Bel Sharbat | Wood Apple Juice | बेल का शरबत

Bel Sharbat | Wood Apple Juice


Ingredients:

Bel Fruit - 1
Black Salt - 3/4 tsp
Roasted Cumin Powder- 3/4 tsp
Sugar - 4 tbsp

Method:

1. Slightly hammer Bel fruit along one of the circumference by rotating it slowly. Cut it into two parts
2. Using a spoon extract the pulp from it.
3. Soak the pulp in 4 cups of water for about 2 hours.
4. Mesh the pulp in water properly with hand. Don’t use mixer, as it will crush the seeds making the juice bitter.
5. Sieve the pulp to remove fibers and seeds.
6. Add little more water in the sieve and extract the remaining pulp from the fiber and seeds of the sieve
7. Now we have the smooth bel fruit extract
8. Add sugar, black salt, 1/2 tsp jeera powder in the juice and mix till the sugar dissolves
9. Keep it in refrigerator to cool
10. For serving, first add little ice in a glass and then pour the juice.
11. Sprinkle little cumin powder and serve it chilled
12. Bel juice is useful in curing of constipation because of its laxative properties. Bel juice gives great comfort in heartburn, acidity, hyperacidity and indigestion

बेल का  शरबत

सामग्री:

बेल का फल - १
काला नमक - ३/४ छोटा चम्मच
भुना जीरा पाउडर - ३/४ छोटा चम्मच
चीनी - ४ बड़े चम्मच

विधि:

१. बेल के फल पर एक गोलाई में घुमाते हुए धीरे धीरे चोट कीजिये. फल को दो टुकड़ों में काट लीजिये
२. एक चम्मच की मदद से फल में से गूदा निकालिये
३. गूदे को ४ कप पानी में २ घंटे के लिए भिगो दीजिये
४. पानी में गूदे को अच्छे से मसलें . मिक्सर से न करें, क्योंकि बीज पीसने से रस कड़वा हो जायेगा
५. मसले हुए गूदे को छलनी से छान लीजिये ताकि रेशे और बीज निकल जायें
६. थोड़ा सा पानी छलनी पर डालें और छलनी के रेशों - बीजों से बचा हुआ गूदा निकाल लें
७. अब हमारे पास बेल का मुलायम चिकना रस तैयार है
८. इस रस में चीनी, काला नमक, १/२ छोटा चम्मच जीरा पाउडर डालें और चीनी के घुलने तक मिलायें
९. इसे फ्रिज में ठंडा होने के लिए रख दीजिये.
१०. परोसने के लिए, गिलास में थोड़ी बर्फ डालें और रस डालें
११. थोड़ा सा जीरा पाउडर छिड़कें और ठंडा ठंडा पेश करें
१२. यदि आप बेल का रस पीते हैं तो यह आपको कब्ज और गैस की बीमारी से राहत मिलती है। इसका सेवन करने से आपको अपच में भी राहत मिलती है। गर्मियों के लिहाज से यह एक अच्छा पेय पदार्थ माना गया है क्योंकी यह आपके शरीर को अंदर से ठंडा रखता है साथ ही यह लू जैसी समस्याओं में भी लाभदायक होता है। एसिडिटी में यह बहुत लाभदायक होता है तथा मुंह के छालों की समस्या में भी आप इसको पी सकते है।


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