Green Mango Panna | आम पन्ना

Green Mango Panna


Ingredients:

Raw Mango - 1/2 kg
Cloves - 4
Black Pepper- 1/2 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Cumin Seeds - 2 tsp
Black Salt - 2 tsp
White Salt - 1 tsp
Mint Leaves - 1+ 1/2 cup
Boora (Powdered Sugar) - Optional

Method:

1. Peel the mangoes and boil them in sufficient amount of water
2. Dry Roast cloves, black pepper, Cumin seeds and hing
3. Wash mint leaves and grind them with the roasted masala
4. Let the mangoes cool along with the water
5. Separate the pulp of the mangoes from the seeds
6. Grind this pulp with the water
7. Add the mint paste in it
8. Sieve this mixture
9. Add black salt and white salt and mix well
10. Add sufficient amount of water and keep it in Refrigerator to cool
11. When you want to serve it, pour it in a glass and add 2-3 cubes of ice and serve it. (If you prefer sweet and sour taste, add 1 tsp of boora in one glass of Panna)

Note: You can also enjoy this Aam Panna with Gol Gappas / Pani Puris

आम पन्ना 

सामग्री:

कच्चा आम - १/२ किलो
लौंग - ४
काली मिर्च - १/२ छोटा चम्मच
हींग - १/४ छोटा चम्मच
जीरा - २ छोटे चम्मच
काला नमक - २ छोटे चम्मच
सफ़ेद नमक - १ छोटा चम्मच
पुदीना पत्ते - १ + १/२ कप
चीनी का बूरा (ऐच्छिक) 

विधि:

१. आम को छील लें और पर्याप्त पानी में उबाल लें
२. लौंग, काली मिर्च, जीरा और हींग को कोरा भून लें
३. पुदीना के पत्तों को धो कर भुने हुए मसालों के साथ पीस लें
४. आम को पानी के साथ ठंडा होने दें
५. आम का गूदा गुठली से अलग कर लीजिये
६. यह गूदा पानी के साथ पीस लें
७. इसमें पुदीने का मसाला मिला लीजिये
८. इसे छलनी से छान लीजिये
९. काला नमक और सफ़ेद नमक डाल कर मिलायें
१०. पर्याप्त मात्रा में पानी मिला कर इसे फ्रिज में ठंडा होने के लिए रख दें
११. जब पीना हो तो गिलास में निकल कर २-३ टुकड़े बर्फ डाल कर पेश करें  (यदि खट्टा मीठा स्वाद पसंद हो तो एक गिलास पन्ना में एक छोटा चम्मच बूरा मिला लें)   

नोट: इस आम पन्ना का आनंद गोल गप्पों के साथ भी लिया जा सकता है        


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