शाहजहानी बेक चावल | Shahjehani Baked Rice

शाहजहानी बेक चावल 


सामग्री :

बासमती चावल - २ कप
पनीर(चौकोर टुकड़े)- २०० ग्राम
ब्रेड 
स्लाइस(चौकोर टुकड़े) -४
फूलगोभी (१ इंच टुकड़ों में कटी) - २५० ग्राम
मटर - १/२ कप
टमाटर - २
प्याज(कटा हुआ) - ३
दही - १ कप
दूध - १ कप
केसर : १०-१२ 
लौंग -६
छोटी इलाइची - ४
दालचीनी - २ छोटे टुकड़े
नमक - स्वादानुसार
तेल - १ १/२ बड़े चम्मच + तलने के लिए 

विधि:

१. चावल को लौंग, इलाइची, दालचीनी, १/२ छोटा चम्मच नमक के साथ ३/४ पकने तक उबाल लें
२. चावल को छान लें और सब मसाले निकल कर एक तरफ रख दें
३. गरम दूध में केसर डालें
४. पनीर, ब्रेड, गोभी को सुनेहरा भूरा होने तक तल लें
 ५. मटर को उबाल लें
६. टमाटर को ५ मिनट खौलते पानी में डालें
७. टमाटर का छिलका उतार कर पीस लें 
८. तेल गरम कर के उसमे सुनहरा भूरा होने तक प्याज़ भूनें  
९. इसमें पिसा टमाटर, दही, सब्जियां, स्वादानुसार नमक डाल कर मिलायें 
१०. एक मिनट पका कर ब्रेड डाल कर एक तरफ रख दें 
११. ओवन के बर्तन में चावल और सब्जी की बारी बारी से परत लगायें
१२. सबसे ऊपर चावल की परत होनी चाहिए
१३. इस चावल पर केसर वाला दूध फैलाएं 
१४. एल्युमिनियम पन्नी से बर्तन को ढक कर १९० सेंटीग्रेड पर २० मिनट पकाएं. 
१५. स्वादिष्ट गर्म गर्म चावल परोसें 

Shahjehani Baked Rice

Ingredients:

Basmati Rice : 2 cup
Paneer / Cottage Cheese (Cut into cubes) - 200gm
Bread Slice (Cut into small cubes) - 4
Cauliflower (Cut into 1 inch pieces) - 250 gm
Green Peas - 1/2 cup
Tomatoes - 2
Onions (Sliced) - 3
Curd - 1 cup
Milk - 1 cup
Saffron strands : 10-12
Cloves - 6
Small Cardamoms - 4
Cinnamon - 2 small pieces
Salt - According to taste
Oil - 1 1/2  tbsp

Method: 

1. Boil the Rice in water which has cloves, small cardamoms, cinnamon, 1/2 tsp salt,  till it is 3/4 cooked.
2. Drain out the water and keep the rice aside and remove all the masalas from it.
3. Add Saffron to warm milk.
4. Deep fry till golden brown the paneer, bread and cauliflower.
5. Boil the peas
6. Dip the tomatoes in boiling water for 5 minutes
7. Remove the skin from the tomatoes and Puree it
8. Heat Oil and fry the chopped onions till golden brown
9. Add the Tomato puree, curd, vegetables and salt to taste
10. Cook for 1 minute and add bread cubes and keep aside
11. Line an ovenproof dish alternately with rice and vegetables
12. The final layer should be rice.
13. Spread the saffron milk over the rice
14. Cover the dish with aluminium foil and Bake at 190 C for 20 minutes
15. Serve this delicious Hot Rice.
  

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