Mango Sweet Pickle / Chunda / Kuchla / Lachha (With Jaggery) | आम का मीठा अचार / छुन्दा / कुचला /लच्छा ( गुड़ के साथ)
Mango Chunda/Sweet Pickle / Kuchla
Ingredients:
Raw Mango - 1 kgSalt - 2 tbsp
Hing ( Asafoetida) - 1/2 tsp
Big Cardamom - 4
Cloves - 8
Cumin seeds - 1 tsp
Black Pepper - 1/2 tsp
Cinnamon - 1" piece
Fennel seeds - 1 tbsp
Red Chilli Powder - 1 tbsp
Jaggery - 1/2 kg
2. Grate the mangoes
3. Add Hing and salt to the grated mangoes
4. Mix it with a clean and dry spoon and cover it with a muslin cloth
5. Keep it in sun for 2 days (Do mix it once a day with a clean and dry spoon)
6. Grind Big Cardamom, cloves, cumin seeds, black pepper, fennel seeds and cinnamon to a coarse powder
7. After 2 days, add grounded powder and red chilli powder
8. Mix well with a clean and dry spoon
9. Add jaggery
10. Mix well with a clean and dry spoon
11. Cover it with a muslin cloth and keep it in sun for 2 more days
12. Now fill it in a jar or bottle and enjoy it with mathri, Dal- Chawal, Stuffed Paratha etc.
नमक - २ बड़े चम्मच
हींग - १/२ छोटा चम्मच
बड़ी इलाइची - ४
लौंग - ८
जीरा - १ छोटे चम्मच
काली मिर्च - १/२ छोटा चम्मच
दालचीनी - १" टुकड़ा
Red Chilli Powder - 1 tbsp
Jaggery - 1/2 kg
Method:
1. Peel the mangoes2. Grate the mangoes
3. Add Hing and salt to the grated mangoes
4. Mix it with a clean and dry spoon and cover it with a muslin cloth
5. Keep it in sun for 2 days (Do mix it once a day with a clean and dry spoon)
6. Grind Big Cardamom, cloves, cumin seeds, black pepper, fennel seeds and cinnamon to a coarse powder
7. After 2 days, add grounded powder and red chilli powder
8. Mix well with a clean and dry spoon
9. Add jaggery
10. Mix well with a clean and dry spoon
11. Cover it with a muslin cloth and keep it in sun for 2 more days
12. Now fill it in a jar or bottle and enjoy it with mathri, Dal- Chawal, Stuffed Paratha etc.
आम का मीठा अचार/छुन्दा/ कुचला ( गुड़ के साथ)
सामग्री:
कच्चे आम - १ किलोनमक - २ बड़े चम्मच
हींग - १/२ छोटा चम्मच
बड़ी इलाइची - ४
लौंग - ८
जीरा - १ छोटे चम्मच
काली मिर्च - १/२ छोटा चम्मच
दालचीनी - १" टुकड़ा
सौंफ - १ बड़ा चम्मच
पिसी लाल मिर्च - १ बड़ा चम्मच
२. आम कस लें
३. कसे हुए आम में नमक और हींग डालें
४. इसे साफ़ और सूखे चम्मच से मिलायें और मलमल के कपडे से ढक दें
५. इसे दो दिन धूप में रखें (दिन में एक बार साफ़ और सूखे चम्मच से जरूर मिलायें )
६. बड़ी इलाइची, लौंग, जीरा, काली मिर्च और दालचीनी को दरदरा पीस लें
७. दो दिन के बाद पिसा मसाला और पिसी लाल मिर्च डालें
८. साफ़ और सूखे चम्मच से अच्छे से मिलायें
९. गुड़ डालें
१०. साफ़ और सूखे चम्मच से अच्छे से मिलायें
११. मलमल के कपडे से ढक कर दो दिन और धूप में रखें
१२. अब इसे बोतल या मर्तबान में भर लें और इसका आनंद मठरी, दाल-चावल, भरवा पराठों के साथ लें
पिसी लाल मिर्च - १ बड़ा चम्मच
गुड़ - १/२ किलो
विधि:
१. आम छील लें२. आम कस लें
३. कसे हुए आम में नमक और हींग डालें
४. इसे साफ़ और सूखे चम्मच से मिलायें और मलमल के कपडे से ढक दें
५. इसे दो दिन धूप में रखें (दिन में एक बार साफ़ और सूखे चम्मच से जरूर मिलायें )
६. बड़ी इलाइची, लौंग, जीरा, काली मिर्च और दालचीनी को दरदरा पीस लें
७. दो दिन के बाद पिसा मसाला और पिसी लाल मिर्च डालें
८. साफ़ और सूखे चम्मच से अच्छे से मिलायें
९. गुड़ डालें
१०. साफ़ और सूखे चम्मच से अच्छे से मिलायें
११. मलमल के कपडे से ढक कर दो दिन और धूप में रखें
१२. अब इसे बोतल या मर्तबान में भर लें और इसका आनंद मठरी, दाल-चावल, भरवा पराठों के साथ लें
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