Malai Paneer Korma | मलाई पनीर कोरमा

Malai Paneer Korma



Ingredients:

Paneer Cubes - 2 cups
Onion (roughly chopped) - 6
Garlic Cloves - 7
Ginger (roughly chopped) - 1/2 inch piece
Green Chilli - 2
Black Cardamom - 1
Green Cardamom - 3
Shahi Jeera - 1/4 tsp
Cashew nuts - 1/2 cup
Black Peppercorns - 6
Curd - 1 cup
Desi Ghee - 4 tbsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Milk - 1 cup
Nutmeg powder - a pinch
Cardamom powder - a pinch
Crushed black pepper - a pinch

Method:

1. Heat a deep pan and add 2 cup water in the pan.
2. Add onion, garlic cloves, ginger, 2 chillies, black cardamom, green cardamom, shahi jeera, cashew, black peppercorns in the water
3. Cover the pan and let it cook for 30 minutes
4. After 30 minutes remove it from fire and sieve it to remove the excess water
5. Spread the boiled content in a plate and let it cool
6. Remove the black cardamom and green chillies from it
7. Grind the onions mixture with curd to make a smooth paste
8. Heat ghee in a pan
9. Add the onion paste in it and let it cook
10. Add salt in it and mix well
11. Lower the flame and cover and cook it for 10-12 minutes
12. Fry the paneer in another pan and keep aside
13. Add 1/2 cup water and milk to the gravy and mix well 
14. Add the green chillies, nutmeg powder, cardamom powder
15. Add the fried paneer cubes and stir gently
16. Cook it for 5 minutes
17. Malai Paneer Korma is ready
18. Serve it garnished with crushed black pepper and a green coriander leaf

Tips to Remember :

  • Malai Korma is a white gravy, make sure none of the ingredients brown while cooking. The onions and spices should be cooked carefully and removed from heat when they are soft.
  • Using fresh thick curd ensures the gravy is not too tangy and at the same time, turns out thick and creamy.
  • Milk along with curd is used to make this gravy, you can replace milk with cream for richer version.
  • Cardamoms and nutmeg are absolutely essential to bring out the flavor of this korma.
  • It is optional to remove the green chilli and black cardamom from the cooked gravy base – if you don’t want to remove, make sure everything is ground very smooth. Black cardamom can be quite fibrous

मलाई पनीर कोरमा 

सामग्री :

पनीर क्यूब्स - २ कप 
प्याज (कटे हुए) - ६ 
लहसुन कली - ७ 
अदरक (कटी हुई) - १/२ इंच टुकड़ा 
हरी मिर्च - २ 
बड़ी इलाइची - १ 
हरी इलाइची - ३ 
शाही जीरा - १/४ टी स्पून 
काजू - १/२ कप 
कली मिर्च - ६ 
दही - १ कप 
देसी घी - ४ टेबल स्पून 
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार  
दूध - १ कप 
जायफल पाउडर - एक चुटकी 
इलाइची पाउडर - एक चुटकी
कुटी काली मिर्च - एक चुटकी

विधि :

१. एक गहरा पैन गरम करें और उसमे २ कप पानी डालें  
२. पानी में प्याज, लहसुन की कलियाँ , अदरक, २ हरी मिर्च,बड़ी इलाइची, छोटी इलाइची, शाही जीरा, काजू, काली मिर्च डालें 
३. पैन ढक दें और इसे ३० मिनट पकने दें 
४. ३० मिनट के बाद आंच से उतार लें और एक्स्ट्रा पानी निकालने के लिए छान लें 
५. उबली हुई सामग्री को ठंडा करने के लिए एक प्लेट में फैला दें
६. इसमें से बड़ी इलाइची और हरी मिर्च निकाल दें 
७. प्याज के मिश्रण को दही के साथ महीन पीस लें 
८. एक पैन में घी गरम करें 
९. इसमें प्याज का पेस्ट डालें और पकायें 
१०. इसमें नमक डालें और मिलायें 
११. आंच को धीमा कर दें और ढक कर १०-१२ मिनट पकायें 
१२. एक दुसरे पैन में पनीर को फ्राई कर लें और एक तरफ रख दें 
१३. ग्रेवी में १/२ कप पानी और दूध डालें और अच्छे से मिलायें  
१४. इसमें हरी मिर्च, जायफल पाउडर, इलाइची पाउडर डालें 
१५. तले हुए पनीर क्यूब्स डालें और धीरे से चलायें  
१६. इसे ५ मिनट पकायें 
१७. मलाई पनीर कोरमा तैयार है 
१८. इसे कुटी काली मिर्च और हरी धनिया की पत्ती से सजा कर परोसें 

सुझाव :

  • मलाई कोरमा एक सफ़ेद ग्रेवी की सब्जी है, ध्यान रहे की पकाते समय कोई भी सामग्री भूरी न हो जाये. प्याज और मसालों को ध्यान से पकायें और आंच से उतार लें जब वो मुलायम हो जाये 
  • ताज़ा गाढ़ा दही इस्तेमाल करने से ग्रेवी बहुत खट्टी नहीं होती और साथ में गाढ़ी और क्रीमी रहती है 
  • इस ग्रेवी को बनाने के लिए दूध के साथ दही का प्रयोग किया गया है, आप दूध की जगह क्रीम डाल कर इसे और गरिष्ठ बना सकते हैं 
  • इस कोरमा का विशिष्ट स्वाद लाने के लिए  इलाइची और जायफल बहुत ज़रूरी हैं 
  • हरी मिर्च और बड़ी इलाइची को पके हुए प्याज मिश्रण से निकालना आपकी इच्छा पर है - अगर आप नहीं निकालते तो ध्यान रखें की सब कुछ महीन पिसे. बड़ी इलाइची में अक्सर बहुत रेशे होते हैं 



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