानी में १ घंटे के लिए भिगो दें 
२. पानी से निकाल कर एक तरफ रख दें 
३. एक पैन में घी गरम करें 
४. जीरा डालें और तड़कने दें 
५. हरी मिर्च, अदरक, कुटी हुई मूंगफली डालें और १-२ मिनट भूनें 
६. आलू डालें और १-२ मिनट भूनें 
७. अब समा के चावल, सेंधा नमक, कुटी लाल मिर्च डालें और १-२ मिनट भूनें 
८. ३ कप पानी डालें और अच्छे से मिलायें  
९. जब उबाल आ जाये तब आंच धीमी कर दें 
१०. ढक कर ४-५ मिनट पकने दें 
११. बीच बीच में चलाते रहें ताकि सब तरफ से ठीक से पक जाये 
१२. जब पानी सोख ले और चावल पक जायें आंच को बंद कर दें 
१३. अब निम्बू का रस, हरी धनिया डालें और हलके हाथ से मिलायें 
१४. इसे फलाहारी चटनी, रायता या दही के साथ गरम गरम परोसें 








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