Matar Kachori | Green Peas Kachori | हरी मटर की कचोरी
Matar Kachori
Ingredients :
All purpose flour (Maida) - 1 cup
Oil - 3 tbsp
Salt - 1 tsp
Green peas - 1 cup
Red chillli powder - 1/4 tsp
Coriander powder - 1/2 tsp
Amchur powder - 1/2 tsp
Green Chilli (finely chopped) - 1/2 tsp
Ginger (Finely chopped) - 1/2 tsp
Cumin seeds - 1/2 tsp
Gram flour - 1 tbsp
Oil for frying
Method :
1. Add 1/2 tsp salt to all purpose flour and mix well
2. Add 2 tbsp Oil and mix and rub nicely in the flour3. Make a tight dough by adding little water at a time
4. Wrap the dough in a clean dry cloth for 15 minutes
5. Boil peas in a sauce pan
6. When nicely soft, strain them with a strainer
7. When little cool, mash them with a masher
8. Heat 1 tbsp oil in a pan
9. Add cumin seeds and let them change the colour
10. Now add ginger and green chillies and fry them for a while
11. Add gram flour and roast it till its rawness is over
12. Add mashed green peas, coriander powder, red chilli powder, 1/2 tsp salt
13. Add amchur powder and mix nicely
14. Fry the mixture till it becomes a bit dry
15. Divide the dough into 7-8 equal size portions
16. Dust the rolling board and roll out a 4-5 inch round from one portion
17. Brush the edges with little water and add some stuffing in the center
18. Bring all the edges together and close them. Press the kachori
19. Roll into 3-4 inch kachori
20. Prepare all kachoris the same way
21. Heat oil in a kadahi to fry the kachoris
22. When the oil is medium hot, slid a kachori gently and slowly into the oil
23. The peas kachori would start puffing up.
24. Fry the first side until golden and crispy.
25. Then turn over with a slotted spoon and fry the second side.
26. Add one more kachori in the oil while the first one is still cooking
27. Similarly add 1-2 more kachoris, as many can adjust in the kadahi
28. Turn over a couple of times as needed and fry till they become golden brown and flaky from both sides.
29. Make sure they are evenly fried and take them out in a plate
30. Fry the remaining batches this way
31. Serve matar ki kachori hot with any green chutney or tamarind chutney or any chutney of your choice.
Tips to Remember
- You can choose to add baking powder to the flour. It makes a lighter and crispy crust. Although it may cause gas and bloating
- Too much water will make the dough crisp but not flaky and too little can dry out the dough. Take care of the amount of water to knead the flour.
- While frying too hot oil won’t allow the dough to get flaky resulting in a crisp exterior with uncooked interiors and filling.
- Too cold oil would end up the dough soaking a lot of oil and the result would be an oily kachori.
- The spices in the kachori filling can be adjusted as per your preference.
- If dry mango powder is not available, then add some lemon juice instead.
- The Kachori should be consumed the same day they are made. By next day they will become soft and not remain crispy and flaky
हरी मटर की कचोरी
सामग्री :
मैदा - १ कप
तेल - ३ टेबल स्पून
नमक - १ टी स्पून
हरी मटर - १ कप
लाल मिर्च पाउडर - १/४ टी स्पून
धनिया पाउडर - १/२ टी स्पून
अमचूर पाउडर - १/२ टी स्पून
हरी मिर्च (बारीक कटी) - १/२ टी स्पून
अदरक (बारीक कटी) - १/२ टी स्पून
जीरा - १/२ टी स्पून
बेसन - १ टेबल स्पून
तलने के लिए तेल
विधि :
१. मैदा में १/२ टी स्पून नमक डालें और अच्छे से मिला लें
२. २ टेबल स्पून तेल डालें और अच्छे से मैदा में मिला लें
३. थोड़ा थोड़ा पानी डालते हुए कड़ा मैदा गूंथ लें
४. गुंधी हुई मैदा को साफ़ कपडे से १५ मिनट के लिए ढक दें
५. एक भगोने में मटर उबाल लें
६. जब मटर मुलायम हो जाये तो छलनी से छान लें
७. जब थोड़ा ठंडी हो जाये तो मैशर से मसल लें
८. एक पैन में १ टेबल स्पून तेल गरम करें
९. जीरा डालें और उसका रंग बदलने दें
१०. अब अदरक और हरी मिर्च डालें और थोड़ा भूनें
११. बेसन डाल कर तब तक भूनें जब तक उसका कच्चापन ना चला जाये
१२. मसली हुई मटर, धनिया पाउडर, लाल मिर्च पाउडर और १/२ टी स्पून नमक डालें
१३. अमचूर पाउडर डाल कर अच्छे से मिलाएं
१४. मिश्रण को थोड़ा सूखने तक भूनें
१५. मैदा को ७-८ बराबर भागों में बाटें
१६. सूखा आटा लगा कर एक भाग को ४-५ इंच बड़ा गोलाकार बेल लें
१७. किनारों पर थोड़ा पानी लगायें और गोलाकार के बीच में थोड़ा मटर का मिश्रण रखें
१८. सब किनारों को आपस में मिलाते हुए बंद कर दें. कचोरी को हल्का सा दबायें
१९. ३-४ इंच की कचोरी बेल लें
२०. इसी प्रकार सारी कचोरी बना लें
२१. कड़ाही में कचोरी तलने के लिए तेल गरम करें
२२. जब तेल मध्यम गरम हो , एक कचोरी को धीरे से तेल में डालें
२३. मटर की कचोरी फूलने लगेगी
२४. एक तरफ को हल्का सुनेहरा और कुरकुरा होने तक तलें
२५. फिर पौनिया से पलट दें और दूसरी तरफ से भी तलें
२६. जब पहली कचोरी सिक रही है तभी दूसरी कचोरी भी तेल में डाल लें
२७. इसी प्रकार १-२ और कचोरी, जितनी कड़ाही में आ जायें डाल दें
२८. थोड़ी थोड़ी देर में एक दो बार पलट दें और तब तक तलें जब तक दोनों तरफ से सुनहरी भूरी और खस्ता न हो जाये
२९. जब सब तरफ से सिक जाये तो एक प्लेट में निकाल लें
३०. बाकी कचोरी भी इसी प्रकार तल लें
३१. गरम गरम मटर की कचोरी को हरी चटनी या इमली की चटनी या अपनी पसंद की किसी भी चटनी के साथ परोसें
सुझाव :
- अगर आप चाहे तो मैदा में बेकिंग पाउडर डाल सकते हैं .इससे कचोरी हलकी और खस्ता बनेगी हालांकि इससे गैस और पेट फूल सकता है
- मैदा में ज्यादा पानी डल जायेगा तो कचोरी कुरकुरी तो बनेगी लेकिन खस्ता नहीं और अगर बहुत कम पानी डाला तो मैदा में सूखापन रहेगा इसलिए मैदा गूंथते समय पानी की मात्रा का ध्यान रखें
- तलते समय ज्यादा गरम तेल से मैदा में खस्तापन नहीं आएगा जिससे बाहर से करारी हो जाएगी और अंदर से कच्ची रह जाएगी
- कम गरम तेल से मैदा बहुत ज्यादा तेल सोख लेगी और कचोरी में तेल भर जायेगा
- कचोरी के अंदर के मिश्रण में मसाले आप अपनी पसंद अनुसार ज्यादा या कम कर सकते हैं
- अगर अमचूर पाउडर नहीं है तो थोड़ा सा निम्बू का रस डाल लें
- कचोरी को जिस दिन बनायें उसी दिन खा लें अगले दिन तक कचोरी मुलायम हो जाएगी और खस्ता कुरकुरी नहीं रहेगी
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