Red Chilly Banarsi Pickle | Lal Mirch Ka Banarsi Achar | लाल मिर्च बनारसी अचार
Red Chilly Banarsi Pickle
Ingredients:
Red Chilly - 1 kgMustard Oil - 4 cup
Lemon - 8
Salt - 1 cup
Yellow / Black mustard seeds - 1 cup
Fennel seeds - 1 cup
Fenugreek seeds - 1/2 cup
Cumin seeds - 1/2 cup
Black peppercorns - 4 tbsp
Ajwain - 4 tbsp
Black salt - 4 tbsp
Turmeric Powder - 4 tbsp
Hing (Asafoetida) - 1 tsp
Method:
1. Wash the red chilly and keep it in sun for 2-3 hours to dry2. Heat a pan
3. Add fennel seeds, fenugreek seeds, cumin seeds, ajwain and black peppercorns in the pan
4. Keep stirring for 2 minutes and dry roast the masalas
5. Take out the roasted masala in a plate and let it cool
6. Add mustard oil in the pan and let it heat nicely
7. When smoke starts coming from the oil switch off the gas and let the oil cool in the pan
8. Now take out the oil in a bowl
9. Grind the masalas coarsely with salt
10. Take out the grounded masala in a plate
11. Coarsely grind the mustard seeds and mix with the masala
12. Add black salt, turmeric powder and hing and mix well
13. Take out juice from lemons and mix in the masala
14. Mix 1/2 cup oil in the masala
15. Masala for the pickle is ready
16. Remove the stalk from the chilly
17. Make slit in the chilly so that it is joined from one side
18. Take out the pulp and seeds from the chilly
19. Chop the pulp into small pieces
20. Mix the seeds and pulp with the masala
21. Pick up each chilly and fill the masala nicely in its slit
22. Keep the filled chillies in a plate
23. Keep the remaining masala aside
24. Transfer the oil in a large bowl and dip the chillies in oil one by one
25. Cover the bowl with a muslin cloth and keep it in sun for 3 days
26. Transfer the pickle in a glass container
27. First place 1/3 chillies in the container
28. Now add half of the remaining masala on it
29. Now place another 1/3 part of the chillies
30. Add the remaining masala on the chillies
31. Place rest of the chillies in the container
32. Pour the oil on the pickle
33. Close the lid of the container
34. Red Chilly Pickle is ready to be enjoyed
35. To keep the Pickle for longer time ( 1 year), after 3 days heat more oil and add in the container so that the chillies are nicely immersed in it
लाल मिर्च बनारसी अचार
सामग्री :
लाल मिर्च - १ किलोसरसों का तेल - ४ कप
निम्बू - ८
नमक - १ कप
पीली / काली सरसों के दाने - १ कप
सौंफ - १ कप
मेथी दाना - १/२ कप
जीरा - १/२ कप
साबुत काली मिर्च - ४ बड़े चम्मच
अजवाइन - ४ बड़े चम्मच
काला नमक - ४ बड़े चम्मच
हल्दी पाउडर - ४ बड़े चम्मच
हींग - १ छोटा चम्मच
विधि:
१. लाल मिर्च को धो कर सूखने के लिये धूप में २-३ घंटे के लिये रखें२. एक पैन गरम करें
३. पैन में सौंफ, मेथी दाना, जीरा, अजवाइन, साबुत काली मिर्च डालें
४. बराबर चलाते हुए मसालों को २ मिनट तक सूखा भून लीजिये
५. भुने मसाले को एक प्लेट में निकाल लीजिये और ठंडा होने दें
६. सरसों का तेल पैन में डालें और तेज़ गरम करें
७. जब तेल से धुआँ निकलने लगे तब आंच बंद कर दें और तेल को पैन में ठंडा होने दें
८. अब तेल को एक प्याले में निकाल लें
९. मसालों को नमक के साथ दरदरा पीस लें
१०. पिसे मसाले को एक प्लेट में निकाल लें
११. सरसों के दानो को दरदरा पीस कर मसाले में मिला लें
१२. मसाले में काला नमक, हल्दी और हींग डाल कर अच्छे से मिलायें
१३. निम्बू का रस निकाल कर मसाले में मिला दीजिये
१४. मसाले में १/२ कप तेल मिलायें
१५. अचार के लिये मसाला तैयार है
१६. मिर्चों से डंठल काट कर हटा दीजिये
१७. मिर्ची को इस तरह से लंबाई में काटिए जिससे कि ये नीचे की ओर से जुड़ी रहे
१८. इसके अंदर से थोड़ा सा पल्प और बीज निकालकर मिर्च को खाली कर लीजिए
१९. मिर्च से निकले हुए पल्प को छोटे टुकड़ों में काट लीजिये
२०. मिर्च से निकाले हुए पल्प और बीज को मसाले में मिला लीजिए.
२१. प्रत्येक मिर्च को उठाकर इसे खोलिए और इसमें चम्मच से मसाला पूरी तरह से भरकर अच्छे से दबा दीजिए
२२. भरी हुई मिर्च को प्लेट में रखते जाइए
२३. बचा हुआ मसाला एक तरफ रख दें
२४. तेल को एक बड़े प्याले में डाल कर एक-एक मिर्च को पूरी तरह डुबोकर रखते जाइए.
२५. प्याले को मलमल के कपडे से ढक कर धूप में ३ दिन रखिये
२६. अचार को कांच की शीशी या मर्तबान में भर दीजिये
२७. पहले १/३ मिर्चों को शीशी में भरें
२८. अब बचे हुए मसाले में से आधा मसाला मिर्चों के ऊपर डालें
२९. अब अगला १/३ मिर्चों का हिस्सा शीशी में रखें
३०. अब बचा हुआ मसाला मिर्चों के ऊपर डालें
३१. बची हुई मिर्चों को शीशी में भर दें
३२. शीशी में तेल डाल दीजिये
३३. शीशी का ढक्कन बंद कर दें
३४. लाल मिर्च का तीखा अचार बनकर तैयार है.
३५. अगर आप इस अचार को लंबे समय तक रखना चाहते हैं तो 3 दिन बाद, मिर्च के नरम होने पर ये नीचे बैठ जाएगी, तब आप इतना तेल गरम करके कन्टेनर में डाल दीजिए कि मिर्च तेल में पूरी तरह डूबी रहे. इस तरीके से अचार पूरे साल भर तक रखकर खा सकते हैं.
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