Bread Kheer with Jaggery | ब्रेड खीर गुड़ वाली

Bread Kheer with Jaggery  



Ingredients :

Bread - 3 slices
Milk - 3 cups
Jaggery - 1/4 cup
Ghee - 1 tbsp
Mixed nuts - 2 tbsp
Cardamom powder - 1/2 tsp

Method :

1. Cut the bread slices into squares
2. Heat ghee and toast the bread pieces
3. Toast them until crisp and golden brown
4. Boil milk in a pan and simmer for 2 minutes
5. Add bread pieces and mix well
6. Simmer for 3-4 minutes. Kheer will start thickening
7. Add 1 tbsp nuts, cardamom powder and mix 
8. Remove from flame and add jaggery 
9. Mix nicely
10. Serve warm and chilled garnished with 1 tbsp nuts

Tips to Remember :

  • You can coarsely grind the toasted bread pieces before adding to the milk
  • In place of jaggery you can add sugar along with the bread in the milk
  • This kheer thickens very quickly so remove from fire accordingly
  • If you want you can fry the nuts in ghee before adding
  • If the kheer appears very thick while serving, add some more hot milk if serving hot and chilled milk if serving chilled

ब्रेड खीर गुड़ वाली   

सामग्री  :

ब्रेड - ३ स्लाइस 
दूध - ३ कप 
गुड़ - १/४ कप 
घी - १ टेबल स्पून 
मिलीजुली मेवा - २ टेबल स्पून 
इलाइची पाउडर - १/२ टी स्पून 

विधि :

१. ब्रेड स्लाइसेस को चौकोर टुकड़ों में काट लें 
२. घी गरम करे और ब्रेड के टुकड़ों को सेक लें 
३. कुरकुरी और सुनहरी भूरी होने तक सेकें 
४. एक पैन में दूध उबालें और २ मिनट पकायें 
५. ब्रेड टुकड़ों को डालें और मिलायें 
६. ३-४ मिनट तक पकायें. खीर गाढ़ी होने लगेगी 
७. १ टेबल स्पून मेवा, इलाइची पाउडर डालें और मिलायें  
८. आंच से उतार लें और गुड़ डालें  
९. अच्छे से मिलायें 
१०. १ टेबल स्पून मेवा दाल कर गर्म या ठंडा परोसें 

सुझाव :

  • दूध में डालने से पहले सिकी हुई ब्रेड को दरदरा पीस सकते हैं 
  • गुड़ के स्थान पर आप चीनी ब्रेड के साथ डाल सकते हैं 
  • ये खीर बहुत जल्दी गाढ़ी हो जाती है इसलिए आंच से समय से उतार लें 
  • अगर आप चाहें तो मेवा को डालने से पहले घी में थोड़ा भून सकते हैं 
  • अगर परोसते समय खीर बहुत गाढ़ी लगे तो, थोड़ा गरम दूध अगर आप गरम परोस रहे हैं, या थोड़ा ठंडा दूध अगर आप ठंडा परोस रहे हैं , डाल सकते हैं 

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