Moong Dal Kadhi | मूंग की दाल की कढ़ी
Moong Dal Kadhi
Ingredients :
Moong Dal Dhuli (Yellow Split Gram)- 1.5 cup
Curd - 2.5 cup
Hing (Asafoetida) - 1/2 tsp
Cumin Seeds - 1/2 tsp
Methi Dana (Fenugreek seeds) - 1/2 tsp
Mustard seeds (Rai) - 1/2 tsp
Mustard seeds (Rai) - 1/2 tsp
Turmeric powder - 1/2 tsp
Green chillies (chopped) - 2-3
Red Chilli powder - 1/4 tsp
Salt - 2 tsp
Green Coriander (finely chopped) - 1 tbsp (optional)
Desi Ghee - 3 tbsp
Oil for frying pakodis
Method :
1. Wash and soak moong dal for 4-5 hours
2. Strain it & grind it fine in a grinder using as little water as possible.
3. Divide the dal into 2 parts and add 1/4 tsp hing and 1 tsp salt to 1 part.
4. Beat this moong dal mixture to incorporate air in the batter.
5. In a kadahi heat oil for frying.
6. When oil is hot, using a spoon (which is narrow at the front) drop batter in the kadahi to make pakoris.
7. Leave the batter on the sides of the kadahi, just along the edge where oil level is there. This allows the pakoris to trap air & swell nicely. Also this avoids bursting of these pakoris which is common with this dish.
8. After 2 minutes splash little hot oil on the pakoris with the help of laddle and then flip them
9. Fry the pakoris till they are golden brown from all sides
10. Once pakoris are done, remove them from kadahi in a plate & drop them into a bowl of water.
11. Similarly make pakoris from rest of the batter and soak them in water. This will allow the pakoris to soak water & become soft.
12. In the second part of ground dal add curd and mix well.
13. Add 2 liter water, mix and keep aside
14. Heat a big kadahi and add 2 tbsp ghee in it
15. Add fenugreek seeds, cumin seeds, 1/4 tsp hing and let the seeds splutter
16. Now add turmeric powder and green chillies and saute for few seconds
17. Add the dal and curd mixture and mix nicely
18. Keep cooking on high flame till it starts boiling. Make sure to keep stirring it occasionally.
19. Remove the pakoris from water using a sieve
20. When the kadhi starts boiling add 1 tsp salt and the pakodis
21. Keep cooking on high flame stirring in between till it again starts boiling
22. Now lower the flame and cook for about 20 minutes by stirring in every 2-3 minutes
23. If the curd is not sour then squeeze in a lemon. This will make the kadhi sour and tasty.
24. Heat a small tadka pan and add 1 tbsp ghee in it
25. Add mustard seeds and let them splutter
26. Now add red chilli powder and switch off the flame
27. Transfer the kadhi in a serving bowl and pour the tadka over it using a spoon
28. Garnish with green coriander and enjoy this delicious Moong dal Kadhi with Roti and rice
मूंग की दाल की कढ़ी
सामग्री :
धूली मूंग की दाल - १.५ कप
दही - २.५ कप
हींग - १/२ छोटी चम्मच
जीरा - १/२ छोटी चम्मच
मेथी दाना - १/२ छोटी चम्मच
राई - १/२ छोटी चम्मच
राई - १/२ छोटी चम्मच
हल्दी पाउडर - १/२ छोटी चम्मच
हरी मिर्च (कटी हुई) - २-३
लाल मिर्च पाउडर - एक चौथाई छोटी चम्मच
नमक - २ छोटी चम्मच
हरा धनियां (बारीक कटा हुआ) - एक टेबल स्पून (ऐच्छिक)
देसी घी - ३ टेबल स्पून
तेल - कढ़ी के लिये पकौड़ी तलने के लिये
विधि :
१. मूंग की दाल को साफ कीजिये, धोइये और ४-५ घंटे के लिये पानी में भिगो दीजिये.२. भीगी हुई दाल पानी से निकालिये और दाल को कम से कम पानी का प्रयोग करते हुए पीस लीजिये.
३. पिसी दाल को २ भागो में बांट लीजिये, दाल के एक भाग में १ छोटी चम्मच नमक और १/४ छोटी चम्मच हींग डाल कर मिलायें
४. इस दाल को बहुत अच्छे से फेंटे ताकि इसमें हवा भर जाये और दाल हलकी हो जाये
५. एक कड़ाही में पकोड़ी तलने के लिये तेल गरम करें
६. जब तेल गरम हो जाये तो कड़ाही में एक चम्मच (जो आगे से पतला हो) की सहायता से दाल की पकोड़ी डालें
७. पकोड़ी को कड़ाही के किनारे जहाँ तेल है डालें. इससे पकोड़ी में हवा भर जाती है और वो अच्छे से फूल जाती हैं. इसके अलावा इससे पकोड़ी फटती भी नहीं है जो अक्सर इस में हो जाता है.
८. २ मिनट बाद कलछी से गरम तेल पकोड़ी पर डालें और पकोड़ियों को पलट दें
९. पकोड़ियों को सब तरफ से सुनेहरा भूरा होने तक तल लें
१०. जब पकोड़ियां तल जायें तो इन्हे कड़ाही से एक प्लेट में निकाल लें और एक पानी भरे बर्तन में डाल दें
११. इसी प्रकार बाकी पकोड़ियां बना कर पानी में डाल दें. इससे पकोड़ियां पानी सोख लेंगी और सॉफ्ट हो जायेंगी
१२. दाल के दूसरे भाग में दही डाल कर अच्छे से मिलायें
१३. २ लीटर पानी डाल कर मिलायें . ये कढ़ी के लिये घोल तैयार हो गया.
१४. कढ़ी बनाने के लिये बड़ी कढ़ाई में २ टेबल स्पून घी डालिये
१५. गरम घी मेथी दाना, जीरा, १/४ छोटी चम्मच हींग डालकर तड़काइये
१६. अब हल्दी पाउडर, हरी मिर्च डाल दीजिये और कुछ सेकंड भूनें.
१७. इस मसाले में कढ़ी के लिये तैयार घोल डालिये
१८. कढ़ी को लगातार चमचे से चलाते हुये तेज आग पर उबाल आने तक पकाइये
१९. पानी में डाली हुई पकोड़ियों को छलनी से छान कर पानी से निकाल लें
२०. उबाल आने के बाद तैयार की गई पकौड़ी और १ छोटी चम्मच नमक डाल दीजिये
२१. फिर से कढ़ी में उबाल आने तक चमचे से चलाते रहिये.
२२. फिर से उबाल आने के बाद आग धीमी कर दीजिये और धीमी आग पर कढ़ी को २० मिनिट तक पकने दीजिये. बीच बीच में २-३ मिनिट में चमचे से कढ़ी को चला दीजिये
२३. दही खट्टा नहीं है, तब कढ़ी को खट्टी करने के लिये, एक नीबू का रस निकाल कर मिला दीजिये. कढ़ी खट्टी और स्वादिष्ट बन जायेगी.
२४. एक छोटी कढ़ाई में १ टेबल स्पून घी डालकर गरम कीजिये
२५. आधा छोटी चम्मच राई डालकर तड़्काइये,
२६. अब लाल मिर्च पाउडर डालकर आंच बंद कर दें
२७. कढ़ी को एक प्याले में निकाल लीजिये और चम्मच की सहायता से इस तड़के को डालें
२८. हरा धनियां कढ़ी के ऊपर डाल दीजिये और मूंग दाल कढ़ी का आनंद रोटी या चावल के साथ लें
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