Curry Leaves Chutney | Kadi Patta Chutney | करी पत्ता चटनी | कड़ी पत्ता चटनी
Curry Leaves Chutney
Ingredients :
Curry leaves - 14-15 sprigsUrad dal (husked black gram) - 1 tsp
Mustard seeds - 1 tsp
Cumin seeds - ½ tsp
Ginger (chopped) - ½ inch
Green chilies (chopped) - 2
Coconut (dessicated) - ½ cup
Roasted chana (roasted bengal gram) - 1 tbsp
Asafoetida (hing) - 1 pinch
Oil - 2 tbsp
Lemon juice - 1 tbsp
Salt - 1/2 tsp or as required
Method :
1. Wash the curry leaves sprigs and remove the leaves from the sprigs
2. Dry the curry leaves with a clean kitchen towel.
3. Heat oil in a frying pan. Then add mustard seeds and urad dal.
4. Allow the mustard seeds to crackle and the urad dal to get a reddish brown.
5. Add the cumin seeds. Then add the ginger, green chilies. Mix very well.
6. Then add curry leaves. Stir and fry the leaves with continuous stirrings till they become slightly crisp.
7. Let this mixture cool down.
8. Then in a chutney grinder, add the curry leaves mixture with some salt and water.
9. Also add the dessicated coconut and roasted chana dal.
10. Grind all the ingredients to a smooth chutney.
11. Add lemon juice and grind again to mix it.
12. Take out in a serving bowl and serve the curry leaves chutney with dhokla, upma, pakora, idli, dosa or medu vada or any snack.
Tips to Remember :
- While roasting the curry leaves, don't brown them as this would make the chutney bitter
- If you don't have roasted chana, you can saute the normal chana dal with urad dal till it turns golden
- You can make a thick chutney or a chutney with medium consistency. So add water accordingly.
- Curry leaves chutney stays good in fridge for one week.
करी पत्ता चटनी
सामग्री :
करी पत्ता - १४- १५ डंडियां
धुली उरद दाल - १ टी स्पून
सरसों के दाने - १ टी स्पून
जीरा - १/२ टी स्पून
अदरक (कटी हुई) - १/२ इंच
हरी मिर्च (कटी हुई) - २
नारियल (कसा हुआ) - १/२ कप
भुना चना - १ टेबल स्पून
हींग - एक चुटकी
तेल - २ टेबल स्पून
निम्बू का रस - १ टेबल स्पून
नमक - १/२ टी स्पून या स्वाद अनुसार
विधि :
१. करी पत्ता की डंडियों को धो कर पत्तियों को डंडियों से निकाल लें
२. करी पत्तों को साफ़ कपडे से सुखा लें
३. एक पैन में तेल गरम करें अब सरसों के दाने और उरद दाल डालें
४. सरसों के दानों को चटकने दें और उरद को हल्का गुलाबी होने दें
५. जीरा डालें अब अदरक, हरी मिर्च डालें और अच्छे से मिलायें
६. करी पत्ता डालें चलाते हुए तब तक भूनें जब तक करी पत्ता हल्का कुरकुरा हो जाये
७. इस मिश्रण को ठंडा होने दें
८. एक ग्राइंडर में करी पत्ता मिश्रण को नमक और थोड़े पानी के साथ डालें
९. इसमें नारियल और भुना चना भी डालें
१०. सभी सामग्री को महीन पीस लें
११. निम्बू का रस डालें और फिर से मिक्सी में चला लें
१२. एक सर्विंग बाउल में निकालें और करी पत्ता चटनी को ढोकला, उपमा, पकोड़ा, इडली, डोसा, मेदू वड़ा या किसी भी अन्य नाश्ते के साथ परोसें
सुझाव :
- करी पत्ता भूनते समय करी पत्तों को भूरा न होने दें वर्ना चटनी कड़वी हो जायेगी
- अगर आप के पास भुना चना नहीं है तो सादी चने की दाल को उरद की दाल के साथ भूरा होने तक भून लें
- आप चटनी को गाढ़ा या थोड़ा मध्यम गाढ़ा बना सकते हैं इसलिए चटनी में इसी अनुसार पानी डालें
- करी पत्ता चटनी को एक हफ्ते तक फ्रिज में रख कर उसका आनंद लिया जा सकता है
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