Baked Green Paneer | Baked Hara Paneer | बेक्ड हरा पनीर

Baked Green Paneer



Ingredients :

Paneer (Cottage cheese) - 400 gm
Green Coriander - 250 gm
Mint leaves - 100 gm
Ginger (chopped) - 1" piece
Green Chillies (chopped) - 8-10
Salt - 1.5 tsp or as per taste
Green Cardamom - 3
Cloves - 3
Cinnamon Stick - 1" piece
Oil - 1 tbsp
Lemon Juice - 2 tbsp
Peanuts - 1 cup
Tomatoes (cut into roundels) - 4

Method :

1. Dry roast peanuts till it becomes slightly brown and crispy
2. Let the peanuts cool
3. Using your palms rub peanuts and try to remove the peels as much as you can
4. Wash and chop coriander leaves roughly
5. Cut the paneer into 1" X 1" pieces 
6. Add 3/4 tsp salt and lemon juice to the paneer pieces and toss it 
7. Keep the paneer aside for 20 minutes
8. Grind cardamom, cloves, cinnamon
9. Grind coriander leaves, mint leaves, ginger, green chillies and roasted peanuts with the peels removed
10. Mix the grounded masala, 3/4 tsp salt in the green mixture 
11. In a Microwave safe bowl, spread one layer of the green paste
12. On it place one layer of paneer
13. Repeat this process for more layers
14. Finally place the tomato roundels on the last layer of green paste
15. Pour Oil on all sides of the dish
16. Bake it in microwave for 15 minutes 
17. Serve it hot

बेक्ड हरा पनीर 

सामग्री :

पनीर - ४०० ग्राम 
हरा धनिया - २५० ग्राम
पुदीना पत्ते - १०० ग्राम 
अदरक (कटी हुई) - १" टुकड़ा
हरी मिर्च (कटी हुई) - ८-१०
नमक - १. टी स्पून या स्वाद अनुसार 
हरी इलाइची - ३
लौंग - ३
दालचीनी - १" टुकड़ा
तेल - १ टेबल स्पून 
निम्बू का रस - २ टेबल स्पून
मूंगफली - १ कप
टमाटर (गोल लच्छे) - ४

विधि :

१. मूंगफली को सूखा भून लें जब तक ये हलकी भूरी और कुरकुरी हो जाये 
२. मूंगफली को ठंडा होने दें 
३. हथेली के बीच में रगड़ते हुए मूंगफली के छिलकों को जितना ज्यादा से ज्यादा हो निकाल दें  
४. पनीर को १" X  १" टुकड़ों में काट लें  
५. पनीर में / टी स्पून नमक और निम्बू का रस डालें और ऊपर नीचे करते हुए पनीर में मिला लें 
६. पनीर को २० मिनट के लिए एक तरफ रख दें  
७. हरी धनिया को धो कर मोटा मोटा काट लें 
८. हरी इलाइची, लौंग और दालचीनी को पीस लें
९. हरी धनिया, पुदीना के पत्ते, अदरक, हरी मिर्च और भुनी हुई मूंगफली को छिलका हटा कर पीस लें  
१०. पिसा सूखा मसाला और / टी स्पून नमक को हरे मिश्रण में डालें और मिलायें 
११. एक माइक्रोवेव में रखने वाला बर्तन लें और एक परत हरे मिश्रण की डालें 
१२. इसके ऊपर एक परत पनीर की लगायें
१३. इस प्रक्रिया को और परतों के लिए दोहरायें
१४. अंत में टमाटर के छल्लों को ऊपर फैला दें 
१५. चारों ओर बर्तन के किनारों पर तेल डालें     
१६. इसे माइक्रोवेव में १५ मिनट बेक करें 
१७. गरम गरम परोसें 

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