Falahar Raw Banana Cutlet for Vrat | फलाहार कच्चे केले के कटलेट्स
Falahar Raw Banana Cutlet for Vrat
Ingredients:
Raw Banana - 500 gmPotato (Medium size) - 2
Rock Salt (Sendha Namak)- 1 tsp
Green Chillies - 2 (Finely chopped)
Kuttu Atta (Buckwheat Flour) - 2 tbsp
Black Pepper Powder - 1/2 tsp
Method:
1. Wash the bananas properly, cut off the edges on both ends2. Boil the bananas in pressure cooker for 2 whistles
3. Boil the potatoes
4. Let the bananas and potato cool
5. Peel the skin from the bananas and mash them
6. Peel the skin from the potatoes and mash them
7. Mix mashed potatoes, bananas, rock salt, black pepper, green chillies and Kuttu Atta
8. Knead all the ingredients like a dough
9. Put little Oil on your hand and take little mixture in your hands, roll it into a round ball
10. Then press gently with your palms to flatten it a bit.
11. Similarly make 4-5 balls and flatten them.
12. Heat Oil in a pan
13. Put these in hot oil at medium flame to shallow fry.
14. Fry (turn the sides regularly)till both sides turn brown
15. Take out the cutlets in keep them on a plate.
16. Fry all the cutlets in this same manner.
17. Hot Raw Banana Cutlets are ready, serve with fresh curd or Vrat ki chutney
फलाहार कच्चे केले के कटलेट्स
सामग्री:
कच्चे केले - ५०० ग्रामआलू (मध्यम आकर के) - २
सेंधा नमक - १ छोटा चम्मच
हरी मिर्च - २ (बारीक कटी हुई)
कुट्टू आटा - २ बड़े चम्मच
काली मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
विधि:
१. केलों को अच्छी तरह धोइये, दोनों ओर से डंठल काट लीजिये२. केलों को कुकर में २ सीटी आने तक पकाइए
३. आलू उबाल लीजिये
४. केलों और आलूओं को ठंडा होने दीजिये
५. उबले हुये केलों को छील लीजिये और अच्छे से मैश कर लीजिये
६. उबले हुये आलू को छील लीजिये और अच्छे से मैश कर लीजिये
७. मैश करे हुए आलू, केले, सेंधा नमक, काली मिर्च पाउडर, हरी मिर्च और कुट्टू आटा को मिला लें
८. सारी सामग्री को आटे की तरह गूंथ लीजिये
९. पैन में तेल गरम करें
१०. हाथ को तेल से चिकना करके कटलेट के तैयार मिश्रण में से जितने बड़े आकार का कटलेट बनाना हो, उतना मिश्रण लेकर इसे गोल कीजिए.
११. इसे हाथ से दबाकर कटलेट का आकार दे दीजिए
१२. इसी तरह ४-५ कटलेट्स बना लीजिए
१३. इन्हे गरम तेल में डाल कर मध्यम आंच पर सेक लें
१४. बारबार पलटते हुए दोनों ओर गोल्डन ब्राउन होने तक सेक लें
१५. कटलेट निकाल कर प्लेट में रख लीजिये
१६. सारे कटलेट इसी तरह तल कर तैयार कर लीजिये.
१७. गरमा गरम स्वादिष्ट केले के कटलेट तैयार हैं, व्रत की चटनी या ताजे दही के साथ परोसिये
Comments
Post a Comment