Stuffed Karela without Onion | भरवां करेला बिना प्याज का
Stuffed Karela without Onion
Ingredients:
Karela (Bitter gourd) - 250 gmRaw Mango - 1
Salt - 3 tsp
Coriander Powder - 1 tsp
Turmeric Powder - 1/2 tsp
Red Chilli Powder - 1/2 tsp
Saunf (Fennel Seeds) Powder - 2 tsp
Sugar - 1 tsp
Mustard Oil - 2 tbsp
Cumin Seeds - 1 tsp
Method:
1. Wash and peel the karelas2. Don't throw the peels
3. Cut the peels into small pieces
4. Slit the karelas from one side
5. Put 1 tsp salt on peels and mix and keep aside for 1 hour
6. Put 1 tsp salt on karelas and spread evenly on karelas and keep aside for 1 hour
7. Peel the raw mango
8. Grate the mango
9. After 1 hour wash the peels nicely and remove extra water
10. Wash the karelas nicely and squeeze out extra water
11. Heat 1 tbsp oil and add cumin seeds
12. Add coriander powder, turmeric powder, red chilli powder, saunf powder
13. Stir for a while
14. Add the peels and salt and fry on low heat till peels become tender
15. Add grated mango and sugar and stir for 2 minutes
16. Let this mixture cool
17. Fill this mixture in the karela slits
18. Heat 1 tbsp oil in a pan and place the karelas in it
19. Turn the heat to low and cover it
20. After 2 minutes flip the karelas gently and cover it
21. Keep repeating this till the karelas become tender
22. Serve the tasty karelas hot with Chapati or Roti or Parantha
भरवां करेला बिना प्याज का
सामग्री:
करेला - २५० ग्रामकच्चा आम - १
नमक - ३ छोटे चम्मच
धनिया पाउडर - १ छोटा चम्मच
हल्दी पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
सौंफ - २ छोटे चम्मच
चीनी - १ छोटा चम्मच
तेल - २ बड़े चम्मच
जीरा - १ छोटा चम्मच
विधि:
१. करेला धो कर छील लो२. छिलके फेको नहीं
३. छिलके छोटे टुकड़ों में काट लो
४. करेलों में एक तरफ से चीरा लगा लीजिये
५. छिलकों पर १ छोटा चम्मच नमक डाल कर मिलाएं और १ घंटे के लिए एक तरफ रख दें
६. करेलों पर १ छोटा चम्मच नमक डाल कर अच्छ से सब तरफ लपेट दो और १ घंटे के लिए एक तरफ रख दें
७. कच्चा आम छील लें
८. आम को कस लें
९. छिलकों को १ घंटे बाद अच्छे से धो कर उसका सारा पानी निकाल दें
१०. करेलों को अच्छे से धो कर निचोड़ लें
११. १ बड़ा चम्मच तेल गरम करें और उसमे जीरा डालें
१२. इसमें धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर और सौंफ पाउडर डालें
१३. कुछ देर चलायें
१४. अब इसमें छिलके और नमक डालें और धीमी आंच पर तब तक पकाएं जब तक छिलके गल जायें
१५. अब कसा हुआ आम और चीनी डालें और २ मिनट तक चलायें
१६. इस मिश्रण को ठंडा होने दें
१७. इस मिश्रण को करेलों के चीरे में भरें
१८. एक पैन में १ बड़ा चम्मच तेल गरम करें और करेलों को इसमें रखें
१९. आंच धीमी कर दें और ढक दें
२०. २ मिनट के बाद करेलों को धीरे से पलट दें और ढक दें
२१. यह प्रक्रिया दोहराते रहें जब तक करेले गल जायें
२२. स्वादिष्ट करेलों को गरम गरम चपाती या रोटी या पराठों के साथ परोसें
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