Aata Panjiri (Prasad) | Aata Kasaar | आटा पंजीरी (प्रसाद) | आटा कसार
Aata Panjiri (Prasad)
Ingredients :
Aata (Whole wheat flour) - 1.25 cupPowdered Sugar - 1/2 cup
Almonds (chopped) - 2 tbsp
Cashew nuts (chopped) - 2 tbsp
Raisins (chopped) - 1 tbsp
Desi Ghee - 4 tbsp
Desiccated Coconut - 2 tbsp
Phool Makhana - 10-12 (chopped into 4 piece each)
Green cardamom - 4
Tulsi leaves - 5
Method :
1. Take Aata in a kadai or thick bottomed broad pan2. Keep the pan on low flame and roast the aata.
3. Stir often while roasting the aata for even roasting
4. Roast till the colour changes and you get nutty aroma. This takes about 9-10 minutes.
5. Add ghee in the aata.
6. Mix very well.
7. Add cashews, almonds, coconut
8. Keep on stirring and roasting the Panjiri mixture for 5-6 minutes more.
9. Switch off the flame and keep the pan down.
10. In another pan add 1 tsp ghee and roast makhanas till they turn crispy and light brown
11. Peel the cardamoms and coarsely grind them
12. Add the powdered sugar to the roasted aata.
13. Mix very well.
14. Add raisins, makhanas, cardamom powder and mix again
15. Add tulsi leaves and offer the Prasad to the Almighty God. Then distribute the prasad.
16. Allow the remaining Panjiri to cool and then store in an air tight box.
आटा पंजीरी (प्रसाद)
सामग्री :
आटा - १.२५ कपपीसी चीनी - १/२ कप
बादाम (कटे हुए ) - २ बड़े चम्मच
काजू (कटे हुए ) - २ बड़े चम्मच
किशमिश (कटी हुई) - १ बड़ा चम्मच
देसी घी - ४ बड़े चम्मच
नारियल का बुरादा - २ बड़े चम्मच
फूल मखाना - १०-१२ (हर मखाना ४ टुकड़ों में कटा हुआ)
हरी इलाइची - ४
तुलसी के पत्ते - ५
विधि :
१. आटे को एक कड़ाही या मोटे दल के पैन में डालें२. कड़ाही को धीमी आंच पर रख कर आटे को भूनें
३. थोड़ी थोड़ी देर में चलाते रहें ताकि आटा एकसार भुने
४. इसे तब तक भूनें जब तक रंग बदल जाये और खुशबु आने लगे. इसमें करीब ९-१० मिनट लगते हैं.
५. आटे में घी डालें.
६. अच्छे से मिलायें
७. काजू, बादाम, किशमिश डालें
८. लगातार चलाते हुए पंजीरी मिश्रण को ५-६ मिनट तक भूनें
९. आंच बंद कर दें और कड़ाही उतार लें
१०. दुसरे पैन में १ छोटा चम्मच घी गरम करें और मखाने को कुरकुरा और हल्का भूरा होने तक भून लें
११. इलाइची को छील कर दरदरा पीस लें
१२. पीसी चीनी को आटे में डालें
१३. अच्छे से मिलायें
१४. मखाना, किशमिश, इलाइची पाउडर डालें और मिलायें
१५. तुलसी के पत्ते डालें और भगवान का भोग लगायें. इसके पश्चात् भोग को बांटे.
१६. बची हुई पंजीरी को अच्छे से ठंडा होने दें और हवा बंद डब्बे में भर कर रख दें
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