Kulfi Ice Cream | कुल्फी आइसक्रीम
Kulfi Ice Cream
Ingredients:
Full Cream Milk - 1 litrePoppy seeds (Khaskhas) - 2 tsp
Sugar - 1/2 cup
Cream - 1/2 cup
Almonds - 12 (Soaked and Peeled)
Cashew nuts - 12
Pistachio - 1 tsp
Green Cardamom Powder - 1/2 tsp
Method:
1. Soak Poppy seeds in lukewarm water for half an hour2. Chop Almonds lengthwise
3. Chop Pistachios lengthwise
4. Grind Cashew nuts and Poppy Seeds.
5. Add 1 tbsp milk in the grinder and grind again to get a smooth paste
6. Heat Milk for boiling on high flame
7. When it is about to boil lower the flame and let it boil till it remains 3/4th of the quantity
8. Add the cashew poppy paste in this milk and keep boiling till it becomes 1/2 of the quantity
9. Add Sugar and boil for 2 more minutes
10. Add Cardamom powder and let it cool
11. Add Cream and then beat it nicely
12. Now pour the Mixture in Kulfi containers and garnish each with Almonds and Pistachios.
13. Keep these containers in Freezer for 3-4 hours
14. Later take out the Kulfi containers from Freezer and rub them with your hands
15. Now take out Kulfi from the containers and Serve these delicious Kulfi and enjoy
कुल्फी आइसक्रीम
सामग्री:
दूध - १ लीटरखसखस - २ छोटे चम्मच
चीनी - १/२ कप
क्रीम - १/२ कप
बादाम - १२ (भिगोये और छीले हुए)
काजू - १२
पिस्ता - १ छोटा चम्मच
छोटी इलाइची पिसी - १/२ छोटा चम्मच
विधि:
१. खसखस को गुनगुने पानी में आधा घंटे के लिए भिगोएं२. बादाम को लंबाई में छोटे टुकड़ों में काट लें
३. पिस्ता को लम्बाई में छोटे टुकड़ों में काट लें
४. काजू और खसखस को मिक्सी में थोड़ा चलाएं
५. अब इसमें एक चम्मच दूध डालकर फिर से चलाएं
६. दूध को तेज आंच पर उबलने के लिए गरम करें
७. जब उबलने वाला हो तो आंच धीमी कर दें और ३/४ मात्रा रहने तक पकाएं
८. अब इसमें काजू-खसखस का पेस्ट मिलाएं और तब तक पकाएं जब तक इसकी १/२ मात्रा हो जाये
९. इसमें चीनी मिलाएं और दो मिनट और पकाएं
१०. इलाइची पाउडर डाल कर अब इसको ठंडा होने दें
११. क्रीम डाल कर इसे फेंट लें
१२. अब इसे कुल्फी के सांचों में डाल कर बादाम और पिस्ता से सजायें
१३. इन सांचों को फ्रीजर में ३-४ घंटों के लिए रख दें
१४. उसके बाद कुल्फी के सांचों को फ्रीजर से निकाल कर हाथ से रगड़ें
१५. अब कुल्फी को सांचों से निकाल कर परोसें और आनंद उठायें
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