Sama Chawal (Vrat Ke Chawal) Kheer (Barnyard millet & milk pudding) | समक चावल (व्रत के चावल) खीर

Sama Chawal Kheer



Ingredients :

Full cream milk - 1 liter
Desi ghee - 1 tsp
Samo/moriya/barnyard millet - 1/3 cup
Jaggery powder / sugar - 1/2 cup (a little less if you like less sweet)
Cardamom powder - 1/4 tsp
Almonds (chopped) - 6
Pistachios (pista) – 6 (optional)
A few strands of saffron (Kesar)

Method :

1. Wash the sama rice and keep it aside in a strainer. 
2. Keep the milk to boil in a saucepan.
3. When it is little hot, take out 2 tbsp milk in a bowl and add saffron strands in it
4. Once it starts to boil, then lower the heat and let it continue to boil.
5. Heat the ghee in a pan
6. Add the sama rice and stir for 3 minutes. 
7. Switch off the heat.
8. Add sama rice to the boiling milk gradually
9. Continue to boil on low heat till the sama rice is cooked and milk is 1/3 reduced.
10. Switch off the heat
11. Add jaggery powder and mix nicely
12. Add cardamom powder, chopped almonds and chopped pistachios.
13. Pour the saffron milk over the kheer.
14. Serve hot or cold as per your choice.

समक चावल खीर 

सामग्री :

फुल क्रीम दूध - १ लीटर 
देसी घी - १ टी स्पून 
समक चावल - १/३ कप 
गुड़ पाउडर / चीनी - १/२ कप (थोड़ा कम अगर आप काम मीठा पसंद करते हैं)
इलाइची पाउडर - १/४ टी स्पून 
बादाम (कटे हुए) - ६ 
पिस्ता (कटे हुए) – ६ (ऐच्छिक)
केसर के कुछ धागे 

विधि :

१. समक चावल को धो कर एक छलनी में एक तरफ रख दें. 
२. दूध को एक बर्तन में उबालने के लिए रख दें.
३. जब थोड़ा गरम हो जाये तब २ टेबल स्पून दूध एक प्याली में निकाल लें और उसमे केसर डाल दें 
४. जब दूध में उबाल आये तब आंच धीमी कर दें और दूध को पकने दें.
५. एक पैन में घी गरम करें 
६. समक चावल डालें और ३ मिनट तक भूनें. 
७. आंच बंद कर दें 
८. उबलते दूध में समक चावल धीरे धीरे डालें 
९. धीमे आंच पर पकते रहने दें जब तक चावल पक जाये और दूध १/३ रह जाये.
१०. आंच बंद कर दें 
११. गुड़ का पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें
१२. इलाइची पाउडर, कटे हुए बादाम, कटे हुए पिस्ता डालें.
१३. केसर का दूध खीर में डालें.
१४. अपनी पसंद के अनुसार गरम या ठंडा परोसें. 




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